Ποιοι θα ωφεληθούν οικονομικά από το Brexit

Gazzetta team
Ποιοι θα ωφεληθούν οικονομικά από το Brexit
Υπάρχουν υπολογίσιμα αποτελέσματα από την πτώση της στερλίνας, παρά τη σκοτεινή κατάσταση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.


Οι οικονομικές συνέπειες του Brexit - της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) - είναι συντριπτικά αρνητικές. Μετά το δημοψήφισμα, οικονομολόγοι της Barclays, για παράδειγμα, μείωσαν δραστικά τις προβλέψεις τους για τη χώρα το 2017 και από αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% αναμένουν τώρα μείωση 0,4%. Οι αβεβαιότητες του Brexit θα προκαλέσoυν σε γενικές γραμμές μείωση της εμπιστοσύνης, με αναστολή των επιχειρηματικών επενδύσεων και μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Αλλά, παρά αυτή τη σκοτεινή κατάσταση, ορισμένοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν οικονομικά από το Brexit. Οι κύριοι ωφελημένοι είναι αυτοί που θα κερδίσουν από τη μείωση κατά 10% της στερλίνας.


Η τουριστική βιομηχανία τρίβει τα χέρια της

Αυτό το καλοκαίρι η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να τρίβει τα χέρια της. Το Λονδίνο και τα υπόλοιπα μέρη της χώρας, συνήθως τόσο ακριβά, έχουν γίνει τώρα λίγο πιο προσιτά. Η Merlin Entertainments, ο όμιλος στον οποίον ανήκει το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussauds, και πολλά πάρκα αναψυχής, χάρηκαν. «Οι διακοπές στην Ευρώπη θα γίνουν λίγο πιο ακριβές και αυτό θα ενθαρρύνει τους Βρετανούς να κάνουν περισσότερες διακοπές στη χώρα τους» ομολόγησε μιλώντας στους «Financial Times» ο Νικ Βάρνεΐ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η πτώση του βρετανικού νομίσματος έχει επίσης ένα υπολογίσιμο αυτόματο αποτέλεσμα για τις μεγάλες πολυεθνικές που έχουν τις περισσότερες δραστηριότητές τους έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους σε στερλίνες. Η Diageo είναι ένα τυπικό παράδειγμα: ο γίγαντας των αλκοολούχων ποτών (Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness, κ.λπ.) είδε αύξηση κατά σχεδόν 20% στη χρηματιστηριακή αγορά μετά το δημοψήφισμα.

Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει πριν από το δημοψήφισμα ότι ανησυχούσε για το Scotch της, το σκωτσέζικο ουίσκι που θέλει να συνεχίσει να το εξάγει χωρίς δασμούς στην ΕΕ. Αλλά βραχυπρόθεσμα η πτώση της στερλίνας την αποζημιώνει για αυτό το πρόβλημα.

Η ίδια λογική ισχύει και για τον κύριο βρετανικό χρηματιστηριακό δείκτη, τον δείκτη FTSE 100, που αυξήθηκε κατά 4% από το δημοψήφισμα: το 70% του κύκλου εργασιών των εταιρειών που τον απαρτίζουν προέρχονται από το εξωτερικό. Η αύξησή του όμως δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση ένδειξη για την καλή υγεία της βρετανικής οικονομίας. Εκτός αυτού, ο FTSE 250, ο δείκτης ο οποίος επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις που διεξάγουν τις κύριες δραστηριότητές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει σημειώσει μείωση κατά σχεδόν 7%.

Υπάρχουν και πολλές ειδικές περιπτώσεις, όπως η Associated British Foods.

Αυτός ο παράξενος υβριδικός όμιλος κατέχει από τη μία πλευρά τα καταστήματα ρούχων Primark και από την άλλη παράγει προϊόντα μεγάλης κατανάλωσης (τσάγια Twinings, σοκολάτα σε σκόνη Ovaltine, παραγωγή ζάχαρης κ.ά.). Α priori, η πτώση της στερλίνας θα πρέπει να ακριβύνει την τιμή των ρούχων τα οποία φτιάχνονται στην Ασία και εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά ο όμιλος είχε την πρόνοια να αντισταθμίσει το ρίσκο της συναλλαγματικής ισοτιμίας ως το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ζάχαρης στην Ισπανία θα γίνει αυτόματα πιο επικερδής. Τελικά το αποτέλεσμα πιθανώς θα είναι ισορροπημένο και ουδέτερο.

Είναι λίγα τα βρετανικά προϊόντα για εξαγωγή

Οι περισσότερες από αυτές τις επιπτώσεις είναι βραχυπρόθεσμες. Για το μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα, το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν το αδύναμο βρετανικό νόμισμα θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας δίνοντας μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές.

Το ισοζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει εδώ και χρόνια ένα ισχυρό εμπορικό έλλειμμα. Οι οπαδοί του Brexit ελπίζουν ότι η νέα κατάσταση θα συμβάλει στη μείωσή του.

Αλλά το πρόσφατο παρελθόν δεν δικαιώνει αυτή την αισιοδοξία. Το 2009, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η λίρα είχε κατρακυλήσει βίαια. Οι εξαγωγές όμως δεν γνώρισαν τεράστια αύξηση. Και ο λόγος είναι μάλλον απλός: με την αποβιομηχάνιση, το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει όλο και λιγότερο και ως εκ τούτου δεν έχουν μείνει και πολλά προϊόντα που να μπορεί να εξάγει.

Πηγή: tovima.gr