Στενές σχέσεις του πρώην Ουκρανού προέδρου με τον επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ

Gazzetta team
Στενές σχέσεις του πρώην Ουκρανού προέδρου με τον επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ
Ο Πολ Μάναφορτ φέρεται να έχει λάβει το ποσό των 12,7 εκατ. δολαρίων, όντας πρώην σύμβουλος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Παγκόσμιος σάλος έχει προκληθεί μετά τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος «καθαιρέθηκε» με τη βία από τη θέση, προκαλώντας τον εμφύλιο και την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, διατηρεί στενές σχέσεις με τον επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο έχει δώσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Το θέμα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Αν αποδειχθεί η εγκυρότητα των εγγράφων, αναμένεται να αναδειχθούν προεκτάσεις τεραστίων διαστάσεων, καθώς η προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ μεταξύ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον (υποψήφια των Δημοκρατικών) έχει «χοντρύνει», με βαρύτατες κατηγορίες και χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν. Ειδικοί αναλυτές συνδιάζουν την αποκάλυψη των εγγράφων με τις κατηγορίες που εκτόξευσαν οι Δημοκρατικοί προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι συνεργάζεται με τους Ρώσους, καθώς ο Γιανουκόβιτς θεωρείται ο ηγέτης του φιλορωσικού μετώπου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το περιεχόμενο των εγγράφων που αποκαλύφθηκαν στην Ουκρανία, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη νέα κρίση που ξέσπασε στην περιοχή της Κριμαίας με τη Ρωσία, ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει πληρώσει εκατομμύρια δολάρια στον επικεφαλής της ομάδας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Πολ Μάναφορτ.

Το χρονικό της συνδιαλλαγής

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα που αποκάλυψε το Κίεβο, ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος θεωρεί ότι δεν έχει εκπέσει του αξιώματος του, καθώς δεν έγιναν ποτέ εκλογές, έχει πληρώσει 12,7 εκατ. δολάρια στον συντονιστή της προεκλογικής καμπάνιας του Αμερικανού υποψηφίου, από το 2007 έως το 2012, διάστημα κατά το οποίο του πρόρσφερε τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος.

Η έρευνα που έχει ξεκινήσει, αποδεικνύει ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν παρανόμως, καθώς δεν περιλαμβάνονται στα επίσημα βιβλία προμηθειών της χώρας. Ωστόσο, ο Πολ Μάναφορτ δεν έλεγχεται προς το παρόν, καθώς η έρευνα δεν έχει προχωρήσει τόσο, ώστε να στοιχειωθετούνται κατηγορίες εναντίον του. Ο Ντόναλντ Τραμπ προσέλαβε τον Μάναφορτ προκειμένου να ηγηθεί της προεκλογικής του καμπάνιας τον Μάρτιο.

Οι «αμαρτωλές» εκλογές του 2004


Ο Αμερικανός σύμβουλος είχε εργαστεί για δεκαετίες στη Ρωσία και την Ουκρανία ως πολιτικός σύμβουλος. Οι σχέσεις του με τον Γιανουκόβιτς ξεκινούν το 2004, καθιστώντας τον Ουκρανό πολιτικό φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας. Νωρίτερα, είχαν βγει στην επιφάνεια οι καταγγελίες για νοθεία υπέρ του Γιανουκόβιτς, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να προκληθεί η λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση». Τις προεδρικές εκλογές κέρδισε ο Βίκτορ Γιούστσενκο, ενώ ο Γιανουκόβιτς παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο.

Άφησε τον Αχμέτοφ για τον Ουκρανό πρόεδρο


Ο Μάναφορτ, που εργαζόταν ως σύμβουλος στον πλουσιότερο Ουκρανό πολίτη, τον Ρινάτ Αχμέτοφ, ανέλαβε να αποκαταστήσει τη φήμη του Γιανουκόβιτς και το πέτυχε, κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές του 2010. Το 2013, ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε το σχέδιο σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας νέο δανεισμό από τη Ρωσία, καθώς και την περαιτέρω σύσφιγξη των μεταξύ τους σχέσεων. Ακολούθησαν οι διαδηλώσεις των φιλοευρωπαϊστών, οι οποίες γρήγορα μετατράπηκαν σε ένοπλη αντίσταση και η τελευταία σε εμφύλιο πόλεμο. Στις 22 Φεβρουαρίου 2014, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατέπεσε από τον προεδρικό θώκο με αντισυνταγματικό τρόπο, με την κατηγορία της μαζικής δολοφονίας πολιτών. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ακολούθησε η εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και η προσάρτηση της χερσονήσου στη ρωσική επικράτεια.

Πηγή: protothema.gr