+slo-gun

Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια άλλαξε η μοίρα της ανθρωπότητας

Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια άλλαξε η μοίρα της ανθρωπότητας

Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια άλλαξε η μοίρα της ανθρωπότητας

Χρωστάς όλη σου τη ζωή σε έναν Λονδρέζο που το πιο πιθανό είναι να μην έχεις ξανακούσει ποτέ σου...

Αν είσαι πιτσιρικάς σίγουρα έχεις ακούσει μεγαλύτερούς σου να μιλάνε για μια εφιαλτική μακρινή εποχή, όπου δεν μπορούσες να ακούσεις όποιο τραγούδι ήθελες όταν το ήθελες, που δεν μπορούσες να δεις όποια ταινία ήθελες όταν την ήθελες, που δεν μπορούσες να μιλήσεις δωρεάν με τους φίλους σου σε οποιδήποτε μέρος του κόσμου ήταν.

Αυτή η «μακρινή εποχή» λοιπόν ήταν πριν μόλις πριν 20 χρόνια. 

Ήταν η εποχή που το Internet ακόμα έκανε τα πρώτα του βήματα στους υπολογιστές όλου του κόσμου.

Κάθε εποχή, σημαδεύεται και από κάποιο μεγάλο γεγονός. Από ανθρώπους που την αλλάζουν! Από ανθρώπους που με μια τους εφεύρεση, με ένα τους όραμα, επηρεάζουν την ροή της ανθρωπότητας. Γουτεμβέργιος, Thomas Edison Tesla , Alexander Flemming, Graham Bell και κάμποσοι ακόμα. Α, και ο Tim Berners-Lee. Πιθανότατα τον μοναδικό από αυτούς που κάτι σου θυμίζει το όνομα αλλά δεν είσαι και σίγουρος τι ανακάλυψε. 

Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, όχι μόνο ανακάλυψε το www., αλλά έκανε κάτι πιο σημαντικό. Το έδωσε δωρεάν στον κόσμο!

Ήταν ο πρώτος που έβαλε σε μια «τάξη» το Internet πριν καν αυτό γίνει Internet.

Εν αρχή ήταν το ARPANET στα τέλη του 1960. Στον στρατό των ΗΠΑ. Αυτό το δίκτυο που συνέδεε υπολογιστή με υπολογιστή για στρατιωτική και ακαδημαϊκή έρευνα. 

(Σημείωση: πολλές μεγάλες εφευρέσεις ξεκίνησαν από τον στρατό των ΗΠΑ, καθώς τα κονδύλια για τις έρευνες ήταν ανεξάντλητα και έτσι πολλοί επιστήμονες εκείνη την εποχή, προτιμούσαν να δουλεύουν για τον στρατό των ΗΠΑ ώτσε να έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να αναπτύσουν τις ιδέες τους. Ουσιαστικά ο στρατός των ΗΠΑ ήταν η πρώτη Start-Up).

To Ιντερνετ λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει από τα τα τέλη του 1960, όμως η μεγάλη άνθιση του, ξεκίνησε με την εφαρμογή της υπηρεσίας του www. από τον Tim Berners-Lee το 1989. 

O Tim Berners-Lee δημιούργησε το πρωτόκολλο http (hypertext transfer protocol), δηλαδή τη «γλώσσα» επικοινωνίας των υπολογιστών στο διαδίκτυο και παράλληλα, επινόησε ένα τρόπο αναγνώρισης κάθε «εγγράφου», αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό (Universal Resource Identifier), μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης.

Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάστηκαν και σήμερα αποτελούν το URL, Ενιαίο Χαρακτηριστικό Εντοπισμού (Uniform Resource Locator).

(διαβάστε ολόκληρη την ιστορία του στη wikipedia).

Η επινόηση του Tim Berners-Lee μεταμόρφωσε τον κόσμο!

Ήταν κάτι σαν το restart του 20ου αιώνα, αφού στην ουσία άλλαξε τον κόσμο όπως τίποτα μέχρι τότε δεν το είχε κάνει. Από εκείνη τη στιγμλη χιλιάδες πληροφορίες είναι στα χέρια σου οποτεδήποτε τις χρειαστείς, δημιουργήθηκαν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε εκατομμύρια νέες δουλειές που δεν υπήρχαν μέχρι τότε και ο κόσμος μας έγινε αυτόματα καλύτερος, αφού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να έχουν ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση και στην πρόσβαση σε πληροφορίες. 

Μην θεωρείτε ούτε αυτονόητο, αλλά ούτε και ήσσονος σημασίας ζήτημα την πρόσβαση σε πληροφορίες. Την δωρεάν πρόσβαση σε πληροφορίες. Είναι ίσως το μεγαλύτερο αγαθό της εποχής μας. Πριν το Internet οι πληροφορίες ήταν κλεισμένες σε δερματόδετους τόμους σε βιβλιοθήκες ακριβών πανεπιστήμιων και πρόσβαση είχαν μόνο ελάχιστοι και πρωτίστως, ευκατάστατοι. 

Τώρα πια έχουμε όλοι.

Ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, τοποθεσίας ή ακόμα και φυλής. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας υπολογιστής και το www. του Tim Berners-Lee. Τίποτε άλλο! Ναι, αυτό ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα.

Φαντάσου ας πούμε να έβρισκες μια χρονομηχανή και να επέστρεφες στο 1950. Εκεί λοιπόν έβρισκες έναν άνθρωπο στο δρόμο και σου έλεγε: «Από που είσαι φίλε; Από το 2016; Και τι γίνεται στην εποχή σου; Τι μαγικό μπορείς να μου πεις για το 2016». Για το Internet θα του έλεγες και για τίποτε άλλο, αυτό θα ήταν το πρώτο που θα σου ερχόταν στο μυαλό. Βάζουμε και στοίχημα. 

Γιατί πολύ απλά, δεν μπορείς καν να διαννοηθείς πως ήταν η ζωή μας πριν από αυτό και φυσικά δεν πάει το μυαλό σου πως θα είναι η ζωή μας χωρίς αυτό.

Σκέψου μόνο πως κάνεις στις διακοπές σου όταν πας σε μια μαγευτική παραλία και δεν έχεις... 3G. Σκέψου λίγο πως κάνεις. Τόσο πολύ μας έχει επηρεάσει όλους το internet. 

23 Αυγούστου του 1991 υπήρχε ένα μόνο website. To http://info.cern.ch/ του Tim Berners-Lee. 

23 Αυγούστου του 2016 υπάρχουν 1,070,258,590 websites. To δικό σου, το δικό μου, του θείου σου, της θεία σου, της δικής μου.

Για αυτό λοιπόν, αυτό που έκανε ο  Tim Berners-Lee στο διαδίκτιο, είναι όλες οι βιομηχανικές/αγροτικές επαναστάσεις της ανθρωπότητας μαζί. Ποτέ ξανά μια ανακάλυψη, μια εφεύρεση, πείτε το όπως θέλετε, δεν επηρέασε τη ζωή τόσων ανθρώπων. Ποτέ!

Χάρη στον Παγκόσμιο Ιστό δουλεύουμε, χάρη στον Παγκόσμιο Ιστό πηδάμε, χάρη στον Παγκόσμιο Ιστό ενημερωνόμαστε, μορφωνόμαστε, περνάμε τον χρόνο μας, βλέπουμε τους φίλους μας, κάνουμε φίλους, υπάρχουμε.

Και όλα αυτά ξεκίνησαν πριν από μόλις 25 χρόνια.

Σαν σήμερα.

Ευχαριστούμε για όλα Tim Berners-Lee.

Best of internet