Βίος και πολιτεία του μυστηριώδη Φετουλάχ Γκιουλέν

Gazzetta team
Βίος και πολιτεία του μυστηριώδη Φετουλάχ Γκιουλέν
Η πιο επικίνδυνη για τον Ερντογάν αντιπολίτευση έρχεται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Το όνομά της Hizmet και αρχιτέκτονάς της ο Γκιουλέν.

Ένα Ισλάμ ελεύθερο, ανοιχτό στην εκπαίδευση και τις επιστήμες καθώς και στον διαθρησκευτικό διάλογο, είναι αυτό που πρεσβεύει ο 75χρονος Φετουλάχ Γκιουλέν, ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός του Ταγίπ Ερντογάν σήμερα.

Ο Ερντογάν βλέπει στον Γκιουλέν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας που ζει από το 1999 απομονωμένος στα Ποκόνος, μια ορεινή και δασώδη περιοχή της Πενσυλβάνια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ το διαψεύδει. Ο Ερντογάν τον τιμωρεί και του κόβει τη σύνταξη. Ο Γκιουλέν με δήλωσή του λέει ότι "υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες".

"Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία", πιστεύει ο Γκιουλέν. Όμως το κίνημα Γκιουλέν που έχει επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη με το Hizmet να έχει ιδρύσει πάνω από χίλια σχολεία παγκοσμίως αποτελεί σήμερα για τον Ερντογάν την πιο σοβαρή απειλή. Όπως επίσης και οι μυστηριώδεις χρηματοδοτήσεις του Κινήματος Γκιουλέν από δωρεές και επιχειρήσεις.

Γεννημένος στο Ερζουρούμ το 1941, ο Φετουλάχ Γκιουλέν χαρακτηρίστηκε, τον Απρίλιο του 2013, από το περιοδικό TIME ως μία από από τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Η εκτίμηση αυτή δεν είναι τυχαία. Ο Γκιουλέν είναι ο ιδρυτής και ο πνευματικός πατέρας του Ισλαμικού Κινήματος Γκιουλέν, του Hizmet (Προσφέρω), το οποίο δραστηριοποιείται σε πάνω από 140 χώρες. Η φιλοσοφία του Σουνιτικού Κινήματος εδράζεται στη διδασκαλία Ισλαμιστών φιλοσόφων και σουφιστών-μυστικιστών και κυρίως αυτών του Τζελαλεντίν Ρουμί και του Σαΐντ Νούρσι. Βασισμένος στους Ρουμί και Νούρσι, ο Γκιουλέν προώθησε ένα μετριοπαθές Ισλάμ το οποίο αποδέχεται τους νόμους της αγοράς, την ανοχή και την αποδοχή του “άλλου” αλλά έχει ταυτόχρονα και εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ασπάζεται τον εκσυγχρονισμό και τη Δύση και προωθεί το διάλογο μεταξύ των θρησκειών. Τέλος, το Hizmet σέβεται και προωθεί τις ισλαμικές θρησκευτικές παραδόσεις αλλά δεν έχει στόχο την καθιέρωση ισλαμικού κράτους. Πρώτη προτεραιότητα του Κινήματος είναι η εκπαίδευση μέσα από την οποία προωθούνται οι ιδέες και η φιλοσοφία του. Αυτό εξηγεί τη μεγάλη έμφαση που δίνεται στην οικοδόμηση σχολείων σε όλο τον κόσμο.

Γκιουλέν και Ερντογάν έφτασαν μαζί στη μεγάλη εκλογική νίκη του ΑΚΡ το 2002. Με τους κοσμικούς και τους φιλελεύθερους να συμμαχούν μαζί τους. Όμως ο Γκιουλέν επιλέγει τις ΗΠΑ για μόνιμη κατοικία του λόγω φόβων για τη ζωή του. Η συμμαχία με τις κοσμικές και φιλελεύθερες δυνάμεις καταρρέει το 2011. Ακόμα και τότε ο Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από τη νίκη του ΑΚΡ. Η νίκη αυτή δίνει στον Ερντογάν το πλεονέκτημα να περιορίσει τη δύναμη του στρατού και να γίνει κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού. Αρχίζει να προωθεί μια πιο ισλαμική «ατζέντα», εφαρμόζοντας πιο αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης. Τα σύννεφα πάνω από τη σχέσεις Ερντογάν – Γκιουλέν αρχίζουν να πυκνώνουν όταν η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει το άνοιγμα προς τους Κούρδους και ειδικά το PKK. Παράλληλα, η επικριτική στάση της Αγκυρας έναντι του Ισραήλ και η απόφασή της να παγώσει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ μετά την επίθεση ισραηλινών δυνάμεων εναντίον του τουρκικού στολίσκου προς τη Γάζα το Μάιο του 2010 προκάλεσε τη δημόσια κριτική του Γκιουλέν κατά της απόφασης Ερντογάν.

Οι δύο άνδρες που είχαν υπάρξει σύμμαχοι γίνονται εχθροί. Ο Γκιουλέν γίνεται για τον Ερντογάν ο οποίος θέλει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο παιχνίδι « ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός του λαού». Ο Ερντογάν τον κατηγορεί ότι έχει εγκαθιδρύσει ένα «παράλληλο κράτος» με στόχο να τον ανατρέψει, οι άνθρωποι που υποψιάζεται ότι είναι συνομιλητές του απομακρύνονται, ενώ για τον Γκιουλέν προωθείται το προφίλ του προδότη.

Η ρήξη μεταξύ των δυο ανδρών είναι ισχυρή με επίπτωση στο στρατό, μέσω των εκκαθαρίσεων εκατοντάδων αξιωματικών, περιλαμβανομένων και στρατηγών, με κλείσιμο των σχολείων που διαχειριζόταν το Χιζμέτ και απολύσεις χιλιάδων αστυνομικών. Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα μέσα ενημέρωσης που φαίνονται να συμπαθούν τον Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν πάντα φειδωλός σε δηλώσεις, απομονωμένος στην άλλη άκρη του πλανήτη συνεχίζει να οργανώνει με προσήλωση Μορμόνου την οργάνωσή του που προσελκύει κάθε χρόνο νέους εθελοντές κατά χιλιάδες. Η ιδεολογική και πολιτική μάχη που έχει ξεκινήσει βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Ίσως περιμένει τον Ερντογάν να πέσει στην παγίδα που έχει στήσει για τους αντιπάλους του.

Με τη λακωνική του δήλωση-υπαινιγμό ότι το πραξικόπημα ήταν στημένο, φανερώνει το πρόσωπο του εχθρού του. Ένα πρόσωπο διεφθαρμένο, απολυταρχικό, ένα νέο δικτάτορα και εξολοθρευτή της μετριοπάθειας, της μόρφωσης και της ελεύθερης σκέψης. Η πιο ισχυρή αντιπολίτευση έρχεται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.


Πηγή: thetoc.gr