Μάστιγα τείνει να γίνει η εξαπάτηση ηλικιωμένων στην Κρήτη

Gazzetta team
Μάστιγα τείνει να γίνει η εξαπάτηση ηλικιωμένων στην Κρήτη
Ασύλληπτες διαστάσεις έχει προσλάβει και στην Κρήτη το φαινόμενο εξαπάτησης ηλικιωμένων από μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τα οποία τους θέτουν σε κατάσταση πανικού, γνωστοποιώντας ότι ο γιος ή κόρη τους έπεσε θύμα τροχαίου και κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί ή ότι ενεπλάκη σε τροχαίο και σκότωσε παιδί.

Εκμεταλλευόμενοι την σύγχυση και την συναισθηματική φόρτιση, οι δράστες αποσκοπούν να πάρουν όσα περισσότερα χρήματα και κοσμήματα μπορούν με το πρόσχημα ότι αυτά θα διατεθούν για την χειρουργική επέμβαση του παιδιού τους ή για τους δικηγόρους, ανάλογα με το σενάριο που επικαλούνται κάθε φορά.

Μία υπερήλικη καρδιοπαθής στο Ηράκλειο κατέρρευσε όταν άκουσε στο τηλέφωνο ότι η κόρη της κινδυνεύει με ακρωτηριασμό. «Μαμά, μαμά… …ούρλιαζε σπαρακτικά στο βάθος μία γυναικεία φωνή, δήθεν ότι ήταν η κόρη της. Η 87χρονη σωριάστηκε λιπόθυμη στο πάτωμα.

Σε άλλη περίπτωση ηλικιωμένης στο Ηράκλειο, οι απατεώνες την έπεισαν να βάλει σε μία σακούλα όλα τα οικογενειακά κοσμήματα σε μία προσπάθεια να σώσει το πόδι του τραυματισμένου γιου της. Η δύσμοιρη δεν είχε χρήματα και μάζεψε όσο κοσμήματα είχε για να τα παραδώσει στους δράστες, οι οποίοι της υπέδειξαν να τα αφήσει σε κάδο απορριμμάτων μπροστά σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Την προηγούμενη ημέρα εξαπάτησαν μία ακόμα ηλικιωμένη, αποσπώντας της 6000 ευρώ.

Ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει από το σοκ ο 62χρονος Δημήτρης Μπερδέκλης. Βρισκόταν στο περίπτερο του όταν χτύπησε το σταθερό τηλέφωνο. «Πατέρα, βοήθησε με. Σκότωσα άνθρωπο σε μία διάβαση».

Κεραυνοβολήθηκε. Ούτε κατάλαβε τι του γινόταν από την ταραχή και την σύγχυση. Ο γιος του, έτσι πίστεψε, βρισκόταν σε κίνδυνο και έπρεπε να τον βοηθήσει, όπως του υποδείκνυαν δια τηλεφώνου ένας …αστυνομικός και ένας εισαγγελικός λειτουργός. Για τα διαδικαστικά απαιτούνταν 15.000 ευρώ. Παρ’ λίγο να την πατήσει και ας είχε ενημερωθεί για την δράση των απατεώνων. Έφυγε αποσβολωμένος από την δουλειά για να πάει στο σπίτι και να βρει χρήματα όπως του ζητούσαν. Στη διαδρομή όμως επικοινώνησε με το γιο του και κατάλαβε ότι επρόκειτο για απάτη.

Αστυνομικοί επιβεβαιώνουν ότι η δράση των συγκεκριμένων κυκλωμάτων αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν καθώς σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφονται 35 με 40 «κρούσεις» μόνο στο Ηράκλειο. Στην Ασφάλεια Ηρακλείου έχουν χάσει τον …ύπνο τους από τα αλλεπάλληλα περιστατικά, παρά το γεγονός ότι δεν καταγγέλλονται όλα. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους, εκτιμούν ότι αφετηρία των συγκεκριμένων κυκλωμάτων είναι η Βουλγαρία και σε κάθε πόλη υπάρχουν συνεργοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν να κάνουν τις …εισπράξεις. Θεωρούν ότι η επιλογή των υποψήφιων θυμάτων γίνεται βάσει τηλεφωνικού καταλόγου, τον οποίο ακολουθούν με την σειρά.

Στόχος τους είναι να κρατήσουν πάση θυσία όσο περισσότερο μπορούν την τηλεφωνική επικοινωνία με το υποψήφιο θύμα, αφενός γιατί προσπαθούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για το προφίλ του (αν είναι μόνο στο σπίτι, ποια είναι η διεύθυνση του, αν έχει χρήματα ή κοσμήματα) αφετέρου δεν θέλουν να του δώσουν το περιθώριο να ελέγξει εάν ισχύουν τα λεγόμενα τους.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι δράστες έχουν καλέσει ταυτόχρονα και στο σταθερό και στο κινητό τηλέφωνο του θύματος, παριστάνοντας άλλοτε τους γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους και αστυνομικούς. Όταν μάλιστα αντιληφθούν ότι υπάρχει δυσπιστία και καχυποψία από την πλευρά του συνομιλητή, βάζουν την συνεργό τους να κλαίει και να φωνάζει σπαρακτικά: «Μαμά, βοήθησε με! Μαμά, πεθαίνω».

Πηγή: ethnos.gr