Τα μυστικά της περίεργης ληστείας σε τράπεζα της λεωφόρου Κηφισίας

Gazzetta team
Τα μυστικά της περίεργης ληστείας σε τράπεζα της λεωφόρου Κηφισίας
Κρίσιμες μαρτυρίες για δράστες με «ξενική προφορά», για περίεργες κινήσεις των ληστών και για ύποπτη στόχευση των θυρίδων του καταστήματος - Η μία ανήκε στην τράπεζα και είχε μετάλλια - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να είναι έργο αντιεξουσιαστών – Όλα τα δεδομένα της υπόθεσης

Μαρτυρίες τριών αυτοπτών μαρτύρων ότι ορισμένοι από τους ληστες είχαν ξενική προφορά , η ειδική "στόχευση" του συγκεκριμένου υποκαταστήματος τράπεζας που είχε υπόγειο με 22 θυρίδες ( μια εκ των οποίων ανήκε στην τράπεζα και είχε μετάλλια) η σπάνια προεπιλογή των δραστών να μείνουν αρκετές ώρες εντός της τράπεζας, η ηλικία των περισσοτέρων δραστών που φαίνεται να ήταν μεγαλύτερη των 35 ετών, είναι ορισμένα από τα πρώτα δεδομένα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με τα οποία «απομακρύνεται το ενδεχόμενο η χθεσινή πρωτοφανής ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην λεωφόρο Κηφισίας να είναι έργο αντιεξουσιαστών».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και υπεύθυνοι ασφαλείας τραπεζών δεν αποκλείουν πάντως ακόμη κανένα ενδεχόμενο για την προέλευση των δραστών και γι αυτό τον λόγο υπάρχει συνεχής εποπτεία της υπόθεσης από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία . Ωστόσο επισημαίνουν ότι «μόνο ποσοστό 10-15% των υποκαταστημάτων όλων των τραπεζώω, έχουν πλέον τραπεζικές θυρίδες, ενώ εξαιρετικά σπάνια είναι τα κρούσματα να γίνονται στόχος των επιδρομέων οι θυρίδες». Συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο, με επιδρομές σε θυρίδες έχει γίνει δύο τρείς φορές, κυρίως σε μεταμεσονύκτια ριφιφί τραπεζών όπως το 1992 στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στην Καλλιρρόης, άλλο προ δέκα ετών στην Κηφισιά κ.λπ, οπότε οι δράστες είχαν περιθώρια χρόνου και ευχέρεια κινήσεων. Μέχρι τώρα σε ληστείες που είχαν οργανώσει αντιεξουσιαστές μόνοι τους ή σε συνεργασία με ποινικούς είχαν κύριο μέλημα να ληστέψουν την τράπεζα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να φύγουν πριν την άφιξη των αστυνομικών, να μην πάρουν το ρίσκο να συλληφθούν. Και είχαν σύνθετο σχέδιο διαφυγής. Τώρα, σε αυτή τη ληστεία, έχουν συμβεί όλα τα ..παράδοξα μαζί . Ετσι μας δημιουργούνται υποψίες ότι οι δράστες είχαν εσωτερική πληροφόρηση, όπως είχε συμβεί και σε άλλες ληστείες. Οπως αυτή που είχε διαπραχθεί τον Οκτώβριο του 2011 σε υποκατάστημα τράπεζας, στο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τη συνδρομή υπαλλήλων του πιστωτικού ιδρύματος».

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι αστυνομικοί, αρχικά μπήκαν πρώτοι στην τράπεζα, στις 14.15, δύο από τους δράστες οι οποίοι έβγαλαν όπλα που πιθανόν δεν ήταν καλάσνικοφ -όπως αναφέρθηκε αρχικά- αλλά πιστόλια και περίστροφα. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει γι αυτό απόλυτη διευκρίνιση. Ζήτησαν από τους υπαλλήλους της τράπεζας να μην ενεργοποιήσουν τα μπουτόν συναγερμού αλλά και να μην υπάρξει οποιαδήποτε τηλεφωνική συνομιλία μέσω κινητών. Αμέσως μετά μπήκαν οι άλλοι δύο ένοπλοι. Και οι τέσσερις φορούσαν μάσκες σιλικόνης με ψεύτικα πρόσωπα. Σε μία τακτική που έχουν εφαρμόσει αρκετοί Ελληνες και αλλοδαποί ποινικοί όπως και παλαιότερα ένας-δύο αντάρτες πόλης που συμμετείχαν στους «ληστές του Διστόμου». Πάντως, χαρακτηριστικό της χθεσινής ληστείας στην λεωφόρο Κηφισίας είναι -σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μαρτυρίες- ότι οι δράστες δεν άρχισαν συζήτηση με υπαλλήλους και πελάτες για την «αναγκαιότητα της απαλλοτρίωσης», για το «κλέψιμο του κράτους στους πολίτες» και άλλες παρεμφερείς απόψεις που είχαν ...αναπτύξει ληστές σε επιδρομές σε τράπεζες όπου διαπιστώθηκε έμμεση ή άμεση συμμετοχή αντιεξουσιαστών.

Οι ληστές ζήτησαν στην συνέχεια από την διευθύντρια να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, περιμένοντας υπομονετικά να περάσει ο χρόνος καθυστέρησης. Το χρηματοκιβώτιο περιείχε -σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές- 60.000 ευρώ. Υστερα ζήτησαν από υπαλλήλους να τους οδηγήσουν στο υπόγειο, όπου βρίσκονται οι θυρίδες και με τρυπάνια και άλλα εργαλεία που είχαν στους σάκους τους αφαίρεσαν χρήματα και τιμαλφή. Παραμένει άγνωστο αν με την απειλή όπλου ή άλλο μέσο κάποιος τους βοήθησε να ανοίξουν με κλειδί κάποιες θυρίδες. Για τα επόμενα 24ωρα έχουν κληθεί να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες των θυρίδων για να προσδιορίσουν -αν επιθυμούν- το περιεχόμενό τους. Οι ληστές έφυγαν από την τράπεζα λίγο πριν από τις 16.00 και τότε μόνο οι υπάλληλοι ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν παλαιότερες περιπτώσεις ληστειών τραπεζών αλλά κυρίως πολυκαταστημάτων όπου υπήρχε πολύωρη παραμονή των δραστών εντός «στόχου» αλλά και προσπάθεια να ανοίξουν χρηματοκιβώτια ή άλλους χώρους με τρυπάνια ή άλλα εργαλεία. Ακόμη εξετάζουν περιπτώσεις ληστών τραπεζών που έχουν αποφυλακισθεί πρόσφατα ή αν υπήρχαν άλλοι που μπορεί αυτό το χρονικό διάστημα να έκαναν χρήση άδειας από τις φυλακές. Επιπλέον, επιχειρούν να αντλήσουν στοιχεία DNA, αποτυπωμάτων, από κάμερες, από σάρωση κινητών τηλεφώνων στην περιοχή, από τις κινήσεις των υπαλλήλων, από την πιθανή κατόπτευση του χώρου τις προηγούμενες μέρες και άλλες σχετικές ενέργειες. Ακόμη, ερευνούν και το ενδεχόμενο να είναι έργο αντιεξουσιαστών για την ενίσχυση του«επαναστατικού ταμείου». Κι αυτό μετά από ένοπλες επιθέσεις αναρχικών ή τις συλλήψεις ορισμένων αντιεξουσιαστών. Χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία για επαλήθευση αυτού του σεναρίου.

Πηγή: tovima.gr