Η Ευρώπη σε αναταραχή από εκλογές και δημοψηφίσματα

Gazzetta team
Η Ευρώπη σε αναταραχή από εκλογές και δημοψηφίσματα
Eκλογές και δημοψηφίσματα με ιδιαίτερη πολιτική σημασία αναμένεται να διεξαχθούν σε επτά χώρες της Ευρώπης.

Kάλπες...πολλές κάλπες. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν για το «θερμό» φθινόπωρο που πρόκειται να περάσει Ευρώπη, καθώς εκλογές και δημοψηφίσματα με ιδιαίτερη πολιτική σημασία αναμένεται να διεξαχθούν σε επτά χώρες.

Από το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία για την ποσόστωση των προσφύγων μέχρι το δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και από τις νέες εθνικές εκλογές στις οποίες αναμένεται πιθανότατα να οδηγηθεί η Ισπανία μέχρι τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον ερχόμενο Μάιο, οι πολίτες των χωρών της ΕΕ θα κληθούν να απαντήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γηραιά ήπειρος. Και αυτές δεν είναι λίγες. Το προσφυγικό και το αβέβαιο μέλλον της συμφωνίας με την Τουρκία, η οικονομική κρίση που ακόμη μαστίζει αρκετές χώρες του Νότου, η άνοδος του υπερσυντηρητικού λαϊκισμού και η εμφάνιση μιας νέας μορφής ισλαμικής τρομοκρατίας είναι μερικές μόνο από αυτές.

Ένα κοινό ίσως ερώτημα που αφορά και τις επτά εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων εννέα μηνών έχει να κάνει με το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν την ακροδεξιά στην Ευρώπη να διαθέτει μια ανοδική δυναμική.

Ισπανία

Εδώ και περίπου εννέα μήνες η Ισπανία κυβερνάται από προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, το κόμμα του οποίου (PP) δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο στις δύο εκλογές που διεξήχθησαν στο ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Το σενάριο μιας τρίτης κάλπης δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο, καθώς μέχρι στιγμής το Λαϊκό Κόμμα (PP) δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις που θα του επιτρέψουν να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, με το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) να αρνείται να δώσει στον Ραχόι έστω και ψήφο ανοχής.

Ιταλία

Ένα δημοψήφισμα για τη δραστική μείωση των εξουσιών του σώματος της Γερουσίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα τον Νοέμβριο, θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Οι κάλπες στην Ιταλία θεωρούνται από πολλούς αναλυτές ως ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος στην ΕΕ μετά το Brexit. Και τούτο διότι μια ενδεχόμενη αποδοκιμασία των προτεινόμενων από τον Ρέντσι συνταγματικών αλλαγών μπορεί να οδηγήσει τον ίδιο σε παραίτηση και τη χώρα σε νέες εκλογές και πολιτική αστάθεια, με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Μπέπε Γκρίλο να βρίσκεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Γαλλία

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2017 αποτελούν ίσως τη σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση για το μέλλον της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα παραμένει ακόμη αβέβαιο, ωστόσο το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων αφορά το αν η ακροδεξιά θα επικρατήσει στη χώρα που εφηύρε τη σύγχρονη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η Μαρίν Λεπέν θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών.

Η χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ, η «ολική επαναφορά» του Νικολά Σαρκοζί και η «πολιτική κεφαλαιοποίηση» του Brexit και των τρομοκρατικών επιθέσεων από την Λεπέν συνθέτουν το μωσαϊκό μιας αρκετά απρόβλεπτης εκλογικής αναμέτρησης.

Ουγγαρία

Στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ουγγαρία το δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με την πολιτική των ποσοστώσεων της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων. Η κάλπη που τόσο πολύ ήθελε ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το προσφυγικό ζήτημα, καθώς στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι κατά της ποσόστωσης το φορτίο που θα κληθούν να αναλάβουν άλλες χώρες -και ιδίως η δική μας- θα είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Αυστρία

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επανάληψη των προεδρικών εκλογών που αποφάσισε το συνταγματικό δικαστήριο της Αυστρίας, με υπαρκτό το κίνδυνο να εκλεγεί στη χώρα ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος της ιστορίας της, Νόρμπερτ Χόφερ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, νικητής των εκλογών είχε αναδειχθεί ο πράσινος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα το Κόμμα της Ελευθερίας του Χόφερ στην πρώτη θέση.

Γερμανία

Εκλογές έχει και η Γερμανία μέσα στο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τοπικές κάλπες που θα στηθούν στο Βερολίνο και το Μεκλεβούργο.

Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να αποτελέσει ένα πρώτης τάξης κρας-τεστ ενόψει των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν εντός του 2017 στη χώρα.

Και εδώ το κρισιμότερο ερώτημα αφορά το αν θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν οι διάφορες εκτιμήσεις που μιλούν για δυναμική του ακροδεξιού και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ΑfD).

Βρετανία

Τοπικές εκλογές θα έχουμε και στη Μεγάλη Βρετανία τον επόμενο Μάιο. Οι εκλογές θα είναι οι πρώτες για τους Συντηρητικούς με νέα επικεφαλής της Τερέσα Μέι, ενώ θα αποτελέσουν και μια πρώτη δοκιμασία για την ανθεκτικότητα των Εργατικών, σε μια περίοδο που τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά για αυτούς.

Και οι κάλπες συνεχίζονται...

Εκλογές θα πραγματοποιηθούν και στην Κροατία στις 11 Σεπτεμβρίου (εθνικές), στην Τσεχία τον Οκτώβριο (τοπικές), στη Λιθουανία (Εθνικές στις 9 Οκτωβρίου) και τη Ρουμανία (Εθνικές τον Νοέμβριο).

Πηγή: thetoc.gr