Der Spiegel: Ισως η αρχή του τέλους για την Μέρκελ

Gazzetta team
Der Spiegel: Ισως η αρχή του τέλους για την Μέρκελ
Ισως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας.

Η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Εχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα .«Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.

«Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Ανγελα Μέρκελ», γράφει η DW στην ηλεκτρονική της έκδοση

«Το ξενοφοβικό AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 21%, αφήνοντας πίσω την CDU που έλαβε 19%.Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011».

Στα υπόλοιπα κόμματα: το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων, ενώ ώρες αγωνίας για τους Πράσινους (die Grünen) που κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής, όπως αναμένετο, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής.

«Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία», σημειώνει η Deutsche Welle.

H Die Welt εκτιμά από την πλευρά της ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα». Και για τους Σοσιαλδημοκράτες, η νίκη έχει «πικρή γεύση» καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά ,τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει : «Ο δεύτερος μεγάλος νικητής είναι το AfD - με έναν επικεφαλής που μοιάζει τόσο ελκυστικός σαν τους ποπ τραγουδιστές στη Δημοκρατία της Βόννης. Μερικές φορές είπε δυσάρεστα πράγματα, αλλά γελούσε και εμφανιζόταν πάντα φιλικός».

«Στην οργή των πολιτών σχεδόν για όλα» αποδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο -Δυτική Πομερανία. «Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με το συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής", εκτιμά η FAZ. «Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες, πέφτοντας έτσι στην αγκαλιά του AfD».

Ηχηρή νίκη για το ξενοφοβικό AfD

Ενα ακόμη καμπανάκι για την πολιτική ..επιβίωση της Μέρκελ, για το το «αύριο» της Γερμανίας και της Ε.Ε αλλά και για τα «ανοιχτά μέτωπα» της Ελλάδας, σήμαναν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου - Πομερανίας.

Το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέγραψε ηχηρή εκλογική νίκη εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση καταφέροντας ταπεινωτικό πλήγμα στην καγκελάριο , που πληρώνει το τίμημα της πολιτικής της υποδοχής των προσφύγων στο γερμανικό έδαφος.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών για το CDU στο συγκεκριμένο κρατίδιο στην εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ στην πρώην ανατολική Γερμανία.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εξασφαλίζει την πρώτη θέση με περίπου 30% αν και έχει υποστεί μια σημαντική μείωση 5% σε σχέση με το 2011.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το AfD με το 21% των ψήφων και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ με το 19%-20% των ψήφων.

Με την επιτυχία στο Μέκλενμπουργκ - Δυτική Πομερανία το AfD έχει πλέον έδρες στα τοπικά κοινοβούλια εννέα εκ των 16 ομόσπονδων κρατιδίων που αποτελούν τη Γερμανία, λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του.

Το AfD ιδρύθηκε μόλις το 2013 με βασικό αίτημα την απόσυρση της Γερμανίας από προγράμματα στήριξης στην ευρωζώνη, όπως της Ελλάδας, όμως στη συνέχεια εστίασε στην προσφυγική κρίση, ζητώντας κλείσιμο των συνόρων και αυστηρή πολιτική αποδοχής.

Το AfD προαναγγέλλει την «αρχή του τέλους της καγκελαρίου»

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ (...) και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία.

Ο Χολμ ο οποίος είναι μία άκρως εκκεντρική φιγούρα, πρώην ραδιοφωνικός παραγωγός που κυκλοφορεί με κοντομάνικα και τζιν πετροβολάει την Μέρκελ από το προσφυγικό μέχρι και το Brexit.

Έχει κατηγορήσει την καγκελάριο πως με τις πολιτικές της ούτε λίγο ούτε πολύ εξώθησε τους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ του Brexit. Ο Χολμ υποστηρίζει πως επί των ημερών της οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν μετατοπιστεί προς τα αριστερά με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό στην δεξιά πλευρά του πολιτικού σκηνικού.Κομμάτι που θέλει να οικειοποιηθεί το AfD ζητώντας από τους «μικρομεσαίους πατριώτες» να συνταχθούν στις γραμμές του

Το λαϊκιστικό κόμμα κάνει έτσι θριαμβευτική είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο κατά την πρώτη του συμμετοχή στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου αυτού. Το AfD βάσισε την εκστρατεία του «στο χάος» που προκάλεσε η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες.

Πολύ σκληρή με... όλους για να μην πεθάνει

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη ήττα της καγκελαρίου στο μικρό αυτό κρατίδιο της πρώην ανατολικής Γερμανίας θα διεγείρει τα αντανακλαστικά της πολιτικής επιβίωσης που αναμφισβήτητα διαθέτει.

Αυτό προϋποθέτει όμως αλλαγή της στάσης της πρωτίστως στο προσφυγικό που αποδείχθηκε η «αχίλειος πτέρνα» της σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση και μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά μοιραία στις επικείμενες εκλογές

«Ζητούμε αποφασιστικά βήματα από την Άγκελα Μέρκελ για την προστασία των πολιτών. Και αυτό σημαίνει πρωτίστως: κλείσιμο συνόρων!» κραύγαζε ο Χόλμς στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο κρατίδιο που τον επιδοκίμασε με την δεύτερη θέση.

Η σκλήρυνση της στάσης της Μέρκελ στο προσφυγικό κρίνεται από πολλούς πλέον ως όρος πολιτικής επιβίωσης.

Με παρενέργειες που ξεπερνούν το εσωτερικό της Γερμανίας και αφορούν πρωτίστως και την Ελλάδα.

Ηδη ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ με συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt έδωσε στίγμα για το ποια θα ήταν μια πρώτη πιθανή «παρενέργεια» για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Μεζιέρ είναι ώρα όσοι πρόσφυγες δεν λαμβάνουν άσυλο στη Γερμανία να αποστέλλονται πίσω στην Ελλάδα.

«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου», σημείωσε προκαλώντας και ανησυχία και αντιδράσεις στην Αθήνα.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας διατηρώντας μια επιφύλαξη «εάν έχουν αναπαραχθεί ορθά» σημείωσε πως οι δηλώσεις Μεζιέρ, δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης».

«Δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η Ε.Ε. για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις» ανέφερε ο κ. Μουζάλας και κατέληξε «
Κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στην χώρα μας αυτή την στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29.»

«Θύμα» του AfD και η συζήτηση για το χρέος

Οδηγούμενη στις εκλογές του 2017 με τους χειρότερους οιωνούς η Α. Μέρκελ υπό την απειλή της επέλασης των λαϊκιστών αλλά και την πίεση του Β. Σοίμπλε, η καγκελάριος δύσκολα θα μπορεί να διατηρήσει την χαλαρή στάση που έχει επιλέξει εδώ και πολλούς μήνες έναντι της Αθήνας σε ότι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος.

Το Βερολίνο κινείται με το βλέμμα στις εκλογές του 2017 και σε ότι αφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους και των «βραχυπρόθεσμων» μέτρων που έχει σε θεωρητικό επίπεδο συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Θεσμών.

Τις διαθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεκαθαρίσει εκ νέου ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνάντηση που θα έχει στο πλαίσιο των G20 με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού.

Πηγή: koolnews.gr