Στον «αέρα» η μετάβαση στο πλαστικό χρήμα

Στον «αέρα» η μετάβαση στο πλαστικό χρήμα

Ακόμη συνεδριάζει ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για να εκπονήσει το σχέδιο μετάβασης στο νέο καθεστώς πληρωμών.  

Στον «αέρα» η μετάβαση στο πλαστικό χρήμα

Σε... γεφύρι της Άρτας τείνει να εξελιχθεί το σχέδιο επιβολής των τραπεζικών πληρωμών και του περιορισμού των πληρωμών με μετρητά. 

Ενώ ο πρωθυπουργός έλεγε δημόσια πως το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα ήταν νόμος του κράτους ως τις 5 Αυγούστου το αργότερο (ημερομηνία κατά την οποία, όπως ήταν προγραμματισμένο έκλεισε η Βουλή για τις θερινές διακοπές), στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα συνεδριάζει (και άγνωστο για πόσο ακόμη) η ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε πριν από 10 μήνες ακριβώς, για να εκπονήσει το σχέδιο μετάβασης στο νέο καθεστώς πληρωμών στη χώρα μας.
 
Καθώς η Βουλή έκλεισε, η όποια νομοθετική ενέργεια αναβάλλεται πλέον για Σεπτέμβριο  το νωρίτερο. 

Ακόμα χειρότερα όμως για την τύχη του μέτρου​, στο υπουργείο Οικονομικών «πέφτουν κορμιά» καθώς αλλάζουν διαρκώς τα πρόσωπα που συγκροτούν την ειδική Επιτροπή, η σύνθεση της οποίας αλλάζει ξανά.
 
Μόλις χθες, 11 Αυγούστου, δημοσιοποιήθηκε απόφαση του Γενικού Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, η οποία φέρνει αλλαγές στην Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ασχολείται με «την επεξεργασία κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών».
 
Η Επιτροπή συγκροτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2015. 

Με τη χθεσινή απόφαση της ΓΓΔΕ όμως:

-Αντικαθίσταται ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας κύριος Ηλίας Ξηρουχάκης. Στη θέση του «για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας της Ομάδας» ορίζεται αντικαταστάτης  ο κ. Απόστολος Μπούτος.

-Απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του στην Ομάδα Εργασίας, ο αναπληρωτής Συντονιστής, Αριστομένης Κωτσάκης. Στην θέση του ορίζεται «για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας της Ομάδας» ο κ. Γεώργιος Λασκαρίδης.

Πέραν από την αλλαγή φρουράς στην Επιτροπή, είναι προφανές ότι το έργο της δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αφού η απόφαση αναφέρεται στο «υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας της Ομάδας».
 
Αυτό δείχνει πως οι νέοι κανόνες χρήσης των μετρητών που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση είναι ακόμη στον αέρα, «για υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας της Ομάδας» τουλάχιστον μέχρι να παραδώσει το πόρισμα και τις προτάσεις της για το πώς θα γίνει η μετάβαση στο νέο σύστημα υποχρεωτικών τραπεζικών πληρωμών.​

Πηγή: protothema.gr

Best of internet