Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ αλλάζει φέτος για κάποιους από τους τους επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που καλούνται να τον πληρώσουν. 

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ

Εκτός από εκείνους που θα δουν τα εκκαθαριστικά τους «ελαφρύτερα» αλλά και εκείνους που θα κληθούν να δώσουν περισσότερα, κάποιοι θα δουν να επαναλαμβάνεται το… περσινό έργο.

Τα εκκαθαριστικά του βασικού φόρου για την ακίνητη περιουσία θα αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δέκα ημερών.

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ φέτος αλλάζουν τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος» και συγκεκριμένα:

- Μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι έως και 200% συντελεστές, που ξεκινούν από το 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ και φτάνουν το 1,15% για ακίνητα αξίας άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

-Καταργήθηκε η έκπτωση 20% στο φόρο για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

-Οι συντελεστές του υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23 με 25%

-Μειώθηκαν μέχρι και 30% οι αντικειμενικές αξίες για κατοικίες εντός σχεδίου πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Πάνω από 2,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρσι και πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν το ίδιο με πέρσι.

Πηγή: newsbeast.gr

Best of internet