Μακάρι να κλείσουν όλα τα κανάλια

Μακάρι να κλείσουν όλα τα κανάλια
Μια κάπως ψύχραιμη σκέψη για το θέατρο του παραλόγου που ζούμε αυτές τις μέρες με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δηλαδή εσύ τι πιστεύεις, ότι άμα κλείσουν και τα οκτώ κανάλια αυτή τη στιγμή και δημιουργηθούν τέσσερα νέα θα σταματήσει η διαπλοκή; Θα σταματήσει η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης;

Ασφαλώς και όχι.

Δε χρειαζόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να κλείσει τα κανάλια. Μπορούσες να το κάνεις εσύ με ένα μαγικό προϊόν το οποίο ονομάζεται τηλεκοντρόλ. Κανείς δεν σε ανάγκασε να βλέπεις Πρετεντέρη, κάνεις δεν σε ανάγκασε να βλέπεις ΑΝΤ1, να βλέπεις MEGA, να βλέπεις ΣΚΑΙ, να βλέπεις Α.

Κανείς δεν μπούκαρε σπίτι σου να σου πιάσει το τηλεκοντρόλ και να σου βάλει να δεις τα νέα του MEGA. Kανείς! (εκτός κι αν έγινε βέβαια, οπότε ελπίζω να κάλεσες την αστυνομία).

Τόσα χρόνια μπορούσες εσύ να ανοίγεις και να κλείνεις τα τσοντοκάναλα της διαπλοκής.

Γιατί τόσο μίσος λοιπόν;

Χαίρεσαι να κλείσουν τα κανάλια χωρίς να υπολογίζεις τον κόσμο που θα μείνει άνεργος. Και δεν μιλάω και το κόσμο που δουλεύει στα κανάλια ως κάμεραμαν, ως μοτέρ, ως φωτιστής, ακόμα και ως παρουσιαστής. Μιλάω και για τους υπόλοιπους που πιθανώς δεν ξέρεις ότι εμπλέκονται με τα κανάλια. Τις διαφημιστικές εταιρείες, τα media shops, τις εταιρίες παραγωγής προγραμμάτων. Ξέρεις πόσος κόσμος δουλεύει πίσω από αυτές, ξέρεις πόσες οικογένειες;

Όλοι αυτοί τι νομίζεις ότι θα κάνουν μόλις κλείσουν τα τσοντοκάναλα της διαπλοκής; Ή ακόμα κι αν μειωθούν από 8 σε 4. Και αν σκέφτεσαι ότι «σιγά το κακό», θα σου θυμίσω την περίπτωση του Alter. Μια κάπως διαφορετική περίπτωση, αλλά με σχεδόν ίδιο αποτέλεσμα.

Όταν λοιπόν το Alter βάρεσε κανόνι η αναστάτωση στην αγορά ήταν τεράστια. Διαφημιστικές που τους χρώσταγε κλείσανε, άνθρωποι έφτασαν στα όριά τους, οικογένειες καταστράφηκαν και το κανόνι στην αγορά ήταν πρωτοφανές. Πρόσεξε! Από ένα και μόνο κανάλι. Του 10% τηλεθέαση. Για φαντάσου τώρα MEGA, ANT1, Α και ΣΚΑΙ να κλείσουν. Μιλάμε για το 60% της τηλεθέασης. Για φαντάσου λίγο τι έχει να γίνει. Για φαντάσου τι έχει να γίνει όσον αφορά τις διαφημιστικές που τους χρωστάνε, αυτά που χρωστάνε στις εταιρίες παραγωγής αυτά τα κανάλια, για φαντάσου τα χρέη του κράτους προς αυτά τα κανάλια αφού δεν θα υφίστανται πια σαν εταιρείες.

Είναι σημαντικό αυτό!

Έχει πει το κράτος τι θα γίνουν τα χρέη των καναλιών προς τις τράπεζες αν κλείσουν; Δεν θα έπρεπε; Από ελληνικές τράπεζες τα πήραν και αυτά, από τράπεζες που πληρώνουμε εσύ και εγώ. Δεν θα έπρεπε να το ξεκαθαρίσει; Δεν θα έπρεπε επίσης να ξεκαθαρίσει τι θα πρέπει να κάνει το κάθε κανάλι που θα κλείσει απέναντι στους εργαζομένους του; Θα βαρέσει κανόνι και θα τους «πιστολιάσει» αποζημιώσεις δεκαετιών και χρωστούμενα;

«Μα τα κανάλια χρωστάνε! Να κλείσουν!».

Μέσα, μαζί σου. Όπως όμως να κλείσουν και τα μαγαζιά με ρούχα που χρωστάνε, τα περίπτερα, τα βενζινάδικα, να βάλουν εσένα φυλακή επειδή χρωστάς. Γιατί να την γλιτώσεις; Και εσύ από ελληνική τράπεζα δεν πήρες δάνειο; Όπως πήρε το Mega, o ANT1 κ.λπ. Έπρεπε να πάρουν δάνειο; Πιθανώς όχι. Έπρεπε εσύ να πάρεις δάνειο; Πάλι πιθανώς όχι. Ποιος φταίει;

Μήπως το κράτος που επέτρεπε στις τράπεζες να εγκρίνουν δάνεια πιο γρήγορα και από από τον Μπολτ στα τελευταία 50 μέτρα;

Πώς λοιπόν θα σου φαινόταν αν αύριο το κράτος έβγαινε και έλεγε «είναι 500.000 επιχειρήσεις που χρωστάνε, δεν μπορεί να συνεχίσει το πράγμα έτσι, οπότε θα κάνουμε διαγωνισμό για 30.000 άδειες επιχειρήσεων. Και οι υπόλοιπες θα κλείσουν». Πώς θα σου φαινόταν;

Και πόσα κανάλια δηλαδή να υπάρξουν; 18;

Όχι μόνο 18, 28, 38, 108, 1008! Ας έχει ο κάθε άνθρωπος στην Ελλάδα από ένα κανάλι. Στο χέρι σου και ειδικότερα στο τηλεκοντρόλ σου, είναι το δικαίωμα σου να το κλείσεις. Το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να κλείσει το κανάλι. Το κράτος μόνο έχει δικαίωμα να ελέγχει το κανάλι αν πληροί τις προϋποθέσεις απέναντι στους εργαζόμενους και απέναντι στο ίδιο το κράτος, αναφορικά με τους φόρους, με το Ι.Κ.Α. και μ' όλα αυτά τα οποία θα πρέπει να ασχολείται να κράτος. Αλλά το κράτος ποτέ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το αν ένα κανάλι πληρώνει τους εργαζόμενους, πληρώνει το ΙΚΑ ή πληρώνει τους φόρους του.

Ξέρεις γιατί δεν ασχολήθηκε; Γιατί και το κράτος χρώσταγε στα κανάλια. Χρώσταγε από κρατικές διαφημίσεις, από επιχορηγήσεις, χρώσταγε από πάρα πολλά πράγματα. Αυτό έπρεπε να σε ενδιαφέρει πρώτο και όχι να κλείσει ο ΑΝΤ1 και ο κάθε ΑΝΤ1. Αυτή η περίεργη σιωπή ανάμεσα στο κράτος στα κανάλια πρέπει να σε ενοχλεί, που μακάρι να βγω ψεύτης αλλά σε 10 χρόνια πάλι τα ίδια θα συζητάμε. Το πόσα χρωστάει το κράτος στα κανάλια και τα και τα κανάλια κάνουν πόλεμο ή αβάντα στην κάθε κυβέρνηση. Γιατί ποτέ το κράτος δεν ασχολήθηκε πραγματικά για τα κανάλια, παρά μόνο για ένα κανάλι βέβαια.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να είναι σωστή απέναντι στον κόσμο, στους εργαζόμενους, σε εσένα και εμένα και στην συνείδησή της, δεν θα έπρεπε να μπει σε αυτό το θέατρο του παραλόγου με τις «μελέτες από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας», και σε άλλες τέτοιες μπούρδες. Θα μπορούσε να πει απλά: «Κύριοι καναλάρχες, ξεχάστε ό,τι ξέρατε τόσα χρόνια. Όποιος θέλει κανάλι, θα πληρώσει 2,3,4,10 εκατομμύρια ευρώ και όσοι τα δώσουν θα πάρουν άδεια. Τα δίνεις; Ωραία, πάμε συνεχίζουμε. Θα έχω όμως και το νου μου να φτιάξω έναν νέο νόμο - πλαίσιο και αν καθυστερήσεις μισθούς, αποζημιώσεις, αν μεροληπτείς υπέρ του ενός ή του άλλου, αν αρχίζεις πάλι και δανείζεσαι χωρίς εγγυήσεις, θα σε κλείσω μια και καλή. Και θα πουλήσω την άδειά σου στον επόμενο. Και αν κάνει και αυτός τα ίδια, στον επόμενο.

Έτσι θα είχε πολύ περισσότερα έσοδα και από τη «δημοπρασία» και από τα γύρω γύρω. Αλλά δεν το έκανε, ξέρετε γιατί; Γιατί για να το κάνεις χρειάζεται σχέδιο. Και η κυβέρνηση αυτή έχει απόδείξει ότι δεν έχει σχέδιο για τίποτα.

Γι' αυτό λοιπόν. Να κλείσουν όλα τα κανάλια. Να πέσει μαύρο, τότε ίσως μόνο θα ασχοληθεί και το κράτος να ξανανοίξει.

Τότε ίσως μόνο θα ασχοληθεί και το κράτος με τους εργαζόμενους και τους ανέργους και τους οικογένειές τους και τους νεκρούς! Όπως με την ΕΡΤ. Για αυτό λοιπόν το να κλείσουν όλα τα κανάλια είναι η μόνη λύση.

Υ.Γ. Αλλιώς πληρώνεις ΕΝΦΙΑ πάντως αν ξέρεις ότι ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος, ο Σαββίδης, ο Βαρδινογιάννης, ο Κυριακού, κοιμήθηκαν για δύο μέρες σε ράντζο και έφαγαν ντολμαδάκια κονσέρβα.

«Α ρε ΣΥΡΙΖΑ, τους ξεφτίλισες πάλι!».