Τουρκία προς ΗΠΑ: Έκδοση του Γκιουλέν, ειδάλλως προβλήματα στις σχέσεις μας

Τουρκία προς ΗΠΑ: Έκδοση του Γκιουλέν, ειδάλλως προβλήματα στις σχέσεις μας

Για προβλήματα στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον προειδοποιεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν τον ιεροκήρυκα και πρώην σύμμαχο του Ταγίπ Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν.  

Τουρκία προς ΗΠΑ: Έκδοση του Γκιουλέν, ειδάλλως προβλήματα στις σχέσεις μας
Ο κ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, είπε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα πληγούν αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό σε επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει πως ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.
 
Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες. Η Ουάσινγκτον έχει πει πως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να παράσχει ξεκάθαρες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος και δικηγόροι λένε πως οποιαδήποτε διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
 
Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα μετακινήσει ορισμένους πρεσβευτές από τις θέσεις τους, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, έχουν συλλάβει ή έχουν θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
 
Πηγή: topontiki.gr

Best of internet