Τι δεν έχουμε μάθει από την εξεταστική για τα Capital Controls

Gazzetta team
Τι δεν έχουμε μάθει από την εξεταστική για τα Capital Controls
Έχουν περάσει δύο μέρες από την συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πως φθάσαμε στο 3ο μνημόνιο και στα capital controls, ωστόσο πραγματικά το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 παραμένει ένα θέμα ανοιχτό προς έρευνα και ενδεχομένως καταλογισμού ευθυνών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία μάλλον κύλησε σε χαμηλότερους τόνους του αναμενόμενου, λόγω και της σπουδής και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην μιλήσει προς έκπληξη πολλών, εντός και εκτός κυβερνώντος κόμματος, ο ίδιος ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε "Η αλήθεια για το 2015 δεν έχει λεχθεί ολόκληρη. Και ούτε απόψε μπορεί να λεχθεί ολόκληρη. Θα γίνει όμως γνωστή στην ώρα της, όταν θα μπορούν να λεχθούν τα πάντα και για εδώ και για τους έξω".

Προφανώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εννοούσε ότι η όποια έρευνα και ιστορική μελέτη πρέπει να γίνει σε ουδέτερο χρόνο ώστε να έχουν καταλαγιάσει τα πολιτικά μίση και πάθη της περιόδου και να βγουν τα σωστά συμπεράσματα.

Ωστόσο ο κ. Δραγασάκης έσπευσε να αποκαλύψει δύο πτυχές της διαπραγμάτευσης που ήδη προκαλούν συζητήσεις στα πολιτικά γραφεία και όχι μόνο, όσον αφορά το ρόλο που διαδραμάτισαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο κόμματα και πρόσωπα.

Ειδικότερα αναφερόμενος στο ρόλο της ΝΔ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε "Νοιώθω υποχρέωση να το πω, ότι και από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν στελέχη τα οποία μου έδωσαν την εντύπωση ότι ειλικρινά ενδιαφέρονταν να επιτύχει η διαπραγμάτευση, να επιτύχει η συμφωνία. Και δεν θα ήθελα να είμαι ισοπεδωτικός" ενώ παράλληλα "υπήρξαν δυνάμεις οι οποίες επένδυσαν στην κατάρρευση της χώρας για να φύγει με τον τρόπο αυτό από τη μέση η Κυβέρνηση της Αριστεράς", σημειώνοντας ότι "ο ίδιος ο κ. Σαμαράς πρόσφατα, όταν είπε πως η αιτία που οι δανειστές δεν έδωσαν τη δόση των 7 δισεκατομμυρίων που έπρεπε να δώσουν εάν έκλεινε η 5η αξιολόγηση ήταν ότι προέβλεπαν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήθελαν η νέα Κυβέρνηση να βρει στα ταμεία αυτά τα 7 δισεκατομμύρια".

Με άλλα λόγια μέσα στη ΝΔ υπήρχε διαμάχη μεταξύ "Σαμαρικών" και..."Καραμανλικών" ενδεχομένως για τη στάση που έπρεπε να τηρήσει το κόμμα έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Επίσης "κάρφωσε" τη Τράπεζα της Ελλάδαςλέγοντας "Ρωτάτε για το λογαριασμό με τον οποίο πληρώσαμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο. Και, αν καταλαβαίνω καλά, δίνετε εύσημα στην Τράπεζα της Ελλάδος που μας υπέδειξε το λογαριασμό. Ούτε εδώ είναι ακριβώς αυτή η αλήθεια. Η Τράπεζα της Ελλάδος μας πίεσε να πάρουμε τα χρήματα των ασφαλιστικών Ταμείων για να πληρώσουμε και εμείς αντιδράσαμε έντονα. Διότι με τον κ. Στουρνάρα έχω θεσμική σχέση και συνεργαζόμαστε και συμφωνούμε, αλλά και τσακωνόμαστε και συγκρουόμαστε. Μετά λοιπόν από αυτή την αντίδραση αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένας "μαγικός λογαριασμός" στην Τράπεζα της Ελλάδος με 700 εκατομμύρια τον οποίο κανείς δεν μας είχε αναφέρει".

Μάλιστα στο στόχαστρο του μπήκαν και οι δήμαρχοι και η Πρόεδρος της Βουλής (Ζωή Κωνσταντοπούλου) που πέρυσι αρνήθηκαν, όπως είπε, "να συνεισφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να μπορεί το κράτος να δανειστεί και να μπορεί να αντιμετωπίσει τον εκβιασμό". Διότι επισήμανε "ο εκβιασμός ήταν είτε να πληρώσουμε μισθούς είτε να χρεοκοπήσουμε".

Το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξετατικής Επιτροπής απορρίφθηκε με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι "Με την καταψήφιση της πρότασης κλείνει ένας κύκλος σπέκουλας και συκοφαντίας γύρω από την αποφασιστική διαπραγμάτευση που διεξήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015, με την εντολή του ελληνικού λαού. Με το σημερινό αποτέλεσμα, που δεν συγκέντρωσε ούτε το 1/3 της Βουλής, κλείνει οριστικά και η παραφιλολογία περί "διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την χώρα" ενώ ενταφιάζονται και οι ελπίδες για "αριστερή παρένθεση", θέση την οποία αμφισβητεί ευθέως η ηγεσία της ΝΔ καθώς θα επανέλθει, όταν γίνει κυβέρνηση.


Πηγή: newsit.gr