Ο νομικός σύμβουλος του κράτους ήταν συνήγορος του Μαρινάκη!

Gazzetta team
Ο νομικός σύμβουλος του κράτους ήταν συνήγορος του Μαρινάκη!
Όπως αποκαλύπτεται, ο συνήγορος του δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας Γιάννης Μαντζουράνης υπήρξε και δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη που συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το διαψεύδει ο ίδιος.

Είδηση βόμβα για τις τηλεοπτικές άδειες λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός παρωδία της κυβέρνησης. Όπως αποκαλύπτεται, ο συνήγορος του δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας Γιάννης Μαντζουράνης υπήρξε και δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη που συμμετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με την εταιρεία με την επωνυμία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Alpha, ο κύριος Μαντζουράνης ήταν ο νομικός εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μαρινάκη στην αίτηση εξαίρεσης κατά του εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλου που έχει το φάκελο της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και η οποία ήταν να εκδικαστεί στα μέσα Ιουλίου.

Ο κύριος Μαντζουράνης, εκπροσωπώντας το δημόσιο στη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, εμφανίστηκε το απόγευμα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας υπερασπιζόμενος, επί της ουσίας, το σχήμα Καλογρίτσα στην εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σχήμα Καλογρίτσα κατέθεσε με 40 λεπτά καθυστέρηση την εγγυητική επιστολή προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των εκπροσώπων των υπόλοιπων συμμετεχόντων οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπήρξε άνωθεν εντολή σε υπάλληλο της Γραμματείας προκειμένου το πρωτόκολλο να παραμείνει ανοιχτό.

Η αποκάλυψη για το ρόλο Μαντζουράνη ρίχνει βαρύτερη τη σκιά στο πλήθος ενστάσεων και ερωτημάτων για το αδιάβλητο του διαγωνισμού που ήδη έχει συγκεντρώσει τα πυρά όλων των υποψηφίων για τα κενά στα ζητήματα του λογισμικού, της πιστοποίησής του και της ασφάλειας του απορρήτου της διαδικασίας και ενώ είχε προηγηθεί η εμφάνιση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Βουλή - με την οποία δεσμευόταν για τους όρους διαφάνειας του διαγωνισμού.

Πρόβλημα υπήρξε και με την υποψηφιότητα Βρυώνη και του καναλιού Εpsilon, καθώς απορρίφθηκε η εγγυητική του επιστολή , γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Συγκεκριμένα, ήταν διάρκειας 36 ημερών, και όχι 365 ημερών όπως ορίζει ο νόμος, με την πλευρά του καναλιού Εpsilon να υποστηρίζει ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος απο την τράπεζα του Χoνγκ Κονγκ.

Σημειωτέον ότι η προσομοίωση του συστήματος της δημοπρασίας της Τρίτης ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα περίπου στις 3.30 μετά το μεσημέρι, και όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των καναλιών το σύστημα κόλλησε δυο φορές...

Η δημοπρασία θα ξεκινήσει αύριο στις 9 το πρωί και για κάθε άδεια υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα δωδεκάωρο. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ και θα αυξάνει κατά 500.000 ευρώ στην αρχή ενώ στη συνεχεία η επιτροπή θα μπορεί να αυξάνει το τίμημα σταδιακά μεχρι να μείνουν δυο υποψήφιοι που θα παραδώσουν τις πρόσφορες τους σε κλειστό φάκελο και η άδεια θα κατακυρωθεί στον Πλειοδότη.

Ο διαγωνισμός, όπως παραδέχεται και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, μπορεί να διαρκέσει ημέρες, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να μείνουν άυπνοι και να διαχειριστούν εκατομμύρια ευρώ, για να διεκδικήσουν μία τηλεοπτική άδεια.

Ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς με δηλώσεις τους έως τώρα δικαιολογούσαν τον περιορισμό των αδειών σε τέσσερις, επικαλούμενοι το μέγεθος της διαφημιστικής αγοράς που εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ και το κόστος λειτουργίας κάθε σταθμού που εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ κάνοντας τη διαίρεση. Όμως, η επιχειρηματολογία αυτή ανατρέπεται από τους ίδιους, καθώς με τις τελευταίες αντιφατικές τους δηλώσεις δεν υπάρχει πλέον καμία εικόνα για το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν αύριο να πληρώσουν τεραστία ποσά οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Κι αυτό, γιατί ο κ. Παππάς μέσω Τwitter ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι θα δοθούν και θεματικές άδειες, ενώ άλλα στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, δεν απόκλεισαν σε δηλώσεις τους το ενδεχόμενο να δοθεί και πέμπτη άδεια γενικού περιεχομένου, γεγονός που θα περιορίσει τα ήδη πενιχρά έσοδα απο την διαφημιστική αγορά και θα τα διανείμει σε περισσότερα κανάλια.

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του καναλιού Star, καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, προχώρησε σε προσφυγή στην επιτροπή προσωπικών δεδομένων, για τις κάμερες που βρίσκονται στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

Από πλευράς τους, έγκυροι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως η εφαρμογή του κριτηρίου της βιωσιμότητας για τον προσδιορισμό του αριθμού των υπό δημοπράτησιν αδειών, παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία.

Και αυτό διότι η Οδηγία 123 του 2006 (άρθρο 14) απαγορεύει ρητώς στα κράτη - μέλη "να εξαρτούν την πρόσβαση σε δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών ή την άσκησή της στο έδαφός του από... την εφαρμογή κατά περίπτωση οικονομικής δοκιμής, η οποία εξαρτά τη χορήγηση άδειας από την αποδεδειγμένη ύπαρξη οικονομικής ανάγκης ή ζήτησης στην αγορά, αξιολογεί τον πιθανό ή πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο της δραστηριότητας ή αξιολογεί κατά πόσο η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για τους στόχους που θέτουν τα προγράμματα οικονομικού σχεδιασμού της αρμόδιας αρχής".

Από την πλευρά του ο κ. Μαντζουράνης σε δήλωση του αναφέρει: "Ουδέποτε υπήρξα, ούτε είμαι δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη. Σε καμία υπόθεση. Είμαι δικηγόρος του Θόδωρου Κουρίδη, δικηγόρου της ΕΠΟ, συγκατηγορούμενου του Μαρινάκη. Τουναντίον είμαι δικηγόρος του Δημήτρη Κοντομηνά, τόσο στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όσο και στην υπόθεση για φοροδιαφυγή. Αυτή η ιδιότητα δεν δημιουργεί κώλυμα να είμαι δικηγόρος του Δημοσίου και δεν με εμπόδισε να ασκήσω τα καθήκοντά μου".

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μαντζουράνης εκπροσώπησε το ελληνικό δημόσιο και στη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 4 Ιουλίου, στις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά του διαγωνισμού.

Πηγή: skai.gr, capital.gr