Το παρασκήνιο για τις τηλεοπτικές άδειες: Οι μονομαχίες λεπτό προς λεπτό

Gazzetta team
Το παρασκήνιο για τις τηλεοπτικές άδειες: Οι μονομαχίες λεπτό προς λεπτό
Το χρονικό βήμα προς βήμα, χρήμα προς χρήμα - Η κυβέρνηση ήλπιζε να συγκεντρώσει από τον διαγωνισμό 80-100 εκατ. και σε ένα μόνο «χτύπημα» έπεσαν στο τραπέζι 212 εκατ.!

«Ηταν ένα θρίλερ για πολύ γερά νεύρα. Ενα αδιάκοπο πόκερ για παίκτες με ατσάλινα στομάχια, το οποίο κράτησε ατελείωτες ώρες, χωρίς να ξέρεις κάθε φορά ποιον έχεις απέναντί σου και χωρίς να βλέπεις καν την έκφραση του προσώπου του στο ποντάρισμα, ούτε πόσες μάρκες έχει στο τραπέζι», αναφέρουν επιτελείς των οκτώ υποψηφίων που χειρίστηκαν ο καθένας διαφορετικό κομμάτι της δημοπρασίας.

Από τις πολυμελείς αντιπροσωπίες που ήταν παρούσες το δραματικό τριήμερο στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μόνο δύο πρόσωπα από κάθε εταιρεία είχαν άμεση εικόνα της πορείας του διαγωνισμού, αλλά δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να συντονιστούν:

Ο επικεφαλής κάθε αντιπροσωπίας είχε απομονωθεί στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο από το οποίο υπέβαλε μέσω υπολογιστή τις προσφορές του και στο δεύτερο στάδιο με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές.

Την ίδια στιγμή, ένας αντιπρόσωπος κάθε υποψηφίου είχε εγκατασταθεί στο control room που είχε διαμορφωθεί στο ισόγειο, το οποίο συντόνιζαν τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής, ανεβάζοντας προοδευτικά το τίμημα κάθε τηλεοπτικής άδειας, παρακολουθώντας ποιος το αποδέχεται και ποιος αποσύρεται πηγαίνοντας πάσο. Ο αντιπρόσωπος αυτός είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή ποιοι διαγωνιζόμενοι συνεχίζουν και ποιοι αποσύρονται, αλλά και το τι έλεγαν και τι εκφράσεις έπαιρναν μέσω του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που τους παρακολουθούσε και τους κατέγραφε. Για τις κινήσεις του, όμως, δεν μπορούσε να ενημερώσει κανέναν από την ομάδα του - ούτε καν τον επικεφαλής του! Ολα αποκαλύφθηκαν στο τέλος...


Η ΠΡΩΤΗ ΑΔΕΙΑ



Η δημοπράτηση της πρώτης άδειας ξεκίνησε στις 9 το πρωί της περασμένης Τρίτης και ολοκληρώθηκε 12 ώρες μετά, στις 20.50 της ίδιας μέρας.
Χρειάστηκαν 56 χτυπήματα από τους οκτώ υποψηφίους για να αναδειχθούν οι δύο επικρατέστεροι που πέρασαν στο δεύτερο στάδιο, ξεκινώντας από τα 3 εκατ. ευρώ και σταματώντας στα 43,6 εκατ. ευρώ! Ολοι τότε κατάλαβαν ότι το τίμημα κάθε τηλεοπτικής άδειας θα έφτανε σε δυσθεώρητα ύψη και θα υπερέβαινε κάθε προϋπολογισμό που είχαν αρχικώς σχεδιάσει οι ιδιοκτήτες των οκτώ υποψήφιων εταιρειών.

Νικήτρια της πρώτης φάσης της δημοπράτησης που έγινε ηλεκτρονικά αναδείχθηκε η εταιρεία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Α.Ε. προσφέροντας 32,1 εκατ., με δεύτερη την Ειδήσεις Ντοτ Κομ (ΣΚΑΪ) και τον εκπρόσωπό της Κώστα Κιμπουρόπουλο να προσφέρει στην πρώτη φάση 31,1 εκατ. ευρώ. Λίγο λιγότερα, πρόσφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας του ALPHA, Δημήτρης Φουρλεμάδης, 30,5 εκατ. ευρώ, ενώ όλοι οι άλλοι αποφάσισαν να παραμείνουν χαμηλότερα «για να αγοράσουν γνώση», παρακολουθώντας μέχρι πού είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι άλλοι παίκτες. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης (Alter Ego) αποφάσισε να σταματήσει στα 20,5 εκατ. ευρώ και o Iβάν Σαββίδης (Dimera) στα 20 εκατ., ενώ όλοι οι άλλοι είχαν σταματήσει αρκετά νωρίτερα.

Ετσι ξεδιπλώθηκε το πρώτο πλάνο της στρατηγικής που αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι. Οι τρεις αυτές εταιρείες αποφάσισαν να ξεκινήσουν δυναμικά στο παιχνίδι τρομάζοντας τους αντιπάλους τους, σε μια προσπάθεια να ξεμπερδέψουν νωρίς. Βλέποντας τα υψηλά χτυπήματα, οι υπόλοιποι υποψήφιοι αποφάσισαν κάποια στιγμή να σταματήσουν, για να διαπιστώσουν πού θα φτάσει τελικά η πρώτη άδεια και να διαμορφώσουν ανάλογα τη στρατηγική τους στους επόμενους γύρους.

Στο δεύτερο στάδιο των έγγραφων προσφορών, ο ΣΚΑΪ αύξησε τη δική του κατά 12,5 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 43,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο Βλ. Καλογρίτσας πρόσφερε 40 εκατ. ευρώ και έμεινε τελικά δεύτερος. Την πρώτη άδεια κατοχύρωσε ο ΣΚΑΪ. Ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έχασε την πρώτη μάχη, ενώ ταυτόχρονα ανέλαβε τη δέσμευση ότι αν επικρατήσει σε κάποιον επόμενο γύρο, το τελικό του τίμημα δεν θα ήταν χαμηλότερο από αυτό που πρόσφερε, καθώς κάτι τέτοιο προβλεπόταν σαφώς από τη σχετική προκήρυξη.


Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΑ



Είχε φτάσει ήδη το βράδυ της Τρίτης και οι επτά εναπομείναντες διαγωνιζόμενοι συνειδητοποιούσαν τρία δεδομένα της διαδικασίας που δεν τους έκαναν καθόλου χαρούμενους, καθώς εκμεταλλεύονταν ένα δίωρο διάλειμμα για ανάπαυση και φαγητό.

■ Πρώτον, ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα πήγαιναν πολύ ψηλά, καθώς η πρώτη είχε κλειδώσει στα 43,6 εκατ. ευρώ, με έναν παίκτη να συνεχίζει στις επόμενες με την υποχρέωση να προσφέρει τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ

■ Δεύτερον, ότι η διαδικασία θα πήγαινε πολύ μακριά, καθώς είχε περάσει μία ολόκληρη ημέρα και είχε κατοχυρωθεί μόνο μία άδεια, ενώ όλοι ήλπιζαν ότι θα τέλειωναν μέχρι το μεσημέρι της επομένης.

■ Τρίτον, ότι στον διαγωνισμό δεν θα υπήρχαν μόνο δυο-τρεις δυνατοί παίκτες που θα ήταν αποφασισμένοι να προσφέρουν «τρελά λεφτά», αλλά πολύ περισσότεροι, οι οποίοι μάλιστα έδειχναν τα δόντια τους από την αρχή.

Χωρίς λοιπόν κανείς να γνωρίζει ποιος είναι ο πρώτος κερδισμένος και ποιος ο χαμένος με την «κάβα» των 40 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε γύρω στις 11 το βράδυ της Τρίτης η ηλεκτρονική δημοπρασία για τη δεύτερη τηλεοπτική άδεια.

Η ώρα είχε φτάσει 3.25 τα ξημερώματα της Τετάρτης και όλοι παρέμεναν στο παιχνίδι, ακολουθώντας τα χτυπήματα που όριζε ο συντονιστής της διαδικασίας από το control room.
Διαπιστώθηκε ότι η ηλεκτρονική δημοπρασία είχε πολύ δρόμο ακόμα και αποφασίστηκε να γίνει διακοπή για ανάπαυση των συμμετεχόντων και ανασυγκρότηση των σκέψεών τους. Ξεκίνησαν και πάλι στις 8 το πρωί της Τετάρτης. Αυτή τη φορά χρειάστηκαν 78 γύροι χτυπημάτων, με το παιχνίδι να αγριεύει ακόμη περισσότερο και να ολοκληρώνεται στις 3.25 το μεσημέρι της Τετάρτης με αστρονομικά ποσά να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφασίζει ότι είναι η ώρα να καθαρίσει το παιχνίδι και προσφέρει στο τέλος της πρώτης φάσης 43,3 εκατ. ευρώ τερματίζοντας πρώτος. Ακολουθεί ο Βλ. Καλογρίτσας με 42,2 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας αυτή τη φορά να διώξει όλους τους άλλους από το τραπέζι. Ο ALPHA τερματίζει και πάλι τρίτος και αποκλείεται και πάλι από τη δεύτερη φάση, παρότι προσφέρει 11 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον πρώτο γύρο, με τελική προσφορά 41,5 εκατ. ευρώ! Πολύ υψηλότερες προσφορές πλέον αρχίζουν να δίνουν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, βλέποντας ότι οι άδειες φεύγουν και τα εκατομμύρια χορεύουν.

Ο Ιβάν Σαββίδης προσφέρει 38,5 εκατ. ευρώ, ενώ δυναμικά μπαίνει πλέον και ο ΑΝΤ1, που μέχρι τότε ακολουθούσε ρόλο παρατηρητή, με 36,5 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο στάδιο των έγγραφων προσφορών, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αυξάνει κι άλλο το τίμημα προσφέροντας 46,2 εκατ. ευρώ, θεωρώντας ότι αν προσφέρει περίπου 3 εκατ. παραπάνω από το τελικό τίμημα της πρώτης άδειας δεν θα έχει πρόβλημα. Σε αυτό το σημείο ο Καλογρίτσας κάνει την έκπληξη και προσφέρει 10 εκατ. παραπάνω από την τελευταία προσφορά του. Με 52,6 εκατ. ανακηρύσσεται νικητής και στο control room όσοι παρακολουθούν τη διαδικασία αρχίζουν να παραμιλάνε. Τα μέλη της επιτροπής τρίβουν τα χέρια τους διαπιστώνοντας ότι το σύνολο του ποσού που θα συγκεντρωθεί και από τις τέσσερις άδειες δεν το έχουν δει ούτε στα όνειρά τους.



Η ΤΡΙΤΗ ΑΔΕΙΑ



Οι αντιπροσωπίες διακόπτουν για φαγητό και μικρή ανάπαυση το μεσημέρι της Τετάρτης και καταλήγουν σε δύο βασικά συμπεράσματα.

■ Πρώτον, ενώ πίστευαν πως θα είχαν τελειώσει και με τις τέσσερις άδειες έως αυτή την ώρα, μόλις συνειδητοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί να κοιμούνται στα ράντζα και να τρώνε με πλαστικά μαχαιροπίρουνα έως την Παρασκευή, χωρίς μπάνιο και αποκλεισμένοι πλήρως από τις οικογένειές τους.

■ Δεύτερον, ότι στην τρίτη και την τέταρτη άδεια «θα χυθεί αίμα»! Ολοι έχουν έρθει με γεμάτα πορτοφόλια και ψυχολογία survivor. Γνωρίζουν ότι τουλάχιστον ένας υποψήφιος μόλις έχασε προσφέροντας 46 εκατ. ευρώ και ότι η επόμενη άδεια θα ξεφύγει πολύ πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ! Ολοι ζητούν να ξεκινήσει αμέσως η δημοπράτηση της τρίτης άδειας, παρότι γνωρίζουν ότι δεν θα τους φτάσει το βράδυ για να την ολοκληρώσουν.

«Πάμε τώρα που είμαστε ζεστοί», συμφωνούν όλοι και γύρω στις 4.30 το απόγευμα της Τετάρτης ξεκινούν και πάλι τα χτυπήματα. Την ίδια ώρα, τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, που δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί, υπολογίζουν ότι όπου να ’ναι τελειώνει και η δημοπράτηση της τέταρτης άδειας, ενώ μόλις ξεκινά η διαδικασία για την τρίτη...

Τα κομπιούτερ παίρνουν φωτιά... Τα χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και ο κεντρικός συντονιστής δεν έχει κανέναν λόγο να μειώσει το κάθε χτύπημα κάτω από τις 500.000 ευρώ, καθώς διαπιστώνει ότι πάνε όλοι μέσα, μασουλώντας ταυτόχρονα παγωτά, γαριδάκια, τσουρέκια και ό,τι άλλο είχε απομείνει στους μπουφέδες.

Το ρολόι δείχνει 3.20 τα ξημερώματα και από τους έξι υποψήφιους που έχουν απομείνει συνεχίζουν τα χτυπήματα οι τέσσερις. Είναι πλέον φανερό σε όλους τους συμμετέχοντες ότι δύο εταιρείες δεν έχουν σκοπό να ακολουθήσουν στις υψηλές προσφορές, καθώς ο ένας σταματά σταθερά στα 10 εκατ. και ο άλλος στα 18 εκατ. ευρώ. Ηταν οι εκπρόσωποι του Star Channel και του Ανεξάρτητου Τηλεοπτικού Παρόχου, ιδιοκτησίας και οι δύο της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που είχαν αποφασίσει εξαρχής να μην υπερβούν τα budget τους.

Μετά την απόσυρσή τους και αφού πια κοντεύει να χαράξει η Πέμπτη, οι συμμετέχοντες ζητούν διακοπή της διαδικασίας για να κοιμηθούν. Το αίτημά τους γίνεται δεκτό και η δημοπρασία ξεκινά στις 8 το πρωί και ολοκληρώνεται τρεισήμισι ώρες αργότερα, με μία ακόμη έκπληξη να εμφανίζεται στις οθόνες των υπολογιστών.

Εχουν προηγηθεί 99 γύροι ανελέητων χτυπημάτων.
Νικητής της πρώτης φάσης αναδεικνύεται ο ΑΝΤ1 με τον επικεφαλής του, Στρατή Λιαρέλη, να προσφέρει 56,2 εκατ. ευρώ έχοντας αποφασίσει ότι αν δεν επικρατήσει σε αυτόν τον γύρο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει τη «σφαγή» που θα γίνει στην τελευταία άδεια. Ανάλογες σκέψεις πιθανότατα κάνει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης που προσφέρει 52,8 εκατ. ευρώ κλέβοντας και πάλι την είσοδο στον τελικό γύρο από τον Ιβάν Σαββίδη, που μένει τρίτος με 52 εκατ. ευρώ. Ο ΑLPHA αποφασίζει να ανεβάσει κι άλλο την προσφορά του σε σχέση με τους προηγούμενους γύρους, προσφέροντας 46 εκατ. ευρώ, αλλά δεν φαντάζεται ότι ένα τέτοιο ποσό, που θα του εξασφάλιζε άνετα την πρώτη άδεια, τώρα μόλις που του εξασφαλίζει την τέταρτη θέση!

Στη δεύτερη φάση των σφραγισμένων προσφορών η κερκίδα του control room αλλά και όλων των παρατηρητών από τις οκτώ εταιρείες έχει σηκωθεί όρθια περιμένοντας να δει πού θα φτάσει το πράγμα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης βάζει επιπλέον 5 εκατ. ευρώ στον φάκελό του και διαμορφώνει την τελική προσφορά του στην τιμή ρεκόρ για τα μέχρι τότε δεδομένα των 63,8 εκατ. ευρώ. Αλλά ο Στρατής Λιαρέλης προχωρά στο μεγαλύτερο χτύπημα όλου του διαγωνισμού, προσφέροντας 19 εκατ. επιπλέον από την αρχική του προσφορά και κερδίζει την τρίτη άδεια με το υψηλότερο τίμημα του διαγωνισμού στα 75,9 εκατ. ευρώ!

Ολοι στους επτά ορόφους της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (ΓΓΕΕ) παρακολουθούν παγωμένοι και άφωνοι τις εξελίξεις. Είναι Πέμπτη μεσημέρι και έχουν φτάσει όλοι στα όριά τους. Τα τρία μεγαλύτερα «θηρία» του διαγωνισμού δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη τηλεοπτική άδεια, ενώ οι πάντες τούς έδιναν ως τα μεγάλα φαβορί. Ερχεται λοιπόν η στιγμή που ετοιμάζονται να χτυπηθούν μεταξύ τους, έχοντας ως δεδομένο ότι μόνο ένας θα κερδίσει...

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΔΕΙΑ



Η δημοπράτηση της τέταρτης άδειας δικαίωσε τις προβλέψεις όλων ότι θα ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια και η πιο θεαματική. Η επιβεβαίωση της θεωρίας του δειλινού σε όλο της το μεγαλείο. Στη θεωρία των παιγνίων τονίζεται ότι στον τελευταίο γύρο οι παίκτες χτυπούν σαν να μην υπάρχει αύριο, σε έναν συνδυασμό επίδειξης πυγμής, απελπισίας, ανάγκης για επιβίωση και γοήτρου. Η μάχη κράτησε 14 ώρες και χρειάστηκαν 117 γύροι χτυπημάτων!
Τυπικά, πέντε εταιρείες πήραν μέρος. Ολοι γνώριζαν όμως ότι ήταν η ώρα της μάχης μεταξύ Μαρινάκη, Σαββίδη και Κοντομηνά. Αλλοι θυμήθηκαν σκηνές από παλιά γουέστερν με μουσική υπόκρουση Ενιο Μορικόνε και άλλοι μάχες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε μία μόνο φάση, για μία μόνο άδεια, έπεσαν 212 εκατ. ευρώ στο τραπέζι! Αν το έλεγε αυτό κάποιος στον Νίκο Παππά στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός θα του σύστηνε να πάει να κοιταχτεί σε ψυχίατρο! Και εντέλει όλα κρίθηκαν για 500.000 ευρώ. Για ένα μόνο χτύπημα!
Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης εκ μέρους του ALPHA αποφασίζει να παίξει τα ρέστα του και προσφέρει 61 εκατ. ευρώ. Αν τα πρόσφερε νωρίτερα, θα βρισκόταν με την τηλεοπτική άδεια στην τσέπη από τον πρώτο ή από τον δεύτερο γύρο.

Τώρα δεν περνάει καν στον τελικό γύρο των σφραγισμένων προσφορών και σφραγίζει ταυτόχρονα τη μεγάλη έκπληξη του διαγωνισμού. Ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μένει χωρίς άδεια, όπως και το STAR που επαναλαμβάνει και πάλι την προσφορά των προηγούμενων γύρων και εγκαταλείπει στα 18 εκατ. ευρώ.

Ο τελικός γύρος των σφραγισμένων έγγραφων προσφορών αναδεικνύει τη μονομαχία που περίμεναν οι πάντες στο κτίριο και παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα αναμετρηθεί με τον Ιβάν Σαββίδη, ξεκινώντας και οι δύο από την ίδια αφετηρία - τα 61,5 εκατ. ευρώ που έφτασαν στην πρώτη φάση.
Ολοι τώρα σηκώνονται από τις θέσεις τους σαν να παρακολουθούν τελικό πρωταθλήματος μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και χτυπιούνται τα τελευταία πέναλτι.
Ο Μαρινάκης προσπαθεί να ανιχνεύσει τις προθέσεις του αντιπάλου και προσθέτει στην αρχική προσφορά του μόλις 100.000 ευρώ!

Ολοι περιμένουν ότι ο Σαββίδης θα περάσει πρώτος, καθώς επί τρεις γύρους παλεύει να εξασφαλίσει μια άδεια ανεβάζοντας διαδοχικά το τίμημα κατά 20 εκατ. ευρώ και δεν καταφέρνει να μπει ούτε στον τελικό γύρο.

Τώρα έχει μπει στον τελικό γύρο, αλλά, αντί να επιτεθεί, πάει ντούκου! Δεν αυξάνει την αρχική του προσφορά ούτε κατά ένα ευρώ και μένει στα 61,5 εκατ. ευρώ! Οι δύο μονομάχοι καλούνται να καταθέσουν την τελική γραπτή προσφορά τους. Ο Μαρινάκης σκέφτεται: «Ή τώρα ή ποτέ». Και ανεβάζει το τίμημα στα 73,9 εκατ. ευρώ.

Και ω του θαύματος! Ο Σαββίδης ξαναπάει ντούκου!
«Από την αρχή ως το τέλος λειτουργούσε σαν λαγός», υποστηρίζουν κάποιοι από αυτούς που παρακολούθησαν αυτή την απίστευτη εξέλιξη που κατακύρωσε την τελευταία άδεια στον πρόεδρο του Ολυμπιακού και ιδιοκτήτη της εταιρείας Alter Ego.
«Εφτασα στα όριά μου. Δεν μπορούσα να πάω ψηλότερα. Δεν αξίζει για τόσα λεφτά», είπε μετά το τέλος της διαδικασίας ο επικεφαλής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και αναχώρησε προκειμένου για να ξεκουραστεί και να προλάβει τον γάμο της ανιψιάς του. Πρόσθεσε δε, επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργούσε σαν λαγός. «Είπα κάποια στιγμή, ότι αν δεν μπορέσω να πάρω άδεια, θα βοηθήσω να πάνε οι άλλοι ψηλότερα»!

Ποιος να το περίμενε ότι μια δημοπρασία για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες σε μια ημιθανή διαφημιστική αγορά θα έβγαζε τέτοιες επικές μάχες. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες λένε και ξαναλένε: «Ηταν εμπειρία ζωής. Αλλά δεν την ευχόμαστε ούτε στον εχθρό μας...».

Πηγή protothema.gr