Συνεχίζεται το κυνήγι στο Αιγαίο για τους πραξικοπηματίες

Gazzetta team
Συνεχίζεται το κυνήγι στο Αιγαίο για τους πραξικοπηματίες
Συνεχίζεται το θρίλερ στο Αιγαίο με τις πληροφορίες να θέλουν Τούρκους κομάντος που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα να κατευθύνονται προς Ελλάδα.

Συνεχίζεται το θρίλερ στο Αιγαίο με τις πληροφορίες να θέλουν Τούρκους κομάντος που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν θέσει επίλεκτες ομάδες ειδικών δυνάμεων, μονάδες ελικοπτέρων και σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων που περιπολούν στο Αιγαίο, σε κόκκινο συναγερμό με βασικό στόχο να αποτρέψουν μια "δεύτερη Αλεξανδρούπολη" με το τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με 8 πραξικοπηματίες που προσγειώθηκε στην ελληνική επικράτεια.

Από χθες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νότιου Αιγαίου επιχειρούν δύο Απάτσι σε Κω, Λέρο και Ρόδο, δύο Super Puma, πλοία του πολεμικού Ναυτικού και επίλεκτοι Έλληνες κομάντος προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη είσοδος Τούρκων πραξικοπηματιών στο ελληνικό έδαφος

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες, λέγοντας πως τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής εκτελούσαν τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί επισήμως από την τουρκική διοίκηση αποφεύγοντας να σχολιάσουν αναφορές ότι τουρκικά F-16 έκαναν πτήσεις επιτήρησης ψάχνοντας τα δύο «χαμένα» σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από χθες δεν υπήρξαν παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Τι προηγήθηκε

Το απόγευμα της Τετάρτης οι ελληνικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό, καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι δύο τουρκικά φουσκωτά, με 40 έως 50 επιβάτες, πλέουν στον θαλάσσιο χώρα ανοιχτά τις Σύμης, παραμένοντας ωστόσο σε τουρκικά ύδατα.

Στην περιοχή έπλεε η πυραυλάκατος «Βότσης» ενώ σηκώθηκε και στρατιωτικό ελικόπτερο. Η ανησυχία ήταν μήπως στα φουσκωτά επέβαιναν τούρκοι πραξικοπηματίες.Μετά το περιστατικό με την προσγείωση του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου και τη σύλληψη των 8 πραξικοπηματιών, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση.

Σημειώνεται οτι νωρίτερα πληροφορίες από τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για ομάδα 40 κομάντος που κρύβεται στα βουνά της νοτιοδυτικής Τουρκίας για να αποφύγει τη σύλληψη. Η Μιλιέτ έγραψε ότι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Μαρμαρίδα που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δέκα από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί.

Στο κλίμα αυτό, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F16, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται στρατιωτικές τουρκικές πηγες, απογειώθηκαν την Τετάρτη από τουρκικές βάσεις, προκειμένου να διασταυρώσουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, εντοπίστηκαν να κινούνται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Πηγές πάντως από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρουν ότι τα δύο τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περιπολίες από την τουρκική πλευρά και στη συνέχεια προσγειώθηκαν στη βάση του Νταλαμάν.Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

Την ίδια ωρα στη Σύμη, έγινε έλεγχος σε 8 Τούρκους που έφτασαν με τουριστικό σκάφος. Οι 6 ειχαν γαλλική βίζα, ένας διπλωματικό διαβατήριο και ο τελευταίος ήταν ανήλικος. Και οι 8, μετά τον έλεγχο, αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Τουρκία.


Πηγή: thetoc.gr