Η κατάθεση της αδελφής του Ρουπακιά που ίσως ξεκαθαρίζει το τοπίο

Gazzetta team
Η κατάθεση της αδελφής του Ρουπακιά που ίσως ξεκαθαρίζει το τοπίο
Αδελφή Ρουπακιά: Το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα είπαν στον αδελφό μου να πάει στην τοπική της Χ.Α!

«Ο αδελφός μου τα αποδίδει όλα στην κακή συγκυρία γεγονότων και συμπτώσεων...», ανέφερε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η αδελφή του Γιώργου Ρουπακιά, Χρυσούλα Ρουπακιά. Ωστόσο, λίγο αργότερα τόνισε στην κατάθεσή της πως ο αδελφός της δέχθηκε τηλεφώνημα για να σπεύσει στην Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια «γιατί κάτι είχε συμβεί»...

Εν τω μεταξύ, σε διακοπή της δίκης, συνήγοροι πολιτικής αγωγής γνωστοποίησαν στο δικαστήριο, ότι συνελήφθη ένα άτομο να επιχειρεί να εισέλθει στη δικαστική αίθουσα, έχοντας στην κατοχή του μαχαίρι 5 με 6 εκατοστών.

«Θα θέλαμε να μάθουμε τι χαρακτηριστικά έχει αυτό το πρόσωπο, διότι έχουμε πληροφορίες σε ποιο μπλογκ ανήκει, διότι έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» ανέφερε στο ακροατήριο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. «Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν αλλά όλα σταμάτησαν εκτός αίθουσας, δεν μπορεί να σας δώσει πληροφορίες παραπάνω γι' αυτό το δικαστήριο. Το περιστατικό έγινε εκτός ακροατηρίου», απάντησε η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μαρία Λεπενιώτη.

Τώρα, στην κατάθεση της η Χρυσούλα Ρουπακιά, μετέφερε στο δικαστήριο την εκδοχή που της παρουσίασε, όπως είπε, ο αδελφός της για τα γεγονότα, το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Γ. Ρουπακιά. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι πλέον δεν έχει στενές σχέσεις με τον αδελφό της, τον οποίο χαρακτήρισε «ήρεμο άνθρωπο και μη επιθετικό».

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο, ρώτησε τη σύζυγο Ρουπακιά, πως ο αδελφός της έφυγε εκείνο το βράδυ από το σπίτι και εκείνη της είπε: «Μου είπε ότι έφυγε από το σπίτι, διότι του τηλεφώνησε ο Δήμου για να πάει στην Τοπική γιατί καλεί ει χε συμβεί. «Γνωρίζεις κάτι;» τον ρώτησε και εκείνος απάντησε: «Δεν γνωρίζω, ξεκινάω για εκεί και βλέπουμε». Ετοιμάστηκε, έφυγε και τα νέα του τα μαθαίνουμε όταν πια είναι στο Τμήμα του Κερατσινίου».

«Το μαχαιράκι»

Στην κατάθεσή της η αδελφή του Γ. Ρουπακιά μετέφερε στο δικαστήριο την περιγραφή που - όπως είπε - έκανε ο κατηγορούμενος αδελφός της στο δικηγόρο που τον επισκέφθηκε στη ΓΑΔΑ λίγες ώρες μετά την δολοφονία . Ανέφερε στο δικαστήριο: «Ο δικηγόρος μου μετέφερε πως ο αδελφός μου τσακώθηκε με το παλικάρι και όταν κάποιοι τέσσερα με πέντε άτομα, πήγαν να τον τραβήξουν έξω από το αυτοκίνητο...Από το φόβο του πήρε το μαχαιράκι που είχε στο ντουλαπάκι και του έκανε δυο γρατζουνιές. Όπως ήταν σκυμμένος βγαίνοντας από το αυτοκίνητο έκανε με το χέρι του έτσι (σ.σ. έδειξε την κίνηση με τα χέρια της) και του έκανε ( σ.σ. του Π. Φύσσα) δυο γρατζουνιές στην κοιλιά . Ήταν σκυμμένος δεν έβλεπε που χτυπάει... Έβλεπε μόνο πόδια».

Η μάρτυρας αναγνώρισε στο δικαστήριο τους κατηγορουμένους Τζορβά, Καζαντζόγλου και Πατέλη, τους οποίους ωστόσο γνώριζε από πριν, καθώς όπως είπε τους είχε σύστησε ο αδελφός της.

«Έχω ψηφίσει Χ.Α, πήγα στο Μελιγαλά»

Ξεκινώντας την κατάθεσή της, η μάρτυρας ανέφερε πως ο αδελφός της πήγαινε στα γραφεία της Χ.Α για να βοηθήσει. «Ήταν ψηφοφόρος απ' ότι μου είχε πει. Μου έχει πει πως του αρέσει να βοηθάει αλλά δεν ήταν μέλος. Εγώ έχω ψηφίσει μια φορά Χρυσή Αυγή» είπε η Χρ. Ρουπακιά και συνέχισε μιλώντας και πάλι για τον αδελφό της: «Είχε πάει σε διανομές τροφίμων και ρούχων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Δεν ξέρω πόσο τακτική ήταν η παρουσία του στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Εγώ έχω παραβρεθεί σε εκδηλώσεις στον Μελιγαλά και άλλου. Με είχε ενημερώσει εκείνος».

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου η μάρτυρας ανέφερε πως μίλησε για όλα όσα έγιναν με τον αδελφό της μόνο μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Πρόεδρος: Πως θα χαρακτηρίζατε τον αδελφό σας;
Μάρτυρας: Ήρεμος, δεν ήταν των εντάσεων. Έχει δυο παιδιά 23 και 19 σήμερα. Δεν είχε διάφορες με κανέναν. Δεν ήταν επιθετικός. Δούλευε σε διανομές πετρελαίου το χειμώνα. Η σύζυγος δεν εργάστηκε ποτέ.
Πρόεδρος: Τα παιδιά είχαν σχέση με την Τοπική;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω. Έχω δει το ένα του παιδί στην εκδήλωση του Μελιγαλά.
Πρόεδρος: Είχατε κοινές παρέες;
Μάρτυρας: Όχι. Γνώριζα κάποια παιδιά από το γραφείο. Τον Πατέλη, τον Καζατζόγλου , τον Τζορβά με τον οποίο έχουμε μακρινή συγγένεια.
Πρόεδρος: Η σύζυγος του ήταν σε αυτές τις εκδηλώσεις;
Μάρτυρας: Ναι, στις Θερμοπύλες και στον Μελιγαλά.
Πρόεδρος: Ποιοι μετείχαν στις εκδηλώσεις;
Μάρτυρας: Ήταν ψηφοφόροι προφανώς αλλά η εκδήλωση ήταν ανοιχτή. Οι περισσότεροι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ήταν σε όλες.
Πρόεδρος; Πως ενημερωθήκατε για το περιστατικό;
Μάρτυρας: Εκείνο το βράδυ στη 1 παρά 10 με κάλεσαν από το τμήμα του Κερατσινίου και μου είπαν ότι ο αδελφός μου έχει τσακωθεί με κάποιον. Μου ζήτησε να του πάω τσιγάρα και νερό. Αγόρασα τσιγάρα και νερό. Πηγαίνοντας στο τμήμα είδα πολύ κόσμο έξω και φοβήθηκα. Ήταν πολλοί νεαροί, αλλά δεν έδωσα σημασία .... Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα έχει πολύ κόσμο φοβάμαι και δεν κατεβαίνω.
Πρόεδρος: Τι φοβηθήκατε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα;
Μάρτυρας: Δεν ένιωσα ασφαλής εκείνη την στιγμή. Φοβήθηκα τον κόσμο. ...
Πρόεδρος: Ο κόσμος είχε κάτι με εσάς;
Μάρτυρας: Όχι αλλά εγώ φοβήθηκα.
Πρόεδρος: Δεν ρωτήσατε τον αδελφό σας τι έγινε;
Μάρτυρας: Είχα τη λογική ότι θα πάω και θα μου τα πει από κοντά.

«Έψαξα στο google "επίθεση στην Αμφιάλη"»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της, η μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο: «Στη συνέχεια ξαναπήγα και ζήτησα να δω τον αδελφό μου. Μου απάντησαν πως δεν μπορώ να τον δω . Είδα να φεύγει από το Αστυνομικό Τμήμα και οι συγκεντρωμένοι κυνηγούσαν το αυτοκίνητο φωνάζοντας: «Π... φασίστα θα σε σκοτώσουμε». Φοβήθηκα μπήκα στο αυτοκίνητο και έφυγα.

Τότε, μίλησα με τη σύζυγο του αδελφού μου και εκείνη μου είπε ότι δεν ήξερε τι έχει συμβεί και ότι και εκείνη ενημερώνεται από το Διαδίκτυο».

Η μάρτυρας ανέφερε ότι αναζήτησε στο Διαδίκτυο ρεπορτάζ με τις λέξεις «επίθεση Αμφιάλη». Όπως είπε η ίδια έκανε την πρώτη αναζήτηση στις 4 τα ξημερώματα.

Πρόεδρος: Γιατί γράψατε αυτές τις συγκεκριμένες λέξεις;
Μάρτυρας: Δεν το σκέφτηκα απλά το πληκτρολόγησα ασυναίσθητα.
Πρόεδρος: Θα μπορούσατε να γράψετε «επίθεση στο Κολωνάκι»...
Μάρτυρας: Από το Διαδίκτυο ενημερώθηκα για τραυματισμό του παιδιού . Γύρω στις 6 το πρωί είδα πως ο αδελφός μου έχει ομολογήσει.
Πρόεδρος: Πως ξέρατε ότι αυτό το παιδί που λέτε, αφορά στο επεισόδιο με τον αδελφό σας; Πως το συνδέσατε; Δεν ψάξατε κάτι άλλο;
Μάρτυρας: Όχι. Αυτό που ξέρω ήταν ότι έχει τσακωθεί με κάποιους στο συγκεκριμένο σημείο.
Πρόεδρος: Ενημέρωση από το Ίντερνετ κάνατε εκείνη την ώρα για οποιαδήποτε τεκταινόμενα στον νόμο Αττικής και Πειραιώς; Σε σχέση με τον αδελφό σας που πήγαινε το μυαλό σας;
Μάρτυρας: Ότι είναι ένας τσακωμός τίποτα άλλο. Στις 6 το πρωί είδα το όνομα του αδελφού μου, ο οποίος ομολόγησε ότι έχει κάνει ανθρωποκτονία. Το παιδί έχει πεθάνει.

Στη συνέχεια, η μάρτυρας ανέφερε πως αναζήτησε δικηγόρο αλλά κανείς δεν αναλάμβανε την υπεράσπιση του αδελφού της από το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά (.σ.σ μόνο ένας τον επισκέφθηκε στη ΓΑΔΑ χωρίς τελικά να τον αναλάβει). «Επικοινώνησα με τον αδελφό μου τηλεφωνικά. Δεν ήθελα να πάω, εκείνος με καλούσε στο τηλέφωνο. Μου είπε ότι υπήρξε τσακωμός, ότι φοβήθηκε και έγινε αυτό που έγινε».

Παράλληλα, η ίδια τόνισε «ότι δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με το συμβάν και ότι φοβήθηκε μη πως την στοχοποιήσουν οι δημοσιογράφοι». Έτσι, όπως ανέφερε επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον αδελφό της, στις φυλακές Μαλανδρίνου, μετά την προφυλάκισή του.

Είπε χαρακτηριστικά: «Τον είδα στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ο Γιώργος είτε στο δικηγόρο είτε σε εμένα επαναλάμβανε τα ίδια. Όταν απολογήθηκε δεν πήγα γιατί δεν μπορούσα να αφήσω το μαγαζί. Ήταν τον είδα στη φυλακή μου είπε και πάλι και τα ίδια πράγματα. Μου είπε: «Το πιστεύεις δεν το πιστεύεις έτσι έγινε». Πήγε στην Τοπική, μου είπε, και τους ακολούθησε χωρίς να ξέρει που πάει. Ακόμη και σήμερα δεν πιστεύω μέσα μου πως ο αδελφός μου έχει διαπράξει αυτή την πράξη. Εκείνος το παραδέχεται. «Δυστυχώς εγώ το έκανα», μου είπε μέσα από τη ΓΑΔΑ».
Πρόεδρος: Ποιος τον κάλεσε; Και για ποιο λόγο; Να πάνε να βρούνε ποιούς;
Μάρτυρας: Δεν τον ρώτησα ποιους ακολούθησε. Έξω από την Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ήταν κάποιοι με μηχανάκια και ακολούθησε.
Πρόεδρος: Πότε έμαθε εκείνος τι πάει να κάνει;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω... μου είπε ότι δεν γνώριζε τον Φύσσα .
Πρόεδρος: Αφού δεν τον ήξερε γιατί τον χτύπησε;
Μάρτυρας: Λέει πως ήταν ο πρώτος από τα άτομα που τον τράβηξαν έξω από το αμάξι. Δεν έβλεπε πρόσωπα μόνο πόδια γιατί είναι σκυμμένος.
Πρόεδρος: Ποιος ήταν ο προορισμός του;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω.
Πρόεδρος: Γιατί οι άλλοι δεν ήταν κοντά του;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να μάθω τι έχει κάνει ο αδελφός μου εκείνη την στιγμή .
Πρόεδρος: Γιατί δεν πήγατε στην Τοπική Οργάνωση της Χ.Α να ρωτήσετε τι έγινε;
Μάρτυρας: Δεν πήγα γιατί ποτέ δεν το σκέφτηκα. Δεν θεώρησα πως έπρεπε να μάθω από εκεί. Δεν πήγα ποτέ στην Τοπική. Δεν επιχείρησα να έρθω σε επαφή με κανέναν από εκεί ...Ούτε με ενόχλησαν ούτε τους ενόχλησα ποτέ...
Πρόεδρος: Γιατί έκανε αυτό που έκανε;
Μάρτυρας: Σύμφωνα με όσα λέει φοβήθηκε...

«Εγώ αγόρασα το μαχαίρι»

Η Χρυσούλα Ρουπακιά ανέφερε στο δικαστήριο πως εκείνη είχε αγοράσει το μαχαίρι με το οποίο ο αδελφός της δολοφόνησε τον Π. Φύσσα. Είπε χαρακτηριστικά: «Το μαχαίρι το είχα αγοράσει εγώ για τη δουλειά. Κόβουμε και βλέπουμε το εμπόρευμα (σ.σ. έχει ιχθυοπωλείο). Το καλοκαίρι τον απασχολούσα εγώ στο μαγαζί μου. Εγώ είχα αγοράσει δυο ίδια μαχαίρια».
Πρόεδρος: Είχε κάποια ιδιαίτερη ενδυμασία ;
Μάρτυρας: Ναι στην τελευταία εκδήλωση είχε, φορούσε παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της Τοπικής Οργάνωσης της Χ.Α.
Πρόεδρος: Ήταν εξοικειωμένος με τα μαχαίρια;
Μάρτυρας: Για μένα όχι. Ακόμη και το ψωμί το έκοβε το χέρι.
Πρόεδρος: Μέχρι και σήμερα σας έχει πει τι έχει συμβεί;
Μάρτυρας: Όχι και η οικογένεια του δεν γνωρίζει, όπως μου λένε, κάτι περισσότερο από αυτά που λέει ο Γιώργος.

«Δεν ήξερε πού πήγαινε»

Πρόεδρος: Έχετε πει ότι «ας καθόταν να φάει ξύλο από τα να σκοτώσει άνθρωπο». Έχετε πει ότι ο αδελφός σας «το αποδίδει σε μια συγκυρία γεγονότων και συμπτώσεων» όλο αυτό. Τι εννοούσατε;
Μάρτυρας: Ότι έφυγε χωρίς να τον ενημερώσουν, ότι έτυχε να πάει, το αμάξι του (.σ.σ το οποίο ήταν της μάρτυρος) δεν είχε βενζίνη. Δεν πήγαινε ποτέ κάπου με τα παιδιά από την Τοπική. Ακολούθησε κάποιους χωρίς να ξέρει να πάει.

Πρόεδρος: Απειλήθηκε να φάει ξύλο;

Μάρτυρας: Αφού όπως λέει τον τραβάγανε...ας κάθονταν να φάει ξύλο.
Πρόεδρος: Γιατί τον τραβάνε από το αμάξι; Ποιος ο λόγος;
Μάρτυρας; Δεν μας εξήγησε. Τους είδε φοβήθηκε και έγινε ότι έγινε. Τον έχω πιέσει άσχημα σε πολλές συνομιλίες και μου έχει πει ότι φοβόνταν.
Πρόεδρος: Άρα ένιωσε φόβο; Να φύγει τότε με το αμάξι. Γιατί πάρκαρε εκεί; Γιατί να παρκάρει μέσα στη νύχτα κάπου σε ένα δρόμο που δεν έχει σχέση με το σπίτι του;
Μάρτυρας: Τον ρώτησα και εγώ «γιατί κάθισες»;
Πρόεδρος: Στην ανακρίτρια είπατε ότι «οι πληροφορίες λένε ότι καλύπτει τον Πατέλη». Τι ήταν ο Πατέλης για να τον καλύψει;
Μάρτυρας: Έτσι μου ειπώθηκε δεν κατάφερα ποτέ να μάθω.
Η κατάθεση της αδελφής του Γιώργου Ρουπακιά θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Πηγή: protothema.gr