+slo-gun

Ειδικά δικαστήρια για τους πραξικοπηματίες ετοιμάζει ο Ερντογάν

Ειδικά δικαστήρια για τους πραξικοπηματίες ετοιμάζει ο Ερντογάν

Ειδικά δικαστήρια για τους πραξικοπηματίες ετοιμάζει ο Ερντογάν

Επέστρεψε στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος , ενώ οι Τούρκοι εκφράζουν στους δρόμους τη στήριξή τους για επαναφορά της θανατικής ποινής - Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου  

Την ώρα που ο Ερντογάν επέστρεφε σήμερα στην Άγκυρα για να προεδρεύσει του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του Υπουργικού Συμβουλίου, νέες πληροφορίες αναφορικά με τα σχέδια του Τούρκου προέδρου και το αποτυχημένο πραξικόπημαείδαν το «φως» της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, έπειτα από τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να ανακοινωθούν σκληρά μέτρα κατά των πραξικοπηματιών. Πράγματι, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη σύσταση ειδικών δικαστηρίων με τη συμμετοχή στρατιωτικών προκειμένου να δικαστούν οι στασιαστές.  

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η επαναφορά της θανατικής ποινής είναι επίσης δύο από τα μέτρα τα οποία εξετάζει να εφαρμόσει ο Τούρκος πρόεδρος, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας που εκφράζει την αντίθεσή της όσον αφορά στην εκτέλεση των πραξικοπηματιών που συνελήφθησαν και κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.

Την ίδια ώρα, όμως, πληροφορίες αναφέρουν πως θα επεκταθούν οι διώξεις κατά στρατιωτικών και δικαστικών που είχαν ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Υπενθυμίζεται πως έως τώρα  έχουν συλληφθεί 6.319 στρατιωτικοί, 2.100 αστυνομικοί, 650 πολίτες, 1.481 δικαστικοί.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της οποίας προέδρευσε ο Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο ολοκληρώθηκε περίπου στις 18.30 (ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προεδρεύσει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που θα γίνει επίσης στο προεδρικό μέγαρο, η περιοχή γύρω από το οποίο είχε βομβαρδιστεί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος. 

Έτσι στηρίζουν οι Τούρκοι την επαναφορά της θανατικής ποινής

Όλα αυτά ενώ στην Κωνσταντινούπολη, οι υποστηρικτές του «Σουλτάνου του Βοσπόρου» ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητωκραυγάζοντας ενώ παρακολουθούσαν ένα απεχθές θέαμα: ένα ανθρώπινο ομοίωμα στην κρεμάλα, όπως μπορεί να δει κανείς στην παρακάτω φωτογραφία.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», χιλιάδες υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου έδειξαν πως στηρίζουν την απόφασή του να επαναφέρει το θέμα της θανατικής ποινής στη χώρα προκαλώντας την έντονη δυσφορία των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κρατών. 

Μάλιστα, με το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής στους «προδότες πραξικοπηματίες» να παραμένει ανοιχτό, το καθεστώς του προέδρου της Τουρκίας επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι κεφαλών. Παντού σε όλη τη χώρα αποβάλλονται από τον κρατικό μηχανισμό κατά χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας και βαθμίδας. Αρκεί πλέον και μόνο η υπόνοια ότι διάκειται φιλικά προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν (τον «αρχι-τρομοκράτη» όπως τον θεωρεί ο Ερντογάν και οι συν αυτώ) για να καρατομηθεί κάποιος με συνοπτικές διαδικασίες. 

Οι προγραφές τις οποίες εκτελεί χωρίς δισταγμό το καθεστώς Ερντογάν συγκρίνεται με μεσαιωνικό παροξυσμό, του τύπου «κυνήγι μαγισσών». Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απομακρύνονται από τις κρατικές υπηρεσίες μετράται πλέον σε πολλές δεκάδες χιλιάδες. Από τις τάξεις του στρατού, της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), αλλά ακόμη και από τον κλάδο της δημόσιας υγείας γίνονται μαζικές απολύσεις. 

Ούτε κηδεία για τους πραξικοπηματίες

Και καλλιεργώντας κλίμα εσωτερικής τρομοκρατίας, γενικευμένης καχυποψίας και διχασμού, αδιαφορώντας παράλληλα για τις επικρίσεις περί επιβολής ενός εντελώς μονοδιάστατου ολοκληρωτισμού, ο Ερντογάν αξιοποιεί την ευκαιρία που του πρόσφερε η αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του για να εξοντώσει τους πολιτικούς του εχθρούς. 

Η Τουρκία έχει υποβάλει στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει σαν αυτοεξόριστος στην Αμερική. Και είναι χαρακτηριστικό της μνησικακίας που επιβάλλεται άνωθεν, η απόφαση του Ερντογάν να μην επιτρέψει την τέλεση θρησκευτικής κηδείας για τους νεκρούς στασιαστές της 15ης Ιουλίου. 

«Εκκαθαρίστηκαν» 50.000 στελέχη του τουρκικού κράτους

 Η αλήθεια είναι ότι μετά το πραξικόπημα ο Τούρκος πρόεδρος κάνει τα πάντα για να επιβεβαιώσει τον τίτλο του «αυταρχικού σουλτάνου». Έτσι, με εντολή του Ερντογάν πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα! 

Έπειτα από τις μαζικές συλλήψεις στρατιωτικών και μετά από την απομάκρυνση στρατηγών και ανώτατων αξιωματικών από τα καθήκοντά τους ήρθε όπως λέει το πρακτορείο Αναντολού και η απομάκρυνση του αρχηγού της χωροφυλακής στην Τουρκία.

Απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία για τους πανεπιστημιακούς

Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου μπήκε την Τρίτη η παιδεία και τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την παραίτηση 1.577 κοσμητόρων από τα πανεπιστήμια της χώρας. Η σχετική εντολή δόθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορά τους κοσμήτορες τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.  Όπως μεταδίδουν αυτή την ώρα τα κρατικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, απαγορεύθηκε η έξοδος από την Τουρκία στους πανεπιστημιακούς ακόμη και για τα επαγγελματικά τους ταξίδια. 

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας της χώρας προχώρησε στην ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος 21.000 δασκάλων που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα για υποτιθέμενες σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Εν τω μεταξύ, πενήντα Έλληνες καθηγητές (και άλλοι Ευρωπαίοι) πήραν επιστολή να αποχωρήσουν από τα τουρκικά πανεπιστήμια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πογκρόμ που έχει γίνει ποτέ στην παιδεία από την εγκαθίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, καθώς 37.777 εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης απομακρύνονται από την εργασία τους ή τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του τουρκικού Δημοσίου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 50.000 διώξεις μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες.

Η Τουρκία απομάκρυνε επίσης 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά συμβαίνουν πριν καν αρχίσει η επίσημη, συστηματική διερεύνηση του πραξικοπήματος από ειδική αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής.

Oι θεωρίες συνωμοσίας για το αποτυχημένο πραξικόπημα 
 

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, το ένα τρίτο των Τούρκων πιστεύει ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο ίδιος ο Ερντογάν και οι θεωρίες... συνωμοσίας για την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας στην Τουρκία είναι πολλές.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Ερντογάν σκηνοθέτησε το πραξικόπημα ή τουλάχιστον γνώριζε για αυτό και εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους για το θέμα στα social media.

«Γιατί οι πραξικοπηματίες δεν εκτέλεσαν κορυφαίους αξιωματούχους του Ερντογάν αφού είχαν την ευκαιρία;», διερωτώνται, παρατηρώντας ότι ούτε ένα μέλος του υπουργικού του συμβουλίου δεν συνελήφθη ή τραυματίστηκε.

Άλλο ένα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες δεν κατάφεραν να πάρουν τελικά τον έλεγχο των τουρκικών ΜΜΕ ή του Διαδικτύου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να καταλάβουν πώς οι στρατιώτες δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο και άφησαν το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου να προσγειωθεί!

Παράλληλα, υπάρχουν και πολλά άτομα που υποστηρίζουν ότι η επίθεση με τα ελικόπτερα στο ξενοδοχείο του Τούρκου προέδρου αλλά και η είδηση ότι το αεροπλάνο του Ερντογάν καταδιώχθηκε από δύο μαχητικά αεροσκάφη που δεν άνοιξαν πυρ, αποτελούν ενδείξεις πως η ζωή του δεν βρέθηκε ποτέ πραγματικά σε κίνδυνο.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί είναι οι Τούρκοι που δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε ένα σχόλιο που έκανε ο Ερντογάν το Σάββατο, όταν αποκάλεσε το πραξικόπημα «ένα δώρο Θεού για να καθαρίσει πλήρως ο στρατός». 

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα και τις θεωρίες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες... 

Πηγή: protothema.gr

Best of internet