To FBI προειδοποιεί την Ευρώπη για τους τζιχαντιστές από τη Συρία!

Gazzetta team
To FBI προειδοποιεί την Ευρώπη για τους τζιχαντιστές από τη Συρία!
Σε μια καταιγιστική δήλωση ο Διοικητής του FBI προειδοποιεί ότι η απειλή από τη Συρία είναι μεγαλύτερη από όσο μπορεί να νομίζουμε.

Μετά από τα πρόσφατα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην Ευρώπη, είναι δύσκολο να μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το ΙΚ είναι υπό διάλυση. Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Νίκαια άφησε δεκάδες νεκρούς, ανήμερα της Ημέρας της Βαστίλης. Πρόκειται γα την τρίτη πολύνεκρη επίθεση στη Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια.

Δορυφορικές εικόνες μας δείχνουν οτι η τρομοκρατική οργάνωση χάνει έδαφος στο Ιράκ και στη Συρία.
Οι ιρακινές δυνάμεις απελευθέρωσαν πλήρως τη Φαλούτζα, μια πόλη του δυτικού Ιράκ που βρισκόταν στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιανουάριο του 2014.

Ακόμη και τώρα διεξάγονται επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης, τη μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα αναπτύξουν επιπλέον 560 στρατιωτικούς στο Ιράκ για να συμβάλουν στην εκστρατεία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης και στην ανακατάληψη της Μοσούλης.

Ωστόσο, καθώς το ΙΚ χάνει έδαφος στη Μέση Ανατολή οι επιθέσεις του στον υπόλοιπο πλανήτη είναι πιθανό να αυξηθούν - τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον.

“ Θα έρθει η στιγμή που θα δημιουργηθεί μια διασπορά τρομοκρατών από τη Συρία που δεν έχουμε φανταστεί καν”, εξήγησε ο Διοικητής του FBI James B. Comey (Τζέιμς Μπ. Κόμι) στους New York Times, κατά την διάρκεια συνεδρίου για την κυβερνοασφάλεια στο πανεπιστήμιο Fordham.

“Δε θα πεθάνουν όλοι οι δολοφόνοι του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο της μάχης”, δήλωσε χαρακτηριστικά
Καθώς οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης ΄χάνουν έδαφος, οι πιο πιστοί από αυτούς θα προσπαθήσουν να βρουν καινούργια εδάφη για τις επιχειρήσεις τους. Ο Κόμι πρόσθεσε “ότι οι περισσότεροι από αυτούς του μαχητές θα μεταναστεύσουν στην Δυτική Ευρώπη με μεγάλη πιθανότητα να φτάσουν και στις ΗΠΑ”.

Σε μια σύγκριση ανάμεσα στους εξτρεμιστές μαχητές της Αλ Κάιντα απο το Αφγανιστάν στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους ο Κόμι δήλωσε οτι “η σημερινή απειλή ειναι 10 φορές μεγαλύτερη […] το μέγεθος της απειλής ειναι μεγαλύτερο απ’οτι έχουμε δει ποτέ.”

Εξάλλου η ανησυχία του Διοικητή της FBI όσο αφορά το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαιώθηκε απο τον Πράκτορα του FBI στον αντιτρομοκρατικό τομέα, Clint Watts (Κλίντ Γότς) και ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Foreign Policy Research Institute. “Για εκείνους τους άστεγους ξένους μαχητές η επιλογή είναι απλή. Μπορούν να πεθάνουν εκεί που είναι, για ενα χαλιφάτο υπό διάλυση ή μπορούν να πεθάνουν μάρτυρες χτυπώντας τα πάτρια εδάφη τους ή διεθνή στόχους, δήλωσε.”

Ο Γότς τόνισε ότι “ Στο Ισλαμικό Κράτος ανήκει ο μεγαλύτερος αριθμός άστεγων ξένων μαχητών στην ιστορία. Καθώς η οργάνωση χάνει έδαφος οι πιθανότητες είναι ότι θα γίνουν το μεγαλύτερο ανθρώπινο οπλοστάσιο στη ιστορία με στόχο ότι μπορούν να καταστρέψουν”

Πηγή: onalert.gr