Πάνω από 40.000 άτομα έχουν μπει φυλακή στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα

Gazzetta team
Πάνω από 40.000 άτομα έχουν μπει φυλακή στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα
Συνολικά 20.355 πρόσωπα έχουν επισήμως συλληφθεί καθώς τα βαρύνουν υποψίες ότι ενέχονταν στην απόπειρα!

Συνολικά 40.029 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και περίπου οι μισοί από αυτούς έχουν συλληφθεί επίσημα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια ομιλίας του, που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, 20.355 πρόσωπα έχουν επισήμως συλληφθεί καθώς τα βαρύνουν υποψίες ότι ενέχονταν στην απόπειρα, την οποία η Άγκυρα επιρρίπτει σε οπαδούς του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακόμη, ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι 79.900 πρόσωπα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό εν μέσω των διωγμών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις τάξεις του στρατού, της αστυνομίας, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας διοίκησης. Κατά τον τούρκο πρωθυπουργό, έκλεισαν 4.262 εταιρείες και θεσμοί που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο καταδίκασε. Η Τουρκία αξιώνει την έκδοσή του από τις αρχές των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον λέει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση μόνο εάν της παρουσιαστούν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία.


Πηγή: protothema.gr