Θέλουν να κάνουν την ΓΓΔΕ όπως την Αμερικανική IRS

Gazzetta team
Θέλουν να κάνουν την ΓΓΔΕ όπως την Αμερικανική IRS
ΓΓΔΕ: Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αλλά και νέες τεχνικές από το IRS για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροκλοπής!

Με βάση το αμερικανικό μοντέλο ξεκίνησε και συνεχίζεται με επιτυχία το «φακέλωμα» όλων των συναλλαγών των φορολογουμένων, αλλά και επιλογή των «υπόπτων» για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας με βάση ηλεκτρονικά αρχεία, που περιέχουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για το επάγγελμα, τα τεκμήρια και το ιστορικό τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» το οικονομικό επιτελείο έχει προσεγγίζει την αμερικανική φορολογική υπηρεσία, το γνωστό IRS, στο πλαίσιο των ενεργειών για περαιτέρω ενίσχυση του «οπλοστασίου» του κατά της φοροδιαφυγής, αύξησης των εσόδων και επίτευξης των μνημονιακών στόχων που θα αποτρέψουν δυσάρεστες για τους φορολογούμενους εκπλήξεις στο μέλλον.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής ετοιμάζει, μετά από αρκετά χρόνια και πάλι, έναν κύκλο σημαντικών επαφών με τους εξπέρ στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροκλοπής, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και νέων τεχνικών, που αφενός θα διευκολύνουν το έργο του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, αφετέρου θα αποδίδουν σε σύντομο χρονικό διάστημα καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η νέα «επιστράτευση» του IRS κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού κατ’ επανάληψη οι δανειστές, ειδικά από την πλευρά του ΔΝΤ, έχουν επισημάνει ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής για να στεφθεί κάποια στιγμή από επιτυχία απαιτεί ένα ουσιαστικά «ελληνικό IRS», δηλαδή θα πρέπει υπό τη νέα ανεξάρτητη δομή της η ΓΓΔΕ να αντιγράψει πλήρως τις μεθόδους και τις πρακτικές της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας, που θεωρείται κορυφαία παγκοσμίως στην αποτελεσματικότητα κατά της φοροδιαφυγής.
Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι η υιοθέτηση τεχνικών της οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ ήδη, από το 2012, έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, κυρίως μέσω των συστημάτων εντοπισμού αφανών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και των ελέγχων και διασταυρώσεων που διενεργούνται με βάση τις δαπάνες διαβίωσης και τα περιουσιακά στοιχεία.

Με βάση επίσης το αμερικανικό μοντέλο ξεκίνησε και συνεχίζεται με επιτυχία το «φακέλωμα» όλων των συναλλαγών των φορολογουμένων (εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, συμβολαιογραφεία, πολεοδομίες, ξενοδοχεία, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές και εκπαιδευτήρια, ΔΕΚΟ κ.λπ.), αλλά και επιλογή των «υπόπτων» για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας με βάση ηλεκτρονικά αρχεία, που περιέχουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για το επάγγελμα, τα τεκμήρια και το ιστορικό τους (συνέπεια ή μη στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, είδος και έκταση φορολογικών παραβάσεων κ.ά.).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι εμπειρογνώμονες του IRS έστρεψαν τους ελέγχους στους φορολογούμενους εκείνους των οποίων οι δαπάνες διαβίωσής τους δεν συνάδουν με τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς και στους υπόχρεους που έχουν υψηλές επιστροφές φόρου, μεγάλες και απότομες μεταβολές εισοδήματος και περιουσίας, καθώς και υψηλές αφορολόγητες δαπάνες, ενώ έβαλαν στην πρώτη γραμμή των ελέγχων τους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θεωρούν ότι οι ειδικοί του IRS έχουν ακόμη πολλά να προσφέρουν στην ελληνική φορολογική διοίκηση, ακόμη και για εντοπισμό εστιών απάτης και «μαύρου» χρήματος.


Πηγή: protothema.gr