Αναβλήθηκε για τις 26 Οκτωβρίου η δίκη του ηγετικού μέλους της ομάδας «Ρουβίκωνας»

Gazzetta team
Αναβλήθηκε για τις 26 Οκτωβρίου η δίκη του ηγετικού μέλους της ομάδας «Ρουβίκωνας»
Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να γίνει δημόσια προβολή των δύο βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και τα οποία υποτίθεται ότι αποδεικνύουν την παρουσία του Γ.Κ. στην τουρκική πρεσβεία

Τελικά για τις 26 Οκτωβρίου 2016 αναβλήθηκε η δίκη ενώπιον του Β΄ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών του 37χρόνου, Γ.Κ., ο οποίος θεωρείται ηγετικό μέλος της ομάδας «Ρουβίκωνας» κατά την Αστυνομία και είχε συλληφθεί για την υπόθεση της «παρέμβασης» στην Τουρκική Πρεσβεία όταν μέλη της ομάδας πέταξαν μπογιές στο κτίριο.

Ο Γ.Κ. έχει παραπεμφθεί να δικαστεί για τα αδικήματα, της διακεκριμένης φθοράς και της άρνησης δακτυλοσκόπησης. Η δίκη του είχε προγραμματιστεί για σήμερα μετά από αναβολή που έλαβε την περασμένη Πέμπτη.

Αν και η διαδικασία άρχισε κανονικά η δίκη αναβλήθηκε για δεύτερη φορά καθώς το δικαστήριο, μετά από πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, έκρινε ότι πρέπει να γίνει δημόσια προβολή των δύο βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και στα οποία φέρεται-κατά την Αστυνομία- να απεικονίζεται ο κατηγορούμενος προκειμένου να μπορέσει να καταλήξει σε κρίση εάν βρισκόταν ή όχι στο περιστατικό. Η αναβολή δόθηκε προκειμένου με φροντίδα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να μπορέσουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για προβληθούν τα βίντεο ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο 37χρόνος Γ.Κ. αρνήθηκε πως έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη «παρέμβαση», ωστόσο, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη ομάδα και είπε ως έχει λάβει μέρος σε άλλες δράσεις της.

Παράλληλα, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου επικαλέστηκε ενώπιον του δικαστηρίου έγγραφο της Τουρκικής Πρεσβείας (το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία) που απευθύνεται στο υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο έχει συνταχθεί την ημέρα του περιστατικού.
Στο έγγραφο αυτό η Τουρκική Πρεσβεία εκφράζει την ανησυχία της για το περιστατικό και ζητάει η ΕΛΑΣνα βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα και να οδηγήσει τους δράστες στη Δικαιοσύνη.

Η υπεράσπιση του 37χρόνου αναφερόμενη στο επίμαχο έγγραφο, έκανε λόγο για «πολιτική του δίωξη», υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι η σύλληψη του είναι αποτέλεσμα πιέσεων της Τουρκικής Πρεσβείας.

Αναλυτικότερα, η Τουρκική Πρεσβεία αναφέρει: «Κάποια μέλη/υποστηρικτές/συνεργοί της αυτοαποκαλούμενης «Αναρχικής Ομάδας Ρουβίκωνας» διεξήγαγαν μία επίθεση εναντίον της Πρεσβείας σήμερα (26η Ιουλίου) μεταξύ 13:10 και 13:15 μμ. Μία ομάδα αποτελούμενη από 10 με 15 ακτιβιστές, μοίρασε προπαγανδιστικά φυλλάδια, ενώ εκτόξευσε και μπουκάλια γεμάτα με κόκκινη και μαύρη μπογιά στο κτήριο το οποίο στεγάζεται η Πρεσβεία και προκάλεσε σημαντικές φθορές στο κτήριο της Πρεσβείας, καθώς και στα διπλωματικά αυτοκίνητα που ανήκουν στο προσωπικό της Πρεσβείας. Θα βρείτε συνημμένο στην παρούσα επιστολή ένα CD που περιέχει φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η κατάσταση της Πρεσβείας και του περιβάλλοντα χώρου μετά την επίθεση. Όπως μπορείτε να διακρίνεται από το καταγεγραμμένο υλικό, η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την αποτροπή της συγκεκριμένης επίθεσης, καθώς και τη σύλληψη των δραστών. Η Πρεσβεία θα επιθυμούσε επίσης να επισημάνει το γεγονός ότι διατηρεί κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση από την Ελληνική Δημοκρατία για τις φθορές που προκλήθηκαν από την ανεμπόδιστη επίθεση. Η Πρεσβεία θα ήθελε επίσης να μοιραστεί την ανησυχία της όσον αφορά στο γεγονός ότι, όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες ομάδες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τους χρησιμοποιούν βόμβες μολότωφ κι ότι ένα τέτοιο περιστατικό, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ή ακόμα σε πιο εκτεταμένες φθορές. Συνεπώς, η Πρεσβεία θα επιθυμούσε να υπογραμμίσει ότι αναμένει από την αστυνομία να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Δεδομένων όλων των παραπάνω, η Πρεσβεία θα παρακαλούσε το Υπουργείο να μεσολαβήσει, ώστε οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης, να αποτρέψουν την μελλοντική επανάληψη επιθέσεων όπως η προαναφερθείσα και να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για την φρούρηση των Τουρκικών Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών, τα Γραφεία του Στρατιωτικού Ακολούθου, του Εμπορικού Προξένου και του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του προσωπικού των ως άνω υπηρεσιων και άλλων σημείων Τουρκικών συμφερόντων εντός της Ελλάδας, συμπεριλαμβανόμενων των γραφείων του πρακτορείου Ανατολία, των Τουρκικών Αερογραμμών και των παραρτημάτων της "Ziraat Bankasi A.S" στην Ελλάδα. Η Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δράττεται της ευκαιρίας να εκφράσει προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας την βαθύτατη εκτίμηση της».

Πηγή: protothema.gr