Συναγερμός στο Αιγαίο μετά τον εκβιασμό Ερντογάν για τους πρόσφυγες

Gazzetta team
Συναγερμός στο Αιγαίο μετά τον εκβιασμό Ερντογάν για τους πρόσφυγες
Συναγερμός έχει σημάνει στο Αιγαίο για το προσφυγικό, καθώς είναι σταθερά αυξητικές οι αφίξεις από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα, ενώ οι απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί διαρκώς ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με την Ευρώπη.

Παρόλο που ο αριθμός των αφίξεων απέχει πολύ από αυτόν που προηγήθηκε της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, είναι έκδηλη η ανησυχία στα νησιά για πιθανή νέα «έκρηξη» ανεξέλεγκτων ροών σε περίπτωση που η συμφωνία ναυαγήσει.

Πλέον στα νησιά υπάρχουν 10.000 εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ αύξηση σε ποσοστό 76% παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν απ' αυτό.

Στους 57.016 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.518 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.849) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.200 άτομα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 9.991 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 76 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.

Στην Αττική φιλοξενούνται 9.874 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.500 και στη νότια 248. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 21.836 πρόσφυγες.

Η Τουρκία θα σταματήσει να εφαρμόζει την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, εάν οι Βρυξέλλες δεν δώσουν μία ξεκάθαρη ημερομηνία για το πότε θα απελευθερωθεί η βίζα για τους τούρκους πολίτες, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τσελίκ είπε ότι το να ζητά η ΕΕ από την Τουρκία να αλλάξει τον νόμο περί αντιμετώπισης της τρομοκρατίας -μία από τις υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η Τουρκία για την απελευθέρωση της βίζας- θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Αν και έχει επικριθεί σφοδρότατα από ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συμφωνία έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η απελευθέρωση της βίζας θα γίνει όταν η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και σημείωσε: «Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Στο μεταξύ στο Ηράκλειο αναμένεται την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας θα παραστεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία των δημάρχων του νησιού, προκειμένου να συζητηθεί το μεταναστευτικό ζήτημα.

Πηγή: newsbeast.gr