Οργή για το κυνήγι του μπουρκίνι σε παραλία της Νίκαιας

Gazzetta team
Οργή για το κυνήγι του μπουρκίνι σε παραλία της Νίκαιας
Οι χρήστες του Διαδικτύου καταγγέλλουν ότι «το κυνήγι της μπούρκας» που προκαλεί «ντροπή» ή «μίσος».
Οι φωτογραφίες από έλεγχο που διενήργησε η αστυνομία σε παραλία της Νίκαιας (νοτιοανατολική Γαλλία), στις οποίες απεικονίζεται γυναίκα, η οποία φοράει μαντίλα, να βγάζει την πουκαμίσα μπροστά σε αστυνομικούς, προκάλεσαν οργή στους χρήστες του Διαδικτύου την Τετάρτη και αναζωπύρωσαν την αντιπαράθεση σχετικά με την απαγόρευση του μπουρκίνι σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

Η απόφαση πολλών κοινοτήτων στην Κυανή Ακτή να απαγορεύσουν από τις πλαζ τα ενδύματα που δεν σέβονται, όπως υποστηρίζεται, τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ιδίως το μπουρκίνι, το μαγιό που καλύπτει το σώμα της γυναίκας από το κεφάλι ως τους αστραγάλους, πυροδοτεί εδώ και ημέρες διαμάχη στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Την Τρίτη το βράδυ, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών- την πηγή και ημερομηνία των οποίων δεν διευκρίνισε- στις οποίες απεικονίζονται τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί να πραγματοποιούν έλεγχο σε γυναίκα την οποία έχει πάρει ο ύπνος κάτω από τον ήλιο σε παραλία της Προμενάντ στη Νίκαια, όπου σημειώθηκε την 14η Ιουλίου η πολύνεκρη επίθεση από τζιχαντιστή με 86 νεκρούς.

Η γυναίκα είναι ντυμένη και φορά τιρκουάζ και λευκό φουλάρι το οποίο έχει δέσει και μια πουκαμίσα ίδιου χρώματος με μακριά μανίκια, την οποία βγάζει υπό το βλέμμα των αστυνομικών, χωρίς να διευκρινίζεται εάν το κάνει έπειτα από εντολή των αστυνομικών ή με δική της πρωτοβουλία.

Η δημοτική αρχή της Νίκαιας, σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν μπορεί να εξηγήσει προς το παρόν τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού. Επιβεβαιώνει ωστόσο ότι σε τουλάχιστον 15 γυναίκες επιβλήθηκαν πρόστιμα από τις αρχές της εβδομάδας λόγω της ενδυμασίας τους στην παραλία.

Καταγγέλλουν «την ταπείνωση»

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες του Διαδικτύου οι οποίοι καταγγέλλουν «την ταπείνωση» και «το κυνήγι της μπούρκας» που τους προκαλεί «ντροπή» ή «μίσος».

«Θέλουν να τους βγάλουν τα ρούχα. Ομως να βγάλουν εκείνοι τις στολές τους. Η αστυνομία της ντροπής» αντέδρασε ο Μαρουάν Μουχάμαντ, ο πρόεδρος του Οργανισμού εναντίον της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF).

«Ερώτηση της ημέρας: πόσοι ένοπλοι αστυνομικοί χρειάζονται για να υποχρεώσουν μια γυναίκα να γδυθεί δημοσίως;» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας στην Ευρώπη της οργάνωσης Human Rights Watch, Αντριου Στροχλάιν.

Και η αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον ανάρτησε επίσης φωτογραφίες που συνοδεύονταν από το εξής μήνυμα:

«Η γαλλική αστυνομία εφαρμόζει την απαγόρευση του μπουρκίνι και διατάσσει μητέρα να βγάλει το μουσουλμανικό της ένδυμα».

«Μπροστά στον ολοένα και αυξανόμενο φόβο του στιγματισμού των μουσουλμάνων της Γαλλίας», το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM), ο κυριότερος εκπρόσωπος του Ισλάμ στη Γαλλία, ζητάει «επείγουσα ακρόαση» από τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανουάρ Κμπιμπές με δελτίο Τύπου.

Πηγή: tovima.gr