Η ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ: Στελέχη, συνιστώσες, πλατφόρμες και πασοκογενείς

Gazzetta team
Η ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ: Στελέχη, συνιστώσες, πλατφόρμες και πασοκογενείς
Το πρώτο -μετά την υπογραφή του Μνημονίου και την αποχώρηση Λαφαζάνη- συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί από τις 13 έως και τις 16 Οκτωβρίου και οι εσωκομματικές ζυμώσεις αναμένεται να χτυπήσουν… κόκκινο.

Κοινός παρονομαστής όλων των τάσεων όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες είναι το γεγονός ότι « όλοι στηρίζουν Τσίπρα». Επομένως, η κυριαρχία του κ. Τσίπρα πρόκειται απλώς να επιβεβαιωθεί. Σε θέση… αντιπολίτευσης θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκονται οι λεγόμενοι «53» (που όμως ούτε μεταξύ τους έχουν ενιαία γραμμή), μιας και η κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση ενίοτε είναι αιχμηρή.
Όσο για τις υπόλοιπες τάσεις (Ενωτική Κίνηση, Πλατφόρμα ’10, οι ΠΑΣΟΚογενείς) ετοιμάζονται επίσης να μετρήσουν δυνάμεις.

Ο προσυνεδριακός διάλογος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το κείμενο των θέσεων και οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό πήραν την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε τον Ιούνιο, ενώ θα ακολουθήσουν τροποποιήσεις έως ότου τα κείμενα εγκριθούν οριστικά από το σώμα των συνέδρων.

• Τα ιστορικά στελέχη
Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνιστούν σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα και αποτελούν αναμφίβολα τοστήριγμα του πρωθυπουργού. «Συνομιλούν με όλες τις τάσεις και διατηρούν προνομιακές σχέσεις με την ηγεσία» λένε άνθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, ενώ μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν στο Συνέδριο για όσα έγιναν τον τελευταίο ένα χρόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης (με πολλά κομματικά «ένσημα» και κατά πολλούς «μέντορας» του κ. Τσίπρα), ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, και ο νεότερος από τη «φουρνιά» της ΑΚΟΑ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Στενός υποστηρικτής πάντοτε του Αλέξη Τσίπρα και ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετά τη διάσπαση του ΄91 διάλεξε το δρόμο της «ανανέωσης» μέσα από τις γραμμές του ΣΥΝ.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος παλιότερα διατηρούσε στενούς δεσμούς με την ανανεωτική αριστερά και την «τάση Μπαλάφα» συγκαταλέγεται στα βασικά πρόσωπα.
Διακριτό ρόλο τέλος, έχει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

• «Ενωτική Κίνηση»
Κατεξοχήν προεδρική ομάδα είναι η «Ενωτική Κίνηση» που γεννήθηκε πρόσφατα και θα μετρήσει τις δυνάμεις της για πρώτη φορά στο Συνέδριο. Σε αυτήν μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας και εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και στενός του συνεργάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ενεργό ρόλο στην τάση έχει ο πατέρας του υπουργού επικρατείας και με μακρά πορεία στην Αριστερά Στέλιος Παππάς, τα στελέχη Νίκος Σκορίνης, Κώστας Πουλάκης, Πέτρος Καραγιώργος, όπως και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Μπουρνούς. Η συγκεκριμένη τάση «γεννήθηκε» και θα μετρήσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της.

• «Η ομάδα των 53»
Δυνατός παίκτης στην εσωκομματική σκακιέρα είναι οι «53» που πολύ συχνά τραβούν τον πρωθυπουργό από το αριστερό μανίκι, καθότι διακρίνονται για την "ευαισθησία τους στα δικαιώματα".
Επικεφαλής τους είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ συμπορεύεται μαζί τους και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ΡάνιαΣβίγκου που όμως, εκ του θεσμικού της ρόλου, διατηρεί πάντα τις ισορροπίες.
Στην Πολιτική Γραμματεία μετέχουν τα στελέχη Μιχάλης Υδραίος, Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Σαρρής, ενώ από τους υπουργούς στηρίζουν τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας καθώς και ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

• «Πλατφόρμα 2010»
Γνωστή για πολλούς και ως «τάση Μπαλάφα». Σε αυτήν συμμετέχει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

• Οι πασοκογενείς
Η σχέση τους με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενή, παρά το γεγονός ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν έχουν μεγάλη επιρροή. Ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ο πιο γνωστός της συγκεκριμένης τάσης. Σε αυτήν ανήκουν ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνης Κοτσακάς. Ξεχωριστή περίπτωση είναι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η ομάδα του που διευρύνεται από στελέχη και δημάρχους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι άγνωστο με ποια τάση θα συνταχθεί.

Πηγή: iefimerida.gr