«Γιατί να τους κρατάω ζωντανούς και να τους ταίζω στη φυλακή;»

Gazzetta team
«Γιατί να τους κρατάω ζωντανούς και να τους ταίζω στη φυλακή;»
«Υπάρχει ένα σαφές έγκλημα προδοσίας» λέει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παρά τις προειδοποιήσεις από την ευρωπαϊκή κοινότητα προς τον Ερντογάν να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο Τούρκος Πρόεδρος αρνείται κατηγορηματικά να αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της για τα χιλιάδες άτομα που συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε την Παρασκευή.

«Υπάρχει ένα σαφές έγκλημα προδοσίας και το αίτημά δεν θα μπορούσε ποτέ να απορριφθεί από την κυβέρνησή μας», δηλώνει ο πρόεδρος Ερντογάν σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN στο προεδρικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινοβουλευτική απόφαση για το θέμα, δηλαδή να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, και ο ίδιος, ως πρόεδρος, θα κυρώσει όποια απόφαση λάβει η Βουλή.

Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά το πραξικόπημα, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει χαρακτηριστικά για την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες: «Γιατί θα πρέπει να τους κρατήσω και να τους ταΐζω στη φυλακή τα επόμενα χρόνια; Αυτό λέει ο κόσμος».

Όπως υποστηρίζει, η επαναφορά της θανατικής ποινής είναι κάτι που ζητά ο κόσμος που έχασε συγγενείς, γείτονες, παιδιά και θέλουν να κλείσει γρήγορα η υπόθεση. «Ο κόσμος πονάει, οπότε είναι πολύ ευαίσθητος και εμείς οφείλουμε να ενεργήσουμε με μεγάλη σύνεση και ευαισθησία», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής 7.543 άτομα, εκ των οποίων οι 6.038 είναι στρατιωτικοί, οι 755 δικαστικοί και 650 πολίτες. Επίσης είπε ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, 2.755 δικαστικοί και 8.777 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Ερωτηθείς τι θα κάνει αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να προχωρήσουν στην έκδοση του Γκιουλέν, ο Ερντογάν απαντά ότι υπάρχει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την έκδοση εγκληματιών.

«Ζητάς την έκδοση κάποιου ατόμου, είσαι στρατηγικός εταίρος μου και εγώ υπακούω, τηρώ τη συμφωνία, αλλά εσύ δεν κάνεις το ίδιο - θα έπρεπε να υπάρχει αμοιβαιότητα σε αυτού του είδους τα πράγματα», λέει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εισαγγελείς και αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες σήμερα και στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, η οποία χρησιμοποιείται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως υποψιάζονται ότι η βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, χρησιμοποιήθηκε για να ανεφοδιαστούν τα μαχητικά αεροσκάφη στα οποία έκαναν «πειρατεία» στασιαστές αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων την Παρασκευή.


Πηγή: newsbeast.gr