Ενδείξεις για υποχώρηση της Τουρκίας από τις απειλές σχετικά με το προσφυγικό

Gazzetta team
Ενδείξεις για υποχώρηση της Τουρκίας από τις απειλές σχετικά με το προσφυγικό
«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε [τη συμφωνία για το προσφυγικό] για ανθρωπιστικούς λόγους», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μετά τις επαφές που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα.

Σε υποχώρηση από την απειλή ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απελευθερώσει τις βίζες για τα τουρκικά διαβατήρια έως και τον Οκτώβριο φαίνεται ότι προβαίνει – για την ώρα τουλάχιστον – η Άγκυρα.

Μιλώντας μετά από επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Άγκυρα προτίθεται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, διευκρινίζοντας όμως ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ευρύτερες συμφωνίες με τη Γηραιά Ήπειρο για τις προσφυγικές ροές προτού αρθούν οι θεωρήσεις.

«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε [τη συμφωνία για το προσφυγικό] για ανθρωπιστικούς λόγους», σημείωσε ο κ. Τσελίκ μέσω μεταφραστή όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν υπάρχει ενδεχόμενο απόσυρσης της τουρκικής πλευράς.

Ωστόσο, «χωρίς απελευθέρωση των βίζα η Τουρκία δεν θα είναι μέρος οιοδήποτε νέου μηχανισμού», προσέθεσε.

Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία παραμένουν, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο κ. Τσελίκ έδωσε ένα σαφέστατα θετικό κλίμα σχετικά με την προοπτική των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

«Ως αποτέλεσμα της συνάντησης [στη Μπρατισλάβα], υπάρχει πολύ ισχυρή συναίνεση στο να εστιάσουμε στην θετική ατζέντα και να βελτιώσουμε περαιτέρω τη συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.», είπε.

Ο κ. Τσελίκ τήρησε πιο σκληρή γραμμή σχετικά με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναθεώρηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην εκπλήρωση των 72 προαπαιτούμενων για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Ο τούρκος υπουργός επανέλαβε την πάγια γραμμή της Άγκυρας ότι είναι «παράλογο» να υπάρχει επί του παρόντος η απαίτηση για αναθεώρηση της τουρκικής νομοθεσίας τη στιγμή που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Παρά ταύτα, και σε αυτό το μέτωπο εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εξετάσει αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο στο μέλλον.

Συμπλήρωσε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για σχετικές διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό όργανο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου η Τουρκία είναι μέλος.

Οι επαφές ανάμεσα σε Τουρκία και Ε.Ε. θα συνεχιστούν στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι θα μεταβεί στην Άγκυρα μαζί με τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για διεύρυνση της Ε.Ε. Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις με τον κ. Τσελίκ και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: protothema.gr