Γερμανία: Η Μέρκελ θα κλείσει τα σύνορα ύστερα από το μπαράζ της φρίκης;

Gazzetta team
Γερμανία: Η Μέρκελ θα κλείσει τα σύνορα ύστερα από το μπαράζ της φρίκης;
Στο twitter, η δημοφιλία του hashtag #MerkelSommer («το καλοκαίρι της Μέρκελ») αποτυπώνει την γενική δυσαρέσκεια και την αγωνία των Γερμανών για την έκρηξη της βίας που πλήττει την πατρίδα τους τις τελευταίες ημέρες.

Το ένα μακελειό διαδέχεται το άλλο στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο αιματηρές εβδομάδες στην ιστορία της χώρας εν καιρώ ειρήνης. Ο Σύριος βομβιστής αυτοκτονίας που σκόπευε να αιματοκυλίσει έναν συναυλιακό χώρο με 2.000 άτομα στο Άνσμπαχ εν ονόματι του Ισλαμικού Κράτους ήταν το πιο πρόσφατο (25/7) κρούσμα τυφλής βίας εις βάρος ανύποπτων και αθώων πολιτών. Είχαν προηγηθεί η σφαγή μιας εγκύου με αφρικανικό μαχαίρι (μασέτα) στο Ρόιτλινγκεν (24/7), η μαζική δολοφονία 9 ατόμων στο εμπορικό κέντρο Olympia στο Μόναχο (22/7) και η επίθεση με τσεκούρι από τον 17χρονο Αφγανό σε επιβάτες τρένου στο Βίρτσμπουργκ (19/7).

Πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθεμίας από τα τέσσερα φονικά χτυπήματα, το ψυχολογικό προφίλ των δραστών κ.λπ, το βέβαιο είναι ότι ξαφνικά η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κύματος βίας. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, να προβλέψει ή, ακόμη λιγότερο, να αποτρέψει το επόμενο χτύπημα. Το γεγονός όμως ότι όλα τα προηγούμενα έχουν διαπραχθεί από δράστες που σχετίζονται -άλλοι στενά, άλλοι λιγότερο- με τον αραβικό κόσμο και το ισλάμ, πυροδοτεί μια ομοβροντία επικρίσεων εναντίον της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ειδικά για την «ανοιχτή» πολιτική που εφαρμόζει στο μεταναστευτικό.

Ήδη στο twitter, η δημοφιλία του hashtag #MerkelSommer («το καλοκαίρι της Μέρκελ») αποτυπώνει την γενική δυσαρέσκεια και την αγωνία των Γερμανών για την έκρηξη της βίας που πλήττει την πατρίδα τους τις τελευταίες ημέρες. Οι πολιτικοί αντίπαλοι της Σιδηράς Καγκελαρίου δημιουργούν κλίμα εις βάρος της, προτρέποντας τον κόσμο να μετατρέψει το #MerkelSommer σε προεκλογικό σύνθημα και να καταψηφίσει την Άνγκελα Μέρκελ στις επόμενες εκλογές.

Όλοι εναντίον Μέρκελ
Όπως ήταν αναμενόμενο, το ακροδεξιό κόμμα Alternative für Deutschland (AfD), βρίσκοντας αφορμή από τα πρόσφατα αιματηρά συμβάντα, ξεσπαθώνει εναντίον των μεταναστών. Ο «εξισλαμισμός» της Γερμανίας είναι πλέον o πολιορκητικός κριός για το AfD και ο Πετρ Μπίστρον, ο ηγέτης του στην περιφέρεια της Βαυαρίας, επαναλαμβάνει σε δημόσιες ομιλίες του ότι «τον τελευταίο χρόνο ήρθαν στη Γερμανία 1,2 εκατ. μετανάστες. Ανάμεσά τους, όπως βλέπουμε τώρα ξανά και ξανά, υπάρχουν οπλισμένες ωρολογιακές βόμβες».

Αλλά και στο διαμετρικά αντίθετο άκρο του πολιτικού φάσματος, η κριτική στην υπερβολικά ανεκτική μεταναστευτική στρατηγική της Μέρκελ είναι επίσης οξεία. Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η επικεφαλής του ακροαριστερού κόμματος Die Linke κατηγορεί τη Μέρκελ για το ότι «η υποδοχή και η ενσωμάτωση στη γερμανική κοινωνία προσφύγων και μεταναστών προκαλεί πολύ σημαντικά προβλήματα».

Ο υπουργός Εσωτερικών και βασικός συνεργάτης της Μέρκελ, Τόμας ντε Μεζιέρ, ισχυρίζεται ότι είναι λάθος το να κατηγορούνται συλλήβδην οι μετανάστες για το κύμα βίας που σαρώνει τη Γερμανία την τελευταία εβδομάδα. Το επιχείρημά του βασίζεται κυρίως στον 18χρονο εξολοθρευτή του Olympia, ο οποίος ήταν Γερμανός -αν και γόνος Ιρανών μεταναστών. Ωστόσο, το ότι ο βομβιστής του Άνσμπαχ και ο μαχαιροβγάλτης με τη μασέτα στο Ρόιτλιγγκεν ήταν Σύριοι αιτούμενοι ασύλου στη Γερμανία, είναι ένα στοιχείο που φαίνεται πως επηρεάζει περισσότερο την κοινή γνώμη στην παρούσα φάση. Όσο τα πλήγματα που δέχτηκε το σώμα της γερμανικής κοινωνίας είναι ακόμη νωπά, οι ξενοφοβικές φωνές θα φαντάζουν πολύ πιο πειστικές από τη λογική. Και βέβαια η Μέρκελ θα ανησυχεί για την αντίστοιχη πτώση της δημοτικότητάς της, αντιμετωπίζοντας το πιεστικό δίλημμα ανάμεσα στο να επιμείνει στην ανεκτικότητα ή στο να επιβάλει περιορισμούς στην εισροή προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία.


Πηγή: protothema.gr