Ολα τα ψέματα του Τραμπ σε μία ομιλία

Gazzetta team
Ολα τα ψέματα του Τραμπ σε μία ομιλία
Η εφημερίδα «Guardian» κατέγραψε και κωδικοποίησε τα ψέματα που είπε ο προεδρικός υποψήφιος στη διάρκεια μιας μόνο ομιλίας του
Από τον πόλεμο στο Ιράκ ως την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο και τον ρόλο του ΝΑΤΟ, η εφημερίδα «Guardian» κατέγραψε και κωδικοποίησε τα ψέματα που είπε ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια μιας μόνο ομιλίας του στο Γιανγκστάουν του Οχάιο στις 15 Αυγούστου.

Για τον πόλεμο: Είναι «καταθλιπτικός», καλύτερα τα καλλιστεία
«Ημουν αντίθετος με τον πόλεμο στο Ιράκ από την αρχή. Χωρίς αμφιβολία εξέφρασα δημοσίως τις ιδιωτικές αμφιβολίες μου για την εισβολή. Τρεις μήνες πριν από την εισβολή δήλωσα σε συνέντευξη με τον Νιλ Καβούτο ότι ίσως δεν θα έπρεπε να επέμβουμε ακόμη και ότι η οικονομία ήταν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα» είπε ο Τραμπ. Σε αντίθεση με άλλες φορές που ο ίδιος είπε ψέματα σχετικά με την αντίθεσή του στην εισβολή στο Ιράκ, αυτή τη φορά προσπάθησε να παρουσιάσει επιχειρήματα, γράφει ο «Guardian». Αλλά η συνέντευξη στην οποία αναφέρεται, από τις 28 Ιανουαρίου 2003, είναι γεμάτη αοριστολογίες, δεν περιέχει κάποια ξεκάθαρη αντίθεση στον πόλεμο.
Στο τέλος μάλιστα ο Τραμπ εξέφρασε την ανυπομονησία του για τον πόλεμο. «Πού πήγαν οι ημέρες του Ντάγκλας Μακ Αρθουρ (σ.σ.: διάσημος αμερικανός στρατηγός); Θα πήγαινε και θα έκανε επίθεση. Δεν θα μιλούσε. Είτε επιτίθεσαι είτε όχι» είπε ο Τραμπ. Ωστόσο εξέφρασε και την πεποίθηση ότι ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος «έκανε πολύ καλή δουλειά». Δύο μήνες αργότερα δήλωνε στο Fox News: «Μοιάζει με τεράστια επιτυχία από στρατιωτικής πλευράς». Την επόμενη ημέρα δήλωσε ότι «ο πόλεμος είναι καταθλιπτικός» και ότι ο κόσμος πρέπει να παρακολουθεί διαγωνισμούς ομορφιάς και τον επόμενο χρόνο ότι ο πόλεμος είναι ένα «χάος».

Για το Ιράκ: Πρώτα να φύγουμε, μετά να μη φύγουμε
«Ημουν ξεκάθαρος όταν έλεγα τι καταστροφικό λάθος έκαναν η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα με τον απρόσεκτο τρόπο που αποσύρθηκαν» είπε. Εννέα χρόνια νωρίτερα όμως ο Τραμπ καλούσε σε πλήρη απόσυρση των δυνάμεων από το Ιράκ. «Κηρύξτε νίκη και φύγετε, γιατί, σας λέω, τα πράγματα σε αυτή τη χώρα θα γίνουν χειρότερα. Γίνεται εμφύλιος πόλεμος εκεί» δήλωσε στο CNN το 2007.

Για τη Μέση Ανατολή: Μπερδεμένα «χειρουργικά» πράγματα...
«Ο πρόεδρος Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον δεν θα έπρεπε να έχουν επιχειρήσει να οικοδομήσουν μια δημοκρατία στη Λιβύη, να πιέσουν για άμεση αλλαγή καθεστώτος στη Συρία ή να υποστηρίξουν την ανατροπή του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο» δήλωσε ο Τραμπ.
Ο Ομπάμα, η Κλίντον και ο Τραμπ υποστήριξαν την εισβολή στη Λιβύη το 2011. Κανείς όμως δεν υποστήριξε την οικοδόμηση της δημοκρατίας εκεί, όπως έκανε ο Μπους όταν εισέβαλε στο Ιράκ. «Πρέπει να μπούμε, να σταματήσουμε αυτόν τον τύπο, να γίνει πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα. Να το κάνουμε χειρουργικά» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ το 2011. Την ίδια χρονιά είπε για την ανατροπή του Μουμπάρακ: «Είναι καλό που τον έβγαλαν από τη μέση. Δεν κατηγορώ τον Ομπάμα για αυτό, δεν μας ακούνε».

Για το Σαν Μπερναρντίνο:
Οι γείτονες και οι βόμβες
«Η Μαλίκ ήθελε να υποστηρίξει πολύ ανοιχτά τον τζιχάντ στο Διαδίκτυο. Ενας γείτονας εντόπισε ύποπτη συμπεριφορά, βόμβες στο πάτωμα και άλλα, αλλά δεν προειδοποίησε τις Αρχές γιατί δεν ήθελε να κατηγορηθεί για ρατσισμό» είπε ο Τραμπ. Η Τασφίν Μαλίκ, μία από τους δράστες της επίθεσης, δεν κοινοποίησε τα σχέδια της ίδιας και του συζύγου της, Σιέντ Φαρούκ, στο Διαδίκτυο, αλλά το FBI διάβασε τα προσωπικά της μηνύματα. Οι γείτονες του ζευγαριού δεν είχαν δει βόμβες στο σπίτι τους. Αντίθετα, εξέφρασαν την έκπληξή τους όταν πληροφορήθηκαν ότι εκείνοι ευθύνονταν για την επίθεση.

Για το ΝΑΤΟ: Πότε ακριβώς άλλαξε πολιτική;
«Είχα πει στο παρελθόν ότι το ΝΑΤΟ ήταν ξεπερασμένο γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρομοκρατία. Εκτοτε έχουν αλλάξει πολιτική και τώρα έχουν ένα νέο τμήμα που εστιάζει στις τρομοκρατικές απειλές» είπε ο Τραμπ. Μόνο που το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την Αμυνα κατά της Τρομοκρατίας λειτουργεί από το 2004, 12 ολόκληρα χρόνια προτού ο Τραμπ το αποκαλέσει «ξεπερασμένο». Τον περασμένο Ιούλιο τα κράτη-μέλη του αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες κατά του Ισλαμικού Κράτους, συγκεκριμένα στη Συρία και στο Ιράκ. Ο Τραμπ δεν ασχολήθηκε.

Πηγή: vima.gr