«Η Ελλάδα παίρνει μέτρα κατά της διαπλοκής στην τηλεόραση» γράφουν οι New York Times

Gazzetta team
«Η Ελλάδα παίρνει μέτρα κατά της διαπλοκής στην τηλεόραση» γράφουν οι New York Times
Αναφορά του δημοσιεύματος στις επικρίσεις της ΝΔ ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον «πλήρη έλεγχο» των μέσων ενημέρωσης και του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν σέβεται τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου»

Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δηλώνει πως θέλει να πάρει μέτρα εναντίον αυτού που χαρακτηρίζει «τρίγωνο της διαπλοκής» δημοπρατώντας έναν περιορισμένο αριθμό αδειών που ξεκινά σήμερα, αναφέρεται σε ανταπόκριση των New York Times από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα παίρνει μέτρα εναντίον του "Τριγώνου της διαπλοκής" στην τηλεόραση».

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τον «πλήρη έλεγχο» των μέσων ενημέρωσης. Το άλλοτε πανίσχυρο σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σέβεται τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τη δημοπράτηση των αδειών, ο Νίκος Παππάς, στενός σύμβουλος του Τσίπρα, έχει πει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να ρυθμίσει έναν άναρχο τομέα.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Παππάς αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους ευρωπαίους εταίρους της να διεξαγάγει τη δημοπρασία και πως, «όπως όλοι οι Έλληνες, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα πρέπει τελικά να πληρώσουν το μερίδιό τους».

«Επί 27 χρόνια, τα τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούσαν χωρίς άδειες», είπε, σύμφωνα πάντα με τους New York Times. «Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα κλειστό ολιγοπώλιο κατεστημένων συμφερόντων σε μια αγορά που θα έπρεπε να είχε ανοίξει από την αρχή. Οι φόροι δεν πληρώνονταν, ο δανεισμός ήταν υπερβολικός (περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ) και δεν υπήρχε διαφάνεια».

Πηγή: ΑΠΕ