Αργία μιας εβδομάδας στην κινεζική πόλη που συνεδριάζει το G20!

Gazzetta team
Αργία μιας εβδομάδας στην κινεζική πόλη που συνεδριάζει το G20!
Πόλη-φάντασμα θυμίζει η κινεζική πόλη Χανγκτζόου όπου διεξάγεται η Σύνοδος των ηγετών των 20 μεγαλύτερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου, αφού η κυβέρνηση ενθάρρυνε τους κατοίκους να την αδειάσουν και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας για τη σύνοδο κορυφής.

Δρόμοι και εμπορικά κέντρα γύρω από το κύριο συνεδριακό κέντρο στο κέντρο της Χανγκτζόου, που σφύζει από ζωή με τους εννέα εκατομμύρια κατοίκους της, είναι σε μεγάλο βαθμό έρημοι, καθώς λίγα αυτοκίνητα και άνθρωποι κυκλοφορούν και τα καταστήματα έχουν κατεβασμένα τα ρολά. Οι εργασίες έχουν σταματήσει και στα εργοτάξια, κάτι ασυνήθιστο σε μια χώρα όπου οι εργάτες συχνά εργάζονται με βάρδιες 24 ώρες το 24ωρο.

Περισσότερα από 200 χαλυβουργεία σε γύρω περιφέρειες έχουν κλείσει στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει τη ρύπανση στη διάρκεια τις διήμερης συνόδου κορυφής που αρχίζει αύριο Κυριακή.

Τα πράγματα είναι τώρα κάπως άβολα. Αλλά μπορείτε να καταλάβετε γιατί», λέει ο μεσίτης ακινήτων της Χανγκτζόου Λιου Ουεντσάο. «Ηγέτες από τις 20 σημαντικότερες χώρες του κόσμου έρχονται γι' αυτή τη μεγάλη σύνοδο κορυφής και όλοι πρέπει να εγγυηθουμε την ασφάλεια για τους ξένους».

Το στοίχημα να ολοκληρώσει μια σύνοδο κορυφής χωρίς προβλήματα είναι υψηλό για την Κίνα, καθώς η σύνοδος της G20 είναι το πιο προβεβλημένο γεγονός της χρονιάς για τη χώρα αυτή, που προσπαθεί να σταθεροποιήσει τη θέση της ως παγκόσμιας δύναμης και να αποφύγει τις εντάσεις για θέματα όπως η εδαφική διένεξη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η πόλη, η οποία δέχεται πολλούς τουρίστες, είναι η έδρα της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holdings καθώς και υφαντουργικών εργοστασίων και χαλυβουργιών.

Οι κάτοικοι της Χανγκτζόου έφυγαν κατά σμήνη αφού οι αρχές κήρυξαν αργία μιας εβδομάδας για τη σύνοδο κορυφής, έκλεισαν τη Δυτική Λίμνη, το περίφημο αξιοθέατο της πόλης, και προσέφεραν δωρεάν ταξιδιωτικά κουπόνια αξίας 10 δισεκ. γιουάν (1,5 δισεκ. δολάρια) για να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να επισκεφθούν αξιοθέατα εκτός της πόλης.

Μερικοί κάτοικοι, όπως σεφ από τη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, εστάλησαν επίσης στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για την περίοδο αυτή, έκαναν γνωστό εστιατόρια στο πρακτορείο Reuters. Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει ισλαμιστές για επιθέσεις στην περιφέρεια αυτή.

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους ασφαλείας στους δρόμους ενώ περιπολούν άνδρες που δηλώνουν εθελοντές φρουροί ασφαλείας. Δύο τέτοιοι εθελοντές είπαν σε δημοσιογράφους του Ρόιτερς πως δεν τους επιτρέπεται να κινηματογραφούν σε κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: newsbeast.gr