Τα δύο πρώτα 48ωρα λουκέτα σε καταστήματα που δεν έκοβαν αποδείξεις

Gazzetta team
Τα δύο πρώτα 48ωρα λουκέτα σε καταστήματα που δεν έκοβαν αποδείξεις
Αυστηρό μήνυμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις κλέβοντας τον ΦΠΑ και αποστερώντας τα κρατικά ταμεία από πολυπόθητα έσοδα - Η μία από τις δύο επιχειρήσεις που έκλεισε εμφανίζει σαν κέρδος μόνο το 6 τοις χιλίοις του τζίρου της.

Τα δύο πρώτα λουκέτα για χρονικό διάστημα 48 ωρών μπήκαν σήμερα σε καταστήματα που δεν έκοβαν αποδείξεις στο Νέο Ηράκλειο Αττικής και στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο κατάστημα που έκλεισε για την μη έκδοση αποδείξεων ειναι γεγονός αφού το Σάββατο το μεσημέρι άντρες του ΣΔΟΕ με την συνδρομή της αστυνομίας προχώρησαν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης που δραστηριοποιούνταν στο χώρο του εμπορίου ποτών και αναψυκτικών στο Νέο Ηράκλειο.

Η παράβαση της επιχείρησης, σύμφωνα με την Εφορία ήταν οτι η έν λόγο εταιρία δεν έκοψε 15 αποδείξεις σε ισάριθμους μεμονωμένους πελάτες οι οποίοι πραγματοποίησαν αγορές στο κατάστημα. Το πρωί του Σαββάτου οι «ράμπο» της εφορίας σφράγισαν το μαγαζί για 48 ώρες όπως προβλέπεται και απο τον καινούργιο κανονισμό του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για μη έκδοση αποδείξεων σφραγίστηκε και επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εστίασης στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Ειδικά για την κάβα στο Νέο Ηράκλειο που σφραγίστηκε για μη έκδοση αποδείξεων, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η πρακτική της μη έκδοσης αποδείξεων είναι συστηματική αφού το συγκεκριμένο κατάστημα φαίνεται να εμφανίζει ως κέρδη μόλις το 6 τοις χιλίοις του τζίρου που κάνει!

Σύμφωνα με τον κανονισμό του υπουργείου Οικονομικων αφού γίνει η σφράγιση του καταστήματος απο την αστυνομία και την εφορία με... βουλοκέρι ο ιδιοκτήτης δεν έχει δικαίωμα να το ανοίξει για 48 ώρες. Εάν ο ιδιοκτήτης παραβιάσει την απόφαση και προχωρήσει στο άνοιγμα του καταστήματος μέσα στο 48ωρο μετά προβλέπεται η άσκηση αυστηρότερης πειθαρχικής δίωξης.Παραλλήλως, ο ιδιοκτήτης που κατηγορείται για φοροδιαφυγή θα διωχθεί και δικαστικώς για την οικονομική παράβαση της μη έκδοσης των αποδείξεων.

Μετά την παρέλευση του 48ωρου ο ιδιοκτήτης μπορεί να ανοίξει το κατάστημα και να λειτουργήσει κανονικά εάν όμως τον ξανά πιάσουν για το ίδιο αδίκημα τότε οι ποινές που προβλέπονται γίνονται ακόμη πιο αυστηρές. Καθόλη την διάρκεια του 48ωρου αστυνομικοί θα επιβλέπουν τις κλειστές επιχειρήσεις.

Πηγή: protothema.gr