Πρώην αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας: «Οργάνωσα το πραξικόπημα»

Gazzetta team
Πρώην αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας: «Οργάνωσα το πραξικόπημα»
Τον ρόλο του στην οργάνωση του πραξικοπήματος παραδέχθηκε στους εισαγγελείς ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας.

Ο πτέραρχος Ακίν Οζτούρκ δήλωσε ότι «ενήργησε με την πρόθεση να οργανώσει πραξικόπημα», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τη Δευτέρα, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Οζτούρκ, στις οποίες φαίνεται να έχει αρκετά τραύματα στο κεφάλι, στο αυτί και το πάνω μέρος του σώματός του. Νωρίτερα, πάντως, ο πτέραρχος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος και επέμεινε ότι προσπάθησε να το σταματήσει.

Ο 64χρονος αποχώρησε πέρυσι από τη θέση του επικεφαλής της αεροπορίας, αλλά παρέμεινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Αγκυρα, τους οποίους επικαλείται το Reuters, ο Οζτούρκ ήταν ένας από τους «εγκεφάλους» της συνωμοσίας. Ο δεύτερος θεωρείται ότι ήταν ο Μουχαρέμ Κοσέ, πρώην νομικός σύμβουλος του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Περιγράφουν τον Κοσέ ως οπαδό του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Ταγίπ Ερντογάν ότι ευθύνεται για την απόπειρα πραξικοπήματος. Τον περασμένο Μάρτιο ο Κοσέ απομακρύνθηκε από τη θέση του για παράπτωμα, αλλά παραμένει στις ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον ένα αξιωματούχο. Παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται.

«Υπήρξε σοβαρή προετοιμασία για πολύ καιρό. Οι δύο αυτοί φαίνεται ότι ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο ένας αξιωματούχος.

Πηγή: iefimerida.gr