Συγκλονιστικές ομολογίες: «Στη Βενεζουέλα δεν βρίσκουμε τίποτα να φάμε» (pics)

Gazzetta team
Συγκλονιστικές ομολογίες: «Στη Βενεζουέλα δεν βρίσκουμε τίποτα να φάμε» (pics)
Η Κολομβία άνοιξε και πάλι επισήμως τα σύνορά της για τους πολίτες της γειτονικές χώρες - Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα - Πάνω από 5.000 άτομα είχαν περάσει μόνο τις δύο πρώτες ώρες.

Η Κολομβία άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της στους πολίτες της Βενεζουέλας, οι οποίοι μετακινήθηκαν κατά χιλιάδες προκειμένου να προμηθευτούν με τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους τρόφιμα και φάρμακα.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν για δεύτερη φορά να ανοίξουν επισήμως τα σύνορά τους, προκειμένου οι πολίτες της Βενεζουέλας να μετακινηθούν εντός της Κολομβίας και να ψωνίσουν τα είδη που έχουν ανάγκη, καθώς στη χώρα τους έχει καταρρεύσει το σύστημα.



Οι ομολογίες ανθρώπων που διέσχισαν τα σύνορα είναι συγκλονιστικές. «Ήρθα στην Κολομβία με την οικογένειά μου, προκειμένου να αγοράσουμε τρόφιμα, καθώς στη Βενεζουέλα δεν βρίσκουμε τίποτα να φάμε», τόνισε ο 17χρονος Βιλμαρί Σαλτσέδο, ο οποίος ταξίδεψε μία απόσταση 500 μιλίων, αναζητώντας λίγο ρύζι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι.

Η Βενεζουέλα έχει καταρρεύσει από την οικονομική κρίση που οδήγησε η πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο. Ο στρατός φυλάει τις αποθήκες τροφίμων, ενώ τα καταστήματα διαθέτουν ελάχιστες ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων και μόνο στα βασικά είδη. Σε καθημερινή βάση καταγράφονται συγκρούσεις, ακόμη και θάνατοι για λίγο αλεύρι, ή ρύζι, ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί να προσφέρει λύση και να ελέγξει την κατάσταση, ενώ αρνείται και τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.



Η Κολομβία άνοιξε τα σύνορα σε πέντε σταθμούς ελέγχων από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 9 το βράδυ (τοπική ώρα). Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας, πάνω από 5.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα από τη Βενεζουέλα, μόνο τις πρώτες δύο ώρες!

Οι αρχές της Κολομβίας ενημέρωσαν πως σε καθημερινή βάση βρίσκονται αντιμέτωπες με εκατοντάδες ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν εντός της χώρας από τη Βενεζουέλα, με παράνομο τρόπο, είτε διασχίζοντας ποτάμια και δύσβατα σημεία των συνόρων, είτε χρηματίζοντας τους φύλακες.







Πηγή: protothema.gr