Οξύνεται το κλίμα Τουρκίας – ΗΠΑ για τον Γκιουλέν

Gazzetta team
Οξύνεται το κλίμα Τουρκίας – ΗΠΑ για τον Γκιουλέν
Οξύνεται το κλίμα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ με την Άγκυρα να ζητεί επίμονα την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λοιπόν, προειδοποιεί τις ΗΠΑ με τελεσίγραφο κατά το οποίο καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να διαλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα που θεωρείται υπ’αριθμόν ένα εχθρός του τουρκικού καθεστώτος.

«Αργά ή γρήγορα οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαλέξουν. Είτε τον συνωμότη πραξικοπηματία (FETO) Γκιουλέν, είτε τη δημοκρατική χώρα που είναι η Τουρκία. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν», τόνισε ο «σουλτάνος» σε ομιλία του στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Εκείνοι που ακολουθούν τον τσαρλατάνο με έδρα την Πενσιλβάνια που πούλησε την ψυχή του στο διάβολο, ή το Ισλαμικό Κράτος που έχει αιματοκυλήσει μουσουλμάνους, ή το ΡΚΚ που χύνει αίμα εδώ και 30 χρόνια για να διχάσει τη χώρα και το έθνος, όλοι θα χάσουν στο τέλος», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως ο Γκιουλέν έχει δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» στην Τουρκία και έχει σχηματίσει ένα δίκτυο με υποστηρικτές, εκ των οποίων Τούρκους αξιωματούχους.

Από την πλευρά του, ο ιεροκήρυκας, ο οποίος υπήρξε στενός φίλος του Τούρκου προέδρου, δηλώνει ότι δεν εμπλέκεται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ οι ΗΠΑ αρνούνται την έκδοσή του καλώντας την Τουρκία να καταθέσει «αποδεικτικά στοιχεία και όχι εικασίες».

Προ ημερών, μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην θυσιάσουν τις διμερείς σχέσεις εξαιτίας της υπόθεσης του Γκιουλέν.

«Αν ο Γκιουλέν δεν εκδοθεί, οι ΗΠΑ θα θυσιάσουν τις (διμερείς) σχέσεις λόγω του τρομοκράτη αυτού», δήλωσε ο Μποζντάγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας πως το αντιαμερικανικό αίσθημα ανάμεσα στον τουρκικό λαό έχει αποκορυφωθεί εξαιτίας αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Πηγή: protothema.gr