Συνεχείς οι μετασεισμοί στην Ιταλία

Gazzetta team
Συνεχείς οι μετασεισμοί στην Ιταλία
Ανείπωτος είναι ο πόνος στην Κεντρική Ιταλία, στις περιοχές που ισοπεδώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό.

Οι νεκροί έχουν φθάσει τους 291, ενώ «σβήνουν» και οι τελευταίες ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα.

Την ίδια ώρα, το έδαφος συνεχίζει να σείεται, ενώ μετασεισμικές δονήσεις έντασης 3,7 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το απόγευμα, προκάλεσαν νέα κατάρρευση πτέρυγας του ήδη σοβαρά κατεστραμμένου δημοτικού σχολείου του Αματρίτσε, «Ρόμολο Καπράνικα».

Το σχολείο υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την πρώτη, κυρίως, σεισμική δόνηση. Ο ιταλικός Τύπος, παράλληλα, αναφέρεται με έμφαση στο ότι το σχολικό συγκρότημα είχε ανακαινισθεί πριν μόλις τρία χρόνια, και θα έπρεπε, κατά συνέπεια, να εφαρμοσθεί ό,τι ακριβώς προβλέπει η αντισεισμική νομοθεσία.

Οι σημερινές μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές και στην Λ’ Ακουϊλα, ενώ το επίκεντρο της δεύτερης ήταν στην σεισμόπληκτη Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες ταυτοποίησης πολλών θυμάτων του σεισμού, με τους συγγενείς να ερωτώνται για συγκεκριμένα στοιχεία των αγνοούμενων συγγενών τους, όπως τατουάζ ή σημάδια στο σώμα τους.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί το Αματρίτσε μόλις καταστεί δυνατόν, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο ίδιος ο ποντίφικας από το Βατικανό.

Στο μεταξύ, η Καθολική Συνέλευση Επισκόπων Ιταλίας διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των σεισμοπαθών και την ανοικοδόμηση.

Οι εισαγγελίες των πόλεων Ριέτι και 'Ασκολι Πιτσένο ξεκίνησαν έρευνα για εξ αμελείας καταστροφή, με αναφορά σε πιθανές κακοτεχνίες που μπορεί να συνέβαλαν στην κατάρρευση των σπιτιών. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ριέτι, αν και δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη συγκεκριμένες κατηγορίες, ερευνώνται εκατόν δεκαπέντε περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν κακής ποιότητας οικοδομικά υλικά.

Στο μεταξύ, ο εθνικός εισαγγελέας της Ιταλίας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της μαφίας, Φράνκο Ρομπέρτι, κάνει γνωστό ότι πρόκειται να ασκήσει τον μέγιστο δυνατό έλεγχο, ώστε να μην επιτραπεί κανενός είδους παρείσδυση εταιρειών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα όταν αρχίσουν τα έργα ανοικοδόμησης.

«Οι οικογένειες της μαφίας κερδίζουν πολλά χρήματα, ελέγχοντας την αγορά στην οποία διατίθεται φθηνό και επικίνδυνο σκυρόδεμα. Το οργανωμένο έγκλημα προσδοκά πάντα να πάρει μέρος σε έργα ανοικοδόμησης, αλλά έχουμε αποκτήσει, πλέον, μεγάλη εμπειρία για να την καταπολεμήσουμε», δήλωσε ο Ρομπέρτι στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Πηγή: ethnos.gr