Μυστικό ταξίδι Πούτιν στο Άγιο Όρος

Gazzetta team
Μυστικό ταξίδι Πούτιν στο Άγιο Όρος
Στα κρυφά κατάφερε να παρεισφρήσει στην Ελλάδα ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ, στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου κι ένας από τους "ανεπιθύμητους" Ρώσους αξιωματούχους στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό "Time".

O Σουρκόφ, που συγκαταλέγεται στη μαύρη λίστα των «ανεπιθύμητων» της ΕΕ στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την προσάρτηση της Κριμαίας , φέρεται να επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Μάιο.

Το επίμαχο ρεπορτάζ του περιοδικού "TIME" αποκαλύπτει ότι, ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ενορχήστρωσε την διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας, ταξίδεψε στο Άγιο Όρος την περίοδο που ταξίδεψε και ο Ρώσος πρόεδρος .

Το αμερικανικό περιοδικό φρεσκάρει τη μνήμη των αναγνωστών του υπενθυμίζοντας ότι, "η Ελλάδα είναι νομικά υποχρεωμένη να βοηθά στην επιβολή των κυρώσεων" και προσθέτοντας ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος επέβλεψε την επίσημη επίσκεψη, δεν απάντησε με κάποιο σχόλιο. Από την πλευρά του, πάντως, το Κρεμλίνο σχολίασε ότι, αυτό το ρεπορτάζ "δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα". Σύμφωνα πάντως με το περιοδικό , τρεις ανεξάρτητες πηγές επιβεβαίωσαν ότι το δεξί χέρι του Ρώσου προέδρου αγνόησε επιδεικτικά την απαγόρευση εισόδου στο ελληνικό έδαφος. Ο Σουρκόφ φέρεται να συνόδεψε τον Πούτιν στο προσκύνημά του στο Άγιο Όρος στις 28 Μαίου. Η απάντηση του Κρεμλίνου όταν ρωτήθηκε σχετικά ήταν ότι η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο Σουρκόφ θεωρείται ο βασικός αρχιτέκτονας του συστήματος Πούτιν και ήταν ο κύριος διαπραγματευτής με τις ΗΠΑ με στόχο τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία. Πολλοί αμφισβητούν την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος επισημαίνοντας πως δεν συνάδει με τον τρόπο ζωής του ο οποίος απέχει από την χριστιανική πίστη. Όμως, σύμφωνα πάντα με το TIME, ο πάτερ Μακάριος στο Άγιο όρος επιβεβαίωσε ότι ο Σούρκοφ τον επισκέφθηκε στις 27 Μαΐου και του συστήθηκε ως "υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου". Μία ακόμη πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία τους, επίσης επιβεβαίωσε την επίσκεψη εκείνη την ημέρα.

Ο Βλαντισλάβ Σουρκόφ διετέλεσε αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου . Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση πριν από τρία χρόνια εξαιτίας μίας διαμάχης εξουσίας ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την κυβέρνηση , επιφέροντας πλήγμα στο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πολιτικό τέκνο του Πούτιν.

Πηγή: protothema.gr