Ολάντ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες η Γαλλία (vid)

Gazzetta team
Ολάντ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες η Γαλλία (vid)
Κήρυξε επιστράτευση εφέδρων για την ασφάλεια της χώρας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια - Θα πλήξουμε τους τρομοκράτες στα εδάφη τους

«Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στο διάγγελμά του στο γαλλικό λαό έπειτα από το φονικό «χτύπημα» τρομοκράτη που σκόρπισε το θάνατο στη Νίκαια.

Στις δηλώσεις του ο Ολάντ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμα τρεις μήνες, κηρύσσοντας επιστράτευση εφέδρων για την ασφάλεια της χώρας και ανακοινώνοντας πως θα να αναπτυχθούν 10.000 στρατιώτες στα σύνορα και σε στρατηγικά σημεία της Γαλλίας.

«Η Γαλλία επλήγη την ημέρα της 14ης Ιουλίου, την ημέρα που συμβολίζει την ελευθερία», πρόσθεσε ο Ολάντ, συμπληρώνοντας πως στόχος του δράστη ήταν να σκοτώσει, κάνοντας λόγο για «ισλαμιστική τρομοκρατία».

Στη συνέχεια τόνισε: «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της επίθεσης, αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Όσο για τον οδηγό του τρελού φορτηγού εξήγησε πως εξουδετερώθηκε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν συνεργοί.

«Εκ μέρους του έθνους εκφράζω την αλληλεγγύη μου στις οικογένειες των θυμάτων. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο, τώρα πλήττεται η Νίκαια πλήττεται. Πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα», τόνισε ο Ολάντ.

Σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν, επισήμανε πως έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις και αποφασίστηκε έπειτα από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, και το υπουργικό συμβούλιο πως θα διατηρηθεί κέντρο επιχείρησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μετά το «χτύπημα» ανακοίνωσε πως «τίποτα δεν θα μας κάνει να εγκαταλείψουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας» και «θα ενισχύουμε τις δράσεις μας σε Ιράκ και Συρία και θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τους στόχους στα εδάφη τους».

Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αμύνης το πρωί της Παρασκευής, ενώ με τον πρωθυπουργό θα μεταβεί στη Νίκαια για να υποστηρίξει την πόλη σε αυτή τη στιγμή ανάγκης, όπως είπε.

«Η Γαλλία έχει πληγεί άσχημα από αυτή την τραγωδία, είμαστε αποτροπιασμένοι. Η Γαλλία είναι δυνατή και θα είναι πάντα δυνατή, σας διαβεβαιώ», είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

Πηγή protothema.gr