Σοκάρουν οι εικόνες από υποσιτισμένα παιδιά στην Υεμένη (vid)

Gazzetta team
Σοκάρουν οι εικόνες από υποσιτισμένα παιδιά στην Υεμένη (vid)
Τουλάχιστον 370.000 παιδιά ηλικίας μέχρι πέντε ετών κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους - Ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά

Από το 2014 η Υεμένη είναι βυθισμένη στο χάος με τις συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες Χούτι και τις κυβερνητικές δυνάμεις να συνεχίζονται αδιάκοπα, παρά τις ισχνές προσπάθειες διεθνών δυνάμεων για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Τη στιγμή, λοιπόν, που οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζουν το αιματηρό «παιχνίδι» ευθυνών με την κυβέρνηση να εγκαταλείπει τις συνομιλίες, έπειτα από την απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου από τους αντάρτες, τα παιδιά της χώρας βιώνουν περισσότερο από όλους τις καταστροφικές συνέπειες των μαχών.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υεμένη είναι η επισιτιστική κρίση, με τον ΟΗΕ να επισημαίνει πως 14 εκατ. πολιτών δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή, ενώ 370.000 είναι τα υποσιτισμένα παιδιά.

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, από τα 26 εκατ. ανθρώπων, λιμοκτονεί και έχει άμεση ανάγκη από τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική βοήθεια.

Αναλυτικότερα, 500.000 είναι τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών που υποσιτίζονται, με τα δύο τρία εξ αυτών να αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρές ασθένειες που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μοχάμεντ αλ-Ασαάντι δήλωσε στο Al Jazeera: «Τουλάχιστον 370.000 παιδιά υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής. Μιλάμε για περίπου 50% αύξηση συγκριτικά με τον αριθμό που είχαμε νωρίτερα το ίδιο έτος».

Το Al Jazeera επισημαίνει, μάλιστα, πως ο σοβαρός υποσιτισμός οξείας μορφής αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Το κόστος τροφίμων, όμως, είναι εξαιρετικά υψηλό από την έναρξη του εμφυλίου, με τον Ασαάντι να εξηγεί ότι ο πληθωρισμός έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη με αποτέλεσμα οι ασθενέστεροι οικονομικά να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

«Ο κόσμος δε μπορεί να αγοράσει φαγητό. Οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση, αλλά εκατομμύρια είναι άνεργοι και αναρίθμητοι όσοι έχουν εκτοπιστεί. Μέχρι να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ένας κάτοικος της περιοχής Χοντεϊντάχ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι, ο Τακουά Μοχάμαντ, μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε πως οι απαγορευτικές τιμές των τροφίμων έχουν άμεση επίδραση στην υγεία των παιδιών.

«Δεν έχω χρήματα για να αγοράσω γάλα ή φάρμακα για τα παιδιά. Αν ένα από αυτά αρρωστήσει, δεν μπορώ να τον πάω στο γιατρό και δανείζομαι φάρμακα για τον πυρετό και το βήχα από τους γείτονες», είπε ο άνδρας.

Όλα αυτά, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια είναι δύσκολο να παρασχεθεί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να κάνουν λόγο για εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, την ώρα που πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί.

Πηγή: protothema.gr