Ανήσυχη η Μέρκελ για τις εκλογές της Κυριακής σε γερμανικό κρατίδιο

Gazzetta team
Ανήσυχη η Μέρκελ για τις εκλογές της Κυριακής σε γερμανικό κρατίδιο
Οι εκλογές της Κυριακής σε γερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δ.Πομμερανία ίσως να μην είχαν ενδιαφέρον παλιότερα, όμως τώρα κάνουν την Μέρκελ να ανησυχεί.

Εκεί που αρχικά όλοι πίστευαν πως χαμένοι θα βγουν κυρίως οι Σοσιαλδημοκράτες, τώρα αρχίζουν να ανησυχούν και οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ επειδή η «σφήνα» του ξενοφοβικού AfD εμφανίζεται ακόμη και να μπορεί να ξεπεράσει το CDU...

Στο κρατιδιακό Κοινοβούλιο του γραφικού Σβέριν ισχυρότερη δύναμη ήταν, μετά τις εκλογές του 2011, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πιάνοντας τότε 35,6%. Ακολουθούσε το CDU με 23% -τα δύο κόμματα συγκυβέρνησαν στην συνέχεια- και τρίτη είχε έρθει η Linke (Αριστερά) με 18,4% (στα πρώην ανατολικά κρατίδια, το κόμμα είναι παραδοσιακά ισχυρότερο, και μάλιστα στο Σβέριν βρισκόταν προηγουμένως και στην κυβέρνηση). Οι Πράσινοι είχαν καταφέρει ένα 8,7% και το νεοναζιστικό NPD είχε μπει στο κρατιδιακό Κοινοβούλιο με 6% (το κόμμα είναι επίσης συνήθως ισχυρότερο στα πρώην ανατολικά κρατίδια).

Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι σήμερα έχουν αλλάξει ριζικά κοιτάζοντας τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις, που στη Γερμανία δεν πέφτουν σημαντικά έξω. Το SPD παραμένει πρώτο αλλά εμφανίζεται πολύ αποδυναμωμένο στην περιοχή γύρω του 28%. Το CDU της Μέρκελ εμφανίζεται στην περιοχή του 22% -δηλαδή μόλις μία μονάδα παρακάτω. Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και το κόμμα της Linke, που εμφανίζεται να χάνει πάνω από πέντε μονάδες, στην περιοχή του 13% και στην τέταρτη θέση. Οι Πράσινοι εμφανίζονται οριακά μέσα, το NPD έχει εξαφανιστεί.

Μπορεί για το CDU η μείωση να μοιάζει ασήμαντη, αλλά το πρόβλημα είναι ποιος βρίσκεται δίπλα του: Το ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που εμφανίζεται επίσης στην περιοχή του 22%. Σε κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται μάλιστα στο 23%, δηλαδή αφήνοντας στην τρίτη θέση το κόμμα της Μέρκελ.

Πηγή: topontiki.gr