Η Digea θα ρίξει «μαύρο» στα κανάλια χωρίς άδεια

Gazzetta team
Η Digea θα ρίξει «μαύρο» στα κανάλια χωρίς άδεια
«Όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να έχει σήμα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας «μαύρο» σε υπάρχοντα τηλεοπτικά κανάλια.

Λίγες ώρες απομένουν για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τεσσάρων νέων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη υπό πρωτοφανείς συνθήκες απομόνωσης από το πρωί της Τρίτης.

Η επικείμενη ανακοίνωση των τεσσάρων νέων καναλαρχών δημιουργεί ήδη ερωτήματα για την επόμενη ημέρα, καθώς η κυβέρνηση, επισήμως πλέον, βάζει «πάγο» στα σενάρια που έφερναν τα μη αδειοδοτημένα κανάλια να συνεχίζουν ως θεματικά και προαναγγέλει «μαύρο» εντός τριών μηνών μέσω της Digea σε όσα δεν καταφέρουν να βγουν από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με μία από τις τέσσερις άδειες.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου τόσο την Τρίτη όσο και το μεσημέρι της Τετάρτης. «Προβλέπεται ότι θα υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής, ανάλογα με το ποιοι θα πάρουν και άδειες. Θα είναι μέχρι 90 μέρες μάξιμουμ και όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να εκπέμψει», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

Σε νέες της δηλώσεις την Τετάρτη σημείωσε: «Οι 90 ημέρες είναι αποτυπωμένο γραπτώς και είναι γνωστό σε όλους, ότι αφού υπάρξουν οι ανάδοχοι, στη συνέχεια προβλέπεται μια περίοδος προσαρμογής, μέχρι 90 ημέρες, αν είναι από τους παλιούς ή μια καινούργια διαδικασία αν πρόκειται για κάποιον ο οποίος δεν έχει ήδη κάποιο τηλεοπτικό σταθμό».

«Στη συνέχεια κάποιος ο οποίος δεν έχει άδεια, δεν θα μπορεί η Digea στην προκειμένη περίπτωση να μεταφέρει αυτό το σήμα, με δεδομένο ότι στις αρμοδιότητες της εταιρείας αυτής είναι να μεταδίδει σήμα νομίμων καναλιών» πρόσθεσε.

Στην ερώτηση «μαύρο δηλαδή κ. Γεροβασίλη;», η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Νομιμότητα. Οι εποχές του “μαύρου” έχουν περάσει στην Ελλάδα. Αυτά συνέβησαν με την δημόσια τηλεόραση.Σήμερα δεν πρόκειται περί αυτού. Σήμερα πρόκειται περί αποκατάστασης νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο, με όρους διαφανείς. Και ο καθένας θα πρέπει να πληρώσει για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού. Όπως είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. 27 χρόνια δεν έγινε. Τώρα θα γίνει».

Σε ότι αφορά τις θεματικές και περιφερειακές άδειες, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αυτή η συζήτηση, γι’ αυτό ό,τι ακούγεται μέχρι σήμερα, προφανώς δεν εφάπτεται ακριβώς της πραγματικότητας».

«Η συζήτηση αυτή όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός θα ανοίξει αργότερα» κατέληξε στις δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Κρέτσος: Άκαιρη η συζήτηση για θεματικές

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος είπε ότι αμέσως μετά την αδειοδότηση των 4 καναλιών εθνικής εμβέλειας προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών.

«Είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε το θέμα των θεματικών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δίνοντας το στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε μάλιστα «άκαιρη» τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες.

Συνεχίζεται το "πόκερ" στην Καλλιθέα

Από το πρωί της Τρίτης συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η διαδικασία πλειοδοτικής δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης είχαν δοθεί οι πρώτες δύο άδειες.

Νωρίτερα, δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε ασφαλιστικά μέτρα πέντε τηλεοπτικών σταθμών κατά ανταγωνιστικών τους ή συνολικά της διαδικασίας.

Οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται στα ερμητικά κλειστά γραφεία της ΓΓΕΕ από χθες το πρωί, συμμετέχοντας σε μία χρονοβόρα διαδικασία δημοπρασίας, τα αποτελέσματα της οποίας ίσως ανακοινωθούν απόψε ή τα ξημερώματα της Πέμπτης. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θα θα βγει από το κτίριο της ΓΓΕΕ πριν και οι τέσσερις άδειες να κατοχυρωθούν στους νικητές, ενώ δεν υπάρχει και δυνατότητα ροής πληροφόρησης από «μέσα προς τα έξω», καθώς ουδείς διαθέτει κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αμετακίνητοι παραμένουν από νωρίς το πρωί, στις θέσεις τους έξω από τη Γραμματεία, και οι δημοσιογράφοι, αναμένοντας «λευκό καπνό» από τη δημοπρασία. Και σήμερα το κτίριο περιφρουρείται από ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ μία κλούβα αποτρέπει τη θέση και στάθμευση έξω από τα γκαράζ της ΓΓΕΕ.

«Βροχή» ασφαλιστικών μέτρων

Συνολικά πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί μέσω δικαστικού επιμελητήθυροκόλλησαν στη Γενική Γραμματεία Τύπου αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά του διαγωνισμού.

Τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν κατατεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απλά έπρεπε να επιδοθούν έως σήμερα. Με την αίτηση του STAR, που θυροκολλήθηκε στις 9:00 το πρωί, ζητείται ο αποκλεισμός της εταιρείας Καλογρίτσα, επειδή στο καταστατικό της αναφέρει ότι μπορεί να εμπλέκεται και σε άλλες δραστηριότητες.

Στις 10 το πρωί ένας άλλος δικαστικός επιμελητής κατέθεσε αντίστοιχη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA.

Ο τρίτος φάκελος με ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί και ήταν από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 κατά της εταιρείας DIMERA συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη και λίγα λεπτά αργότερα θυροκολλήθηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA που κινείται κατά της διαδικασίας της δημοπρασιας.

Πέμπτος φάκελος ήταν αυτός του ΣΚΑΪ για ασφαλιστικά μέτρα κατά της δημοπρασίας από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αλλά και κατά των τεσσάρων νέων σχημάτων που μετέχουν στην εν εξελίξει διαδικασία.

Πηγή: thetoc.gr