Εξηγήσεις από Μέρκελ για τους Τούρκους πράκτορες

Gazzetta team
Εξηγήσεις από Μέρκελ για τους Τούρκους πράκτορες
Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο η επιτροπή επιτήρησης των υπηρεσιών πληροφοριών της γερμανικής βουλής έχει συντάξει σχετική έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι συνολικά εντός της Γερμανίας η τουρκική MIT έχει αναπτύξει 800 αξιωματούχους της και έχει περισσότερους από 6.000 πληροφοριοδότες!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι άνθρωποι της επιτροπής θα ζητήσουν εξηγήσεις για το θέμα αυτό από την κυβέρνηση και την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι η παρουσία και μόνο τόσο πολλών πληροφοριοδοτών και πρακτόρων είναι αρκετή για το κλίμα φόβου που επικρατεί στις τουρκικές κοινότητες της Γερμανίας.

Οι δηλώσεις
Ο Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε από τους Πράσινους, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή, τόνισε ότι οι δραστηριότητες της ΜΙΤ εντός Γερμανίας έχουν φτάσει σε «απίστευτο βαθμό». Ο δε πρόεδρος της επιτροπής, Κλέμενς Μπίνινγκερ, που είναι από το κυβερνών κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε στις σχετικές του δηλώσεις πως η Μπούντεσταγκ θα πρέπει να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα αυτό καθώς, όπως είπε, «οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην κατάσταση ασφάλειας, αλλά πιθανόν και στη συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας».

Σχολιάζοντας την είδηση της παρουσίας τόσο πολλών Τούρκων πρακτόρων και πληροφοριοδοτών σε γερμανικό έδαφος, ο εμπειρογνώμονας και ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών Εριχ Σμιτ Ενμπομ τόνισε ότι καμία άλλη υπηρεσία δεν είχε τόσο έντονη παρουσία στη Γερμανία, ούτε η CIA, ούτε ακόμη και η Στάζι όταν υπήρχε! Οπως τόνισε, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλή συλλογή πληροφοριών, αλλά «με μια ολοένα και αυξανόμενη καταστολή από τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Πηγή: ethnos.gr