Ανοιξε για το κοινό ο ψηλότερος πύργος παρατήρησης στον κόσμο (pics)

Gazzetta team
Ανοιξε για το κοινό ο ψηλότερος πύργος παρατήρησης στον κόσμο (pics)
Το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο που έχει κτιστεί εδώ και έναν αιώνα στην βρετανική, παραλιακή πόλη του Μπράιτον, άνοιξε την Πέμπτη 4 Αυγούστου για το κοινό, ενθουσιάζοντας μικρούς και μεγάλους.

Ο λόγος για το «British Airways i360», τον ψηλότερο, κάθετο πύργο παρατήρησης στον κόσμο, ο οποίος με την βοήθεια ενός «ασανσέρ» ανεβάζει τους επισκέπτες του σε ύψος 138 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, προσφέροντας τους πραγματικά ξεχωριστή θέα.

Μια φουτουριστική κάψουλα, σε σχήμα που θυμίζει ντονατ, αναρριχάται πάνω σε έναν στύλο φτιαγμένο από χάλυβα, ύψους 162 μέτρων, μεταφέροντας μέχρι και 200 άτομα «στα σύννεφα».

Το νέο αυτό επαναστατικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα σχεδιάστηκε από ένα πολύ γνωστό στην Βρετανία δίδυμο, αυτό των «Marks Barfield Architects», το ανδρόγυνο των David Marks και Julia Barfield, οι οποίοι είναι και οι αρχιτέκτονες πίσω από ένα άλλο εκπληκτικό πρότζεκτ, το «London Eye».

Ο «τροχός» που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τάμεση στην βρετανική πρωτεύουσα, είναι κατά κάτι τι κοντύτερος (6 μέτρα) από τον καινούργιο πύργο παρατήρησης, που όπως προδίδει και το όνομα του, σας χαρίζει πανοραμική θέα, 360ο μοιρών.

Το «BA i360» που κόστισε περί τα 54 εκατομμύρια ευρώ έχει τοποθετηθεί δίπλα στην πασίγνωστη «δυτική προβλήτα» της πόλης του Μπράιτον, 150 χρόνια μετά και τα εγκαίνια της το 1866 απο τον Ευγένιο Μπερτς.

Η πεπλατυσμένη ελλειψοειδής κάψουλα των 93 τόννων, ανεβαίνει ομαλά πάνω στον στύλο διαμέτρου μόλις 18 μέτρων, που αποτελεί ρεκόρ αναλογίας ύψους/πλάτους, κάνοντας τον, τον λεπτότερο πιο ψηλό στύλο του κόσμου.

Το «ασανσέρ» δεν θα λειτουργεί σε περιπτώσεις που οι άνεμοι είναι μεγαλύτεροι από την κλίμακα 8 (θύελλα) και με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα 44χλμ/ώρα.

Η διαδρομή από το έδαφος μέχρι «τα σύννεφα» και η επιστροφή στη Γη διαρκεί από 20 έως 30 λεπτά και θα κοστίσει στους ενήλικες περί τα 15 ευρώ είσοδο.

Πηγή: iefimerida.gr