+slo-gun

Μεταπολίτευση: Η μέρα που άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας

Μεταπολίτευση: Η μέρα που άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας

Πλήθος πολιτών υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή βάζοντας τέλος στα επτά χρόνια δικτατορίας στην Ελλάδα.

Μεταπολίτευση: Η μέρα που άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας

Σαράντα δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γινόταν δεκτός από πλήθος Ελλήνων στο αεροδρόμιο για να ορκιστεί πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους. Η επτάχρονη δικτατορία που είχε επιβάλλει η Χούντα των συνταγματαρχών έφτασε στο τέλος της. Ένα τέλος που συνοδεύτηκε από μια δεύτερη τραγωδία, την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Η εισβολή στην Κύπρο ήταν αυτή που σηματοδότησε μια σειρά γεγονότων με ταχείς ρυθμούς τα οποία και οδήγησαν στην πτώση της χούντας και την πολυπόθητη αλλαγή του πολιτεύματος στην Ελλάδα.

Στις 23 Ιουλίου 1974 οι στρατιωτικοί  διέγνωσαν την επιτακτική ανάγκη να ανατεθεί η διακυβέρνηση της χώρας σε πολιτικούς.  Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έγινε συνάντηση υπό τον εκτελούντα χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη με σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Πέτρος Γαρουφαλλιάς, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, και ο Ξενοφών Ζολώτας.

Η απόφασή τους ήταν να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ ήταν αυτός που πρότεινε την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι αυτοεξόριστος από το 1963. Ο Αβέρωφ επικοινώνησε άμεσα με τον Καραμανλή και του ανακοίνωσε τις σκέψεις του, ζητώντας του να επιστρέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Ο Καραμανλής δέχεται την πρόταση του Αβέρωφ και αποφασίζεται η άμεση  επιστροφή του στην Ελλάδα με το προσωπικό αεροπλάνο του Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Η είδηση κάνει το γύρο της Ελλάδας με ταχύτητα μεγαλύτερη από του σημερινού διαδικτύου και αρχίζουν οι πρώτες μαζικές συγκεντρώσεις. Ήταν οι πρώτες στην Αθήνα μετά από 7 χρόνια δικτατορίας.

Ο Καραμανλής έφθασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου κι έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από ένα τεράστιο πλήθος πολιτών.

Στις 4 το πρωί, ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

Μια σελίδα της ελληνικής ιστορίας, μόλις είχε γυρίσει. Η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή αποτελούνταν από  πολιτικά πρόσωπα της Δεξιάς και του Κέντρου και ορκίστηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ενώ στις 26 Ιουλίου, συμπληρώθηκε η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με την ορκωμοσία και των υπολοίπων υπουργών.

Αμέσως μετά, ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με απόλυση όλων των κρατουμένων, αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, κλείσιμο της Γυάρου και όλων των στρατοπέδων και επιστροφή της εθνικότητας σε όλους όσους η δικτατορία είχε στερήσει την ελληνική ιθαγένεια. Στις άμεσες επίσης προτεραιότητες ήταν και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο αλλά και η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας σε όλη την ελληνική κοινωνία και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

 

Οι πρώτοι μήνες της Μεταπολίτευσης αρχίζουν με την  νομιμοποίηση του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος καθώς και τον υπόλοιπων αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων (ΕΔΕ, ΚΚΕ Εσωτ., ΕΚΚΕ, κ.λπ.), η ψήφιση του νέου συντάγματος, καθώς και το δημοψήφισμα του 1974 με το οποίο αποφασίστηκε ότι η μορφή του πολιτεύματος θα ήταν η Προεδρευομένη Δημοκρατία κλείνοντας οριστικά την παρουσία της Βασιλείας στην ελληνική πολιτειακή ιστορία. Η μεγαλύτερη περίοδος πολιτικής ομαλότητας στην Ελλάδα είχε μόλις αρχίσει.

Πηγή: thetoc.gr

 

Best of internet