Τα 10 καλύτερα τραγούδια στην ιστορία του heavy metal! (vids)

Τα 10 καλύτερα τραγούδια στην ιστορία του heavy metal! (vids)
Ο Γιάννης Γεωργόπουλος παίρνει την ευθύνη πάνω του και παραθέτει τα 10 κορυφαία τραγούδια στην 45χρονη ιστορία του heavy metal! Συμφωνείτε;

Η ευθύνη είναι βαριά. Το να σταχυολογήσεις από τον γαλαξία του metal τραγούδια μέσα από την 45χρονη ιστορία του συγκεκριμένου ήχου με τα αμέτρητα ιδιώματα δεν είναι η πιο εύκολη δουλειά στον κόσμο.

Η καταγραφή του Top-10 θεωρείται πιο βέβαιο και από τον θάνατο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις, αντεγκλήσεις και θύελλα αμφισβητήσεων μολονότι βασίζεται σε προσωπικά κριτήρια και μουσικά βιώματα.

Πρόκειται για τραγούδια που όσα χρόνια και αν περάσου εξακολουθούν να προκαλούν την ίδια συγκινησιακή φόρτιση, αλλά και ανατριχίλα από την πρώτη μόλις νότα τους.

Η αποστολή είναι επικίνδυνη, αλλά συνάμα συναρπαστική. Λόγω του περιορισμένου αριθμού τραγουδιών έχουν μείνει εκτός λίστας συγκροτήματα, όπως οι Saxon, Antrax, WASP, Kreator, Paradise Lost, Helloween, Bathory, Sepultura, Exodus, Accept, Pantera, Queensryche κτλ.

Επίσης, επελέγη τραγούδι των Sabbath με τον Ozzy ως πιο αντιπροσωπευτικό και όχι με τον Dio. Το Holy Diver δεν βρήκε θέση στο Top-10, ενώ τα ασύλληπτα έπη των Rainbow δεν κατατάχθηκαν στο metal, εξ ου και η απουσία του μεγάλου «κοντού»!

Ενστάσεις, προτάσεις, διαφωνίες, παράπονα, όλα δεκτά μέσω σχολίων. Περιμένουμε και τα δικά σας Top-10!

10. Virtue- We Stand to Fight (1985)

Ένα άγνωστο NWOBHM διαμαντάκι για το ευρύ κοινό των metalheads. Το 7άρι πλέον τιμάται πάνω από 500 ευρώ με τους συλλέκτες να σφάζονται για την απόκτηση του. Μaiden-ικές δισολίες, εκπληκτικά φωνητικά, αθάνατη σύνθεση!

9. Manowar- Army of the Immortals (1984)

Δύσκολα να μείνεις απαθής ακούγοντας τούτο το έπος, ανεξάρτητα από τη μουσική που προτιμάς. Η παρέα των DeMaio και Adams στα καλύτερα της!

8. AC/DC- Hells Bells (1980)

Με καθαρά προσωπικά κριτήρια η επιλογή του συγκεκριμένου κομματιού από μία δεξαμενή ύμνων της αυστραλέζικης μπάντας. Θυμήσου το στο live της Αθήνα και κλάψε!

7. Savatage – Sirens (1983)

Ο αδικοχαμένος Criss Oliva «κεντάει» με την κιθάρα, ενώ ο σεληνιασμένος αδερφός του Jon καταπίνει καταπίνει φεγγάρια.

6. Motorhead- Ace of Spades (1980)

Ο «μάστορας» Lemmy σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα metal hits όλων των εποχών, μοιράζει απλόχερα σοφία. «You know I'm born to lose, and gambling's for fools, But that's the way I like it baby, I don't wanna live forever»,

5. Slayer- Angel of death (1986)

Ο Lombardo παίζει drums πιο γρήγορα από τον ίσκιο του, ο Araya ψαρώνει ακόμη και τζιχαντιστές, ο μακαρίτης Hanneman γράφει στίχους και μουσική και ο Kerry King κάνει ακατάπαυστο headbanging έχοντας ακόμη μακριά κώμη.

4. Judas Priest- Painkiller (1990)

Το μεγάλο come back των Priest στα 90's με ένα album δυναμίτη και τον Rob Halford σε απίστευτη φόρμα. Δεν γίνεται να μην πορωθείς με αυτό τον ύμνο.

3. Iron Maiden- Wasted Years (1986)

Η επιλογή εδώ θα ξενίσει, αλλά πάω κόντρα στο ρεύμα (βλέπε Trooper, Halloweed be thy name, Aces Hight, Run to the Hills, Number of the Beast) επιλέγοντας ένα τραγούδι που προκαλεί ανατριχίλα με το σόλο του Adrian Smith και τη νοσταλγική ατμόσφαιρα που το χαρακτηρίσει.

2. Metallica – Master of Puppets (1986)

Η μπάντα από το Σαν Φρανσίσκο ήταν ακόμη οργισμένη, ενώ είχε στη μηχανή τον αξέχαστο Cliff Burton. Το Master of Puppets είναι το κομμάτι που πρέπει να ακούσεις για να εισέλθεις στον κόσμο των Metallica.

1. Black Sabbath- Iron Man (1970)

Ο «μουστάκιας», τούτη η ανεξάντλητη πηγή από riffs ορθώνει το ανάστημα του και ο Ozzy ηχεί σαν σειρήνα αεροπορικής επιδρομής. Τι ύμνος! Διαμόρφωσε εκατομμύρια μουσικές συνειδήσεις!