«Εγκαταλείπουν» τον Τράμπ οι Ισπανόφωνοι υποστηρικτές του

Gazzetta team
«Εγκαταλείπουν» τον Τράμπ οι Ισπανόφωνοι υποστηρικτές του
Η δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος που σκοπεύει να χτίσει στα σύνορα με τις ΗΠΑ είναι «εξωφρενική», ανακοίνωσε η μεξικανική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις έρχονται μία ημέρα αφότου ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο.

«Η πρόταση για το χτίσιμο του τείχους και η πεποίθησή του ότι το Μεξικό θα μπορούσε να το πληρώσει, είναι εξωφρενική», ανέφερε ο Εντουάρντο Σάντσες, ο εκπρόσωπος του Μεξικανού προέδρου σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό μετά την επίσκεψη-αστραπή του Τραμπ στη χώρα, την Τετάρτη. «Αυτό που ξέρω είναι ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει ούτε μια πεντάρα αν θέλουν να χτίσουν έναν τοίχο από την άλλη πλευρά των συνόρων», πρόσθεσε.

Ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος κτηματομεσίτης έχει οργίσει τους Μεξικανούς με τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι η χώρα στέλνει βιαστές και εμπόρους ναρκωτικών στις ΗΠΑ αλλά και με την απειλή του ότι θα ακυρώσει τις εμπορικές συμφωνίες με το Μεξικό και θα αναγκάσει τη χώρα να χρηματοδοτήσει το «τείχος» του. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την 70λεπτη συνομιλία του με τον Πένια Νιέτο ο Τραμπ είπε ότι δεν συζήτησαν το ποιος θα πληρώσει για το τείχος που θα εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες να περνούν στις ΗΠΑ. Λίγες ώρες αργότερα όμως ο Μεξικανός πρόεδρος διέψευσε τον Τραμπ, λέγοντας ότι του δήλωσε πως τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσει το Μεξικό.

Στη συνέχεια όμως ο Τραμπ είπε σε ένα πλήθος υποστηρικτών του στην Αριζόνα ότι το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος «100%».

Μετά την αναχώρηση του Τραμπ από το Μεξικό, ο Πένια Νιέτο επισήμανε ότι μετέφερε στον Νεοϋορκέζο επιχειρηματία το πόσο προσβεβλημένοι αισθάνονται οι Μεξικανοί από τα σχόλιά του και χαρακτήρισε τις προτάσεις του απειλή για τη χώρα. «Ήμουν πολύ σαφής –τόσο κατ' ιδίαν όσο και δημοσίως– για το πόσο προσβεβλημένοι και πληγωμένοι αισθανόμαστε από τις δηλώσεις του για τους Μεξικανούς», έγραψε ο πρόεδρος σε άρθρο του στην εφημερίδα El Universal, με τον τίτλο «Γιατί συναντήθηκα με τον Ντόναλντ Τραμπ».

«Στις ομιλίες του ο Τραμπ δεν μας αντιμετωπίζει ως εταίρους, ούτε ως συμμάχους, βασιζόμενος σε μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το Μεξικό και τους ανθρώπους του», συνέχισε, τονίζοντας ότι επισήμανε στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο ότι η μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. «Η αντίδρασή του ήταν θετική», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στις ΗΠΑ, ορισμένοι ισπανόφωνοι υποστηρικτές του Τραμπ φαίνεται ότι παίρνουν αποστάσεις από τον υποψήφιο του κόμματός τους. Ο Αλφόνσο Αγκιλάρ, ο πρόεδρος της «Συνεργασίας των Λατίνων για τις Συντηρητικές Αρχές» είπε ότι αισθάνεται «απογοητευμένος και εξαπατημένος» από την ομιλία του Τραμπ στο Φοίνιξ της Αριζόνα, καθώς εξανέμισε τις ελπίδες των συντηρητικών ισπανόφωνων ότι θα αλλάξει στάση απέναντι στο θέμα της μετανάστευσης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Τραμπ. Η υπαναχώρηση όμως ορισμένων συντηρητικών υποστηρικτών του υπογραμμίζει το πόσο δύσκολο είναι να διευρύνει την εκλογική βάση του ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και να κερδίσει τις ψήφους των μειονοτήτων και των μετριοπαθών.

«Τους τελευταίους δύο μήνες είπε ότι δεν πρόκειται να απελάσει ανθρώπους που δεν έχουν ποινικό μητρώο. Είπε πραγματικά ότι θα αντιμετωπίσει τους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν ποινικό μητρώο με ανθρωπιά και συμπόνοια», σημείωσε ο Αγκιλάρ, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ιθαγένειας των ΗΠΑ επί προεδρίας τους Τζορτζ Ου. Μπους.

Μολονότι διαφωνεί με τις πολιτικές προτάσεις της Χίλαρι Κλίντον, της υποψήφιας των Δημοκρατικών, ο Αγκιλάρ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη στήριξή του στο πρόσωπο του Τραμπ.

Στην ομιλία του στο Φοίνιξ ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ο μοναδικός τρόπος για να νομιμοποιηθούν οι παράτυποι μετανάστες είναι να φύγουν από τη χώρα και να υποβάλουν αίτημα επανεισδοχής. Επανέλαβε επίσης για πολλοστή φορά ότι θα χτίσει ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, το κόστος του οποίου θα αναλάβει το Μεξικό.

Ο Τζέικομπ Μόντι, ένας Τεξανός δικηγόρος που υπήρξε σύμβουλος του Τραμπ, είπε ότι φαινόταν πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα υιοθετούσε ένα πιο «λογικό» μεταναστευτικό σχέδιο. «Το απέρριψε ο ίδιος απόψε και επομένως θα πρέπει να τον απορρίψω κι εγώ», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Μόντι.

Πηγή: iefimerida.gr