ΝΔ: Δεν δίνουμε πολιτικό άλλοθι στον Πρωθυπουργό

Gazzetta team
ΝΔ: Δεν δίνουμε πολιτικό άλλοθι στον Πρωθυπουργό
Κάθετα αρνητική στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη διαδικασία που εκίνησε ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινοβραδινή ομιλία του για την αλλαγή του Συντάγματος είναι η ΝΔ.

Κάθετα αρνητική στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη διαδικασία που εκίνησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινοβραδινή ομιλία του για την αλλαγή του Συντάγματος, εμφανίζεται η Ν.Δ. που κάνει λόγο για «προσχηματικές» και «ανούσιες διαδικασίες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να δώσει πολιτικό άλλοθι στον Πρωθυπουργό, καθώς πιστεύει ότι επιζητεί θεσμική σανίδα σωτηρίας και θέλει να κερδίσει και άλλο χρόνο παραμονής στην εξουσία.

Από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη διαμηνύουν ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα όταν ο κ. Τσίπρας εκκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι με τη στάση του «επιλέγει, προσπαθώντας να δραπετεύσει απ’ την σκληρή πραγματικότητα, μια αέναη διαβούλευση» και πως «επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να ξεφύγει απ’ την βαθιά απομόνωση στην οποία βρίσκεται εξαιτίας της αποτυχημένης πολιτικής του».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. εάν πραγματικά ο Πρωθυπουργός ήθελε ένα νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα θα έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη που κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο για συναινετικό καθορισμό όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων προς αναθεώρηση, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει στις εκλογές το περιεχόμενο των αλλαγών που απαιτούνται.

Η Ν.Δ. πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της που έγινε στις οκτώ το πρωί της Τρίτης είχε προϊδεάσει για τη στάση της τόσο από την μεσημεριανή ενημέρωση του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου όσο και του βουλευτή της Κώστα Τασούλα, υπευθύνου της επιτροπής για τη σύνταξη των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μίλησε για «προσπάθεια διχασμού».

Αν και η Ν.Δ. δεν απορρίπτει το σύνολο των προτάσεων Τσίπρα και μιλά για «κάποια ψήγματα επιμέρους προτάσεων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον», ξεκαθαρίζει, κόβοντας κάθε γέφυρα συνεννόησης, ότι αυτά χάνονται στο κρεσέντο της ανευθυνότητας και του συνταγματικού λαϊκισμού.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και τη συνταγματική αναθεώρηση και το ίδιο το Σύνταγμα και επιχειρεί να μεταβάλει μια κορυφαία θεσμική διαδικασία σε εργαλείο πόλωσης και διχασμού.

Τις τελευταίες ώρες όμως στο ζήτημα της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, η Ν.Δ. διαφοροποιείται ελαφρά με το επιχείρημα ότι «το βασικό και κύριο ζητούμενο είναι η απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής».

Η πρόταση του Πρωθυπουργού προσεγγίζει αυτή που είχε παρουσιάσει παλαιότερα ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη σε συνέντευξή του να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να την συζητήσει, αν και ο ίδιος διαφωνεί με την εκλογή από το λαό.


Πηγή: thetoc.gr