Βίντεο-ντοκουμέντο με τις περιπολίες στη Σύμη για τους πραξικοπηματίες

Gazzetta team
Βίντεο-ντοκουμέντο με τις περιπολίες στη Σύμη για τους πραξικοπηματίες
Μετά το χθεσινό θρίλερ, ελληνικά πλοία και ελληνικό ελικόπτερο «χτενίζουν» την περιοχή από θαλάσσης και αέρος - Από δύο «Απάτσι» σε Κω, Λέρο και Ρόδο - Δύο Super Puma, πολεμικά πλοία και επίλεκτοι Έλληνες κομάντος για να αποτραπεί η είσοδος Τούρκων πραξικοπηματιών σε ελληνικό έδαφος.

Αυξημένη παραμένει η επαγρύπνηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Σύμης, τόσο σε ελληνικά όσο και σε τουρκικά χωρικά ύδατα, στον απόηχο της χθεσινής κινητοποίησης γύρω από το ακριτικό νησί.

Βίντεο από τη θαλάσσια περιοχή της Σύμης καταγράφει τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στο σημείο, καθώς το οπτικό υλικό έχει τραβηχτεί περί τις 17:15 σήμερα το απόγευμα.

Δύο ελληνικά πλοία (το ένα είναι η πυραυλάκατος «Βότσης»), αλλά και ελληνικό ελικόπτερο, «χτενίζουν» την περιοχή από θαλάσσης και αέρος, υπό το φόβο ότι ομάδα Τούρκων κομάντος, που παραμένουν ασύλληπτοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, θα επιχειρήσουν να περάσουν στη Σύμη από την απέναντι περιοχή, Ντάτσα.

Χθες, πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες ότι δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν στα χέρια πραξικοπηματιών, επισημαίνοντας ότι όλα τα πλοία (ακτοφυλακίδες και άλλα σκάφη) της τουρκικής ακτοφυλακής εκτελούσαν τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί επισήμως από την τουρκική διοίκηση.

Ωστόσο, από την Άγκυρα δεν έγινε επίσημο σχόλιο για τις αναφορές ότι τουρκικά F-16 έκαναν πτήσεις επιτήρησης για να διασταυρώσουν τις αναφορές δύο «χαμένα» σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα στη Σύμη.

Επισήμως, το ΓΕΕΘΑ, επισημαίνει ότι χθες 20 Ιουλίου δεν υπήρξαν παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει σε πορτοκαλί συναγερμό επίλεκτες ομάδες ειδικών δυνάμεων, μονάδες ελικοπτέρων και σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων που περιπολούν στο Αιγαίο, με σκοπό να αποτραπεί η πιθανότητα να επαναληφθεί κάποιο περιστατικό όπως αυτό που συνέβη το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη όταν ένα τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με οκτώ πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στην ελληνική επικράτεια.

Στο Πεντάγωνο έχουν θέσει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για να αποτρέψουν την άφιξη Τούρκων στρατιωτικών σε ελληνικά νησιά ή άλλο τμήμα της χώρας. Άλλωστε η αντίδραση τόσο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου που επιτακτικά απαίτησε την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών το ταχύτερο δυνατό όσο και οι δηλώσεις του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα -που έγιναν έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας- ο οποίος επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση που επέτρεψε στο ελικόπτερο των φυγάδων να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη και προειδοποίησε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν αν οι «8» δεν εκδοθούν άμεσα για να δικαστούν δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ότι σε περίπτωση που αυτομολήσουν και άλλοι Τούρκοι στρατιωτικοί η εύθραυστη ισορροπία μπορεί να αλλάξει.

Πηγή: protothema.gr