Τραγική κατάσταση! 120.000 Βενεζουελάνοι πήγαν στην Κολομβία για αναζήτηση τροφής

Gazzetta team
Τραγική κατάσταση! 120.000 Βενεζουελάνοι πήγαν στην Κολομβία για αναζήτηση τροφής
Περισσότεροι από 120.000 Βενεζουελάνοι πέρασαν τα σύνορα προς την Κολομβία το σαββατοκύριακο, αναζητώντας τροφή και φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα τους.

Για δεύτερο συνεχόμενο σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, άνοιξε τα σύνορα με την Κολομβία, που βρισκόταν κλειστά εδώ και καιρό. Στις 6 το πρωί του Σαββάτου μια τεράστια σειρά ατόμων που ήθελε να προμηθευτεί τα απαραίτητα, βρισκόταν στο χωριό Σαν Αντόνιο της επαρχίας Ταχίρα της Βενεζουέλας. Μερικοί έφτασαν με λεωφορεία, ερχόμενοι από πόλεις που απέχουν μέχρι και 10 ώρες από το χωριό.

Η κυβέρνηση του Καράκας, έκλεισε κάθε «πέρασμα» προς την Κολομβία πριν έναν χρόνο, ένα μέτρο για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δυο χωρών. Το επιχείρημα της κυβέρνησης, τότε, ήταν ότι κερδοσκόποι από την Κολομβία περνούσαν στην Βενεζουέλα για να αγοράσουν φαγητό και βενζίνη, τα οποία πουλούσαν αργότερα στην Κολομβία σε πολύ μεγαλύτερη τιμή, προσκομίζοντας τεράστιο κέρδος.

Παρόλα αυτά, αυτήν την στιγμή, η έλλειψη σε προϊόντα στην Βενεζουέλα όλο και αυξάνεται και ο πληθωρισμός στην χώρα είναι πλέον τριψήφιος.

Κατά την αναμονή για να περάσουν στην Κολομβία, μερικοί φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα και υπήρχαν ακτιβιστές που μοίραζαν αντικυβερνητικά φυλλάδια.

Οι κολομβιανές αρχές υπολόγισαν πως περίπου 35.000 Βενεζουελάνοι πέρασαν τα σύνορα το Σάββατο, ενώ περίπου 88.000 την Κυριακή.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει προσπαθήσει να αποκρούσει και να διαψεύσει ισχυρισμούς για μια ανθρωπιστική κρίση στην χώρα και ισχυρίζεται ότι η έλλειψη προϊόντων οφείλεται στους εχθρούς του και στους λαθρέμπορους.

Την Κυριακή το κρατικό κανάλι της Βενεζουέλας έδειχνε σκηνές από Βενεζουελάνους να γυρνάνε από την Κολομβία με τα χέρια άδεια, «γκρινιάζοντας» για τις υποτιθέμενες υψηλές τιμές και για την «επιθετικότητα» των γειτόνων τους.


Πηγή: topontiki.gr