Θρίλερ με τους 8 πραξικοπηματίες που προσγειώθηκαν στην Ελλάδα

Gazzetta team
Θρίλερ με τους 8 πραξικοπηματίες που προσγειώθηκαν στην Ελλάδα
Διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα σε Ελλάδας και Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την προσγείωση ενός τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου με πραξικοπηματίες στην Αλεξανδρούπολη.

Πριν από λίγο η «Σαμπάχ» ανέφερε ότι τελικά η χώρα μας θα επιστρέψει τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα, κάτι που άλλωστε ζήτησε και επισήμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το ελικόπτερο Black hawk μετέφερε οκτώ άτομα, τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγούς και δύο αρχιλοχίες. Το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και έτσι δόθηκε η άδεια προσγείωσης από την Ελλάδα, ενώ μόλις μπήκε στο ελληνικό FIR αμέσως σηκώθηκαν δυο F-16.

Τα οκτώ άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11.50, φυλάσσεται.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

«Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Την έκδοση των πραξικοπηματιών ζητά η Τουρκία

Την έκδοση των πραξικοπηματιών που επέβαιναν στο ελικόπτερο ζητά τη Τουρκία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. «Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών, οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση επικοινώνησε με τις τουρκικές αρχές προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για την ταχύτερη επιστροφή του ελικοπτέρου. Σχετικά με τους οκτώ επιβαίνοντες που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι κατηγορούνται για παραβίαση συνταγματικής νομιμότητας και κατάλυση της δημοκρατίας.

Πηγή: iefimerida.gr